direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Prozeeterrein Hoograven
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPPROZEETERREIN-0601

2.2 Provinciaal en regionaal beleid

Voor het regionale beleid zijn de Structuurvisie Provincie Utrecht 2005-2015 (2004), het Regionaal Structuurplan Utrecht 2005-2015 (2005) en de Ontwikkelingsvisie 2015-2030 (2009) die in NV Utrecht-verband is opgesteld richtinggevend. De nota's vullen elkaar aan, waarbij de Ontwikkelingsvisie een langetermijnvisie biedt en de ruimtebehoefte aangeeft voor het Noordvleugelgebied, bestaande uit Amersfoort, Hilversum, Utrecht en de omliggende regiogemeenten.

In de provinciale Structuurvisie en het Regionaal Structuurplan wordt gekozen voor beheerste groei. Verdere verdichting vindt plaats in het stedelijk gebied om de waardevolle landschappen te sparen. Verdichting en kwaliteitsverbetering is ook de essentie van het beleid in NV Utrecht-verband.

Het stadsgewest Utrecht is het zwaartepunt van de verstedelijking en economie in de provincie. Dat wil zeggen dat de provincie nieuwe opgaven voor wonen en werken vooral hier wil realiseren. Utrecht heeft bij deze opgave, als centrale stad in het stadsgewest, de belangrijkste taak om door verdichting, herstructurering en transformatie, binnenstedelijke capaciteit voor wonen, werken en voorzieningen te ontwikkelen en tegelijkertijd een kwaliteitssprong te realiseren. In de Ontwikkelingsvisie van de NV Utrecht is het woningbouwprogramma in de Noordvleugelregio voor de periode 2015-2030 verder geconcretiseerd. Daarbij wordt, van de ruim 65.000 woningen die in de NV-regio gebouwd moeten worden, ruim de helft (35000 woningen tot 2030) geconcentreerd in bestaand bebouwd gebied.

Op de visiekaart van de provinciale structuurvisie is het plangebied Prozee aangeduid als stedelijk gebied. Binnen deze categorie vallen alle stedelijke functies, zoals wonen, werken, voorzieningen en stedelijk groen. Het is gewenst nieuwe bouwmogelijkheden binnen het bestaand stedelijk gebied goed te benutten.

De provincie werkt aan de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). In dit plangebied komt deze niet voor, wel is er sprake van een stedelijke groenstructuur langs de Vaartsche Rijn, zie hiervoor het groenstructuurplan in hoofdstuk 2

In het plangebied is ook het provinciaal beleid over cultuurhistorie van belang in verband met de Cultuurhistorische Hoofdstructuur (Niet van Gisteren, 2003). Een gedeelte van het bestemmingsplangebied valt binnen de Cultuurhistorische hoofdstructuur Archeologie (CHS). Qua 'strategie' van de CHS vallen grote delen van het plangebied onder 'eisen stellen Cultuurhistorische hoofdstructuur archeologie' (art. 3.3). Hoe hier mee wordt omgegaan blijkt in hoofdstuk 5.