Plan: | ROC-locatie MP Lindostraat, Lombok |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPROCMPLINDOSTRAAT-0601 |
De Waterparagraaf is een verplicht onderdeel van een ruimtelijk plan en vormt een wezenlijk element in het gehele watertoetsproces. Het fungeert als een instrument waarin de waterhuishoudkundige gevolgen van een plan inzichtelijk worden gemaakt en het wateradvies van de waterbeheerder en de gemaakte afwegingen expliciet en toetsbaar worden vastgelegd. Door de bestaande (geo)hydrologische situatie en randvoorwaarden, de geplande ontwikkeling en de ruimtelijke consequenties ten aanzien van de waterhuishouding te beschrijven, kan het streven naar een duurzaam en robuust watersysteem vroegtijdig in het ontwerpproces worden geïntegreerd.
Beleidskader
Deze Waterparagraaf sluit aan op het op duurzaam waterbeheer gericht beleid van de waterbeheerders en is ingepast in het kader van de onderstaande beleidsdocumenten:
In het algemeen is het beleid van het rijk, de provincie Utrecht, de gemeente Utrecht en het waterschap HDSR gericht op een duurzaam en robuust waterbeheer waarbij de waterkwaliteitstrits gescheiden inzamelen-gescheiden afvoeren-gescheiden verwerken en de waterkwantiteitstrits water vasthouden-bergen-vertraagd afvoeren gehanteerd wordt bij ruimtelijke ontwikkelingen.
Betrokken partijen
In dit watertoetsproces participeren de volgende partijen:
Bestaande situatie Watersysteem
Oppervlaktewater
Binnen het gebied dat wordt heringericht bevindt zich geen oppervlaktewater. Het meest nabij gelegen oppervlaktewater is de Leidsche Rijn op ruim 400 m afstand. Deze primaire watergang is in eigendom van de gemeente Utrecht en in beheer bij het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR). Gezien de grote afstand valt het plangebied niet binnen de beschermingszone voor de waterkering. Het waterhuishoudingsysteem blijft voor het oppervlaktewatersysteem ongewijzigd.
Grondwater en ontwateringsdiepte
De gemeente heeft voortkomend uit de nieuwe wet verankering en bekostiging gemeentelijke watertaken de zorgplicht voor het treffen van maatregelen in de openbare ruimte om structurele nadelige gevolgen van een te hoge of lage grondstand te voorkomen of te beperken. Vanuit deze zorgplicht streeft de gemeente naar een grondwaterniveau in openbaar gebied van minimaal 0,70 m beneden maaiveld. De eigenaar van het particuliere terrein is verantwoordelijk voor voldoende ontwateringsdiepte op zijn eigen terrein. Mocht het grondwaterniveau op het eigen terrein structureel hoger staan dan 0,70 m beneden maaiveld, dan mag de eigenaar het overtollige grondwater aanbieden op openbaar terrein.
Het gemiddelde grondwaterpeil in de omgeving van het plangebied ligt op ongeveer 0,00 tot 0,10 m +NAP. Het maaiveldniveau binnen het plangebied ligt op circa 2,15 m +NAP. Hiermee wordt ruimschoots voldaan aan de gestelde drooglegging. Mogelijk dat door slecht doorlatende lagen in de bovengrond een schijngrondwaterspiegel ontstaat waardoor wateroverlast wordt ervaren.
Bestaande situatie Riolering
De bestaande riolering is van het type gemengd, zowel hemelwater als vuilwater wordt door een buis naar de zuivering afgevoerd. Het riool in de omgeving van de MP Lindostraat stamt uit de jaren 1983. De omgeving van de MP Lindostraat valt binnen het rioleringsdistrict Hagelstraat (gebied 2).
Toekomstige situatie Riolering
Het bestaande rioolstelsel zal niet worden aangepast omdat deze nog lang mee kan. Het hemelwater en het huishoudelijke afvalwater moeten gescheiden worden aangeleverd, maar zal gezamenlijk worden afgevoerd naar de zuivering. Door het gescheiden aanleveren van hemel- en afvalwater kan in de toekomst makkelijk worden afgekoppeld middels een gemeentelijk systeem. Ter plaatse infiltreren is voor een relatief klein oppervlak als dit geen doelmatige oplossing. Het toepassen van uitlogende materialen moeten bij voorkeur niet worden toegepast. Aanpak bij de bron prefereert boven "end of pipe" maatregelen, ook gezien eventueel toekomstige afkoppelplannen in openbaar gebied.
Verhardingen
De ontwikkellocatie is zowel in de bestaande als in de toekomstige situatie grotendeels verhard. Het bestaande schoolgebouw met schoolplein is nagenoeg volledig verhard. Het zuidoostelijke deel van het schoolgebouw aan de MP Lindostraat blijft bestaan. Hier komen voornamelijk woningen. Het noordwestelijke deel van krijgt een gewijzigde inrichting in de vorm van woningen met achtertuin, een fietsenstalling en twee kleine bedrijfsruimten. Afhankelijk van de inrichting van de achtertuinen neemt mogelijk het aangesloten verharde oppervlak af. Zonder infiltratie wordt voldaan aan het standstill principe waardoor geen compensatie in de vorm van waterberging hoeft plaats te vinden.