Plan: | ROC-locatie MP Lindostraat, Lombok |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPROCMPLINDOSTRAAT-0601 |
Flora en fauna
De Flora en Faunawet legt een zorgplicht op ten aanzien van natuur, planten en dieren. Indien een initiatief mogelijk de bestaande natuurwaarden kan verminderen moet de initiatiefnemer aangeven hoe dat beperkt en/of gecompenseerd gaat worden. Bij grote ingrepen of een behoorlijke aantasting waarbij beschermde planten of diersoorten in het geding zijn dient een ontheffing Flora Faunawet te worden aangevraagd bij het ministerie LNV. Wanneer bij planvorming de bestemming in een gebied veranderd moet middels een flora-fauna inventarisatie de huidige waarde worden bekeken en moet er inzicht worden gegeven in het voorkomen van beschermde planten en diersoorten.
Plansituatie en conclusie
In mei 2010 is door bureau ROS een inventariserend onderzoek uitgevoerd naar het voorkomen van beschermde plan of diersoorten. Hieruit is gebleken dat er mogelijk wel vleermuizen voorkomen binnen het plangebied maar dat er geen verwachting is voor ander soorten. Op basis hiervan is een aanvullend onderzoek gedaan naar het voorkomen van vleermuizen en eventuele te nemen mitigerende maatregelen. (Bureau Waardenburg 22 juli 2010 kenmerk 10-455/10.07116/FloBr,)
Op basis van deze onderzoeken en voorgestelde maatregelen zijn er geen belemmeringen voor onderhavige ontwikkelingen.
Ecologie
Het groenstructuurplan en het Meerjaren Groenprogramma (2006, 2007) heeft als centrale doelstelling het verhogen van de kwaliteit van het stedelijk groen ten behoeve van de leefbaarheid van de stad. Gebleken is dat een gevarieerde natuur en soortendiversiteit in flora en fauna een grote bijdrage levert aan een positieve waardering van het groen en de openbare ruimte van bewoners. Om de natuurwaarden in het stadsgroen te behouden en te verbeteren is het noodzakelijk dat er groene verbindingen tussen het groene buitengebied en het groen in de stad zijn en dat er groene kerngebieden met daartussen groene verbindingen zijn. In het groenstructuurplan zijn de bestaande en wenselijke groenstructuren (ecologisch recreatief en cultuurhistorisch) vastgelegd.
Deze zones dienen in principe "groen" te blijven en bij (her)inrichting dient dit te worden afgestemd op de toegekende ecologische functie. Veranderen van functie kan alleen na bestuurlijke afweging. Vermindering van de ecologische gebieden in de stad dient elders gecompenseerd te worden.
Plansituatie en conclusie
Het plangebied ligt niet in of naast een ecologische zone zoals aangegeven in het groenstructuurplan.
Bomen
Het college van B&W heeft op 4 februari 2009 de concept-Nota Bomenbeleid vastgesteld. De gemeente Utrecht wil met het bomenbeleid ervoor zorg dragen dat bomen een bijdrage leveren aan het leefkwaliteit van de stad. In de directe omgeving van het plangebied staan stadsbomen als onderdeel van de inrichting van de openbare weg. In de nieuwe situatie blijven de stadsbomen daar waar mogelijk gehandhaafd als onderdeel van de inrichting van de openbare weg. Daar waar noodzakelijk worden een of meerder bomen verplaatst. Ook voor het verplaatsen van bomen is een velvergunning noodzakelijk.