direct naar inhoud van 4.2 Ontwikkelingen in het plangebied
Plan: Parkwijk, Langerak
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPPARKWIJKLANGERAK-0401

4.2 Ontwikkelingen in het plangebied

4.2.1 Inleiding

De ontwikkelingen in het gebied betreffen ondere andere de afronding van het stedenbouwkundige plan. Daarbij gaat het om de volgende ontwikkelingen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPPARKWIJKLANGERAK-0401_0020.png"

Overzichtskaart ontwikkelingen

4.2.2 Ontwikkelingen die worden opgenomen in het bestemmingsplan

Kop Amaliapark (nr 1) en Verlengde Houtrakgracht (nr 2)

Op de locatie "Kop Amaliapark" en de "Verlengde Houtrakgracht" is eerder een uitwerkingsplan opgesteld. Dit plan zou naar aanleiding van een uitspraak in beroep bij de Raad van State worden omgezet in een nieuw bestemmingsplan. De planontwikkeling zoals beoogd zal echter geen vervolg krijgen. De twee locaties die in de toekomst verder uitgewerkt en ontwikkeld zullen worden zijn daarom in dit bestemmingsplan opgenomen. Daarbij is gebruik gemaakt van een zogenaamde nader uit te werken bestemming, zoals dat nu ook het geval is in het bestemmingsplan Leidsche Rijn Utrecht 1999.

Groenedijk (nr 3)

Achter Groenedijk 55, ter hoogte van de Damraklaan, Koldijksteraklaan en Langerakbaan, ligt nog een open terrein waarop woningbouw zal gaan plaatsvinden. Tevens zijn op deze plek nog enkele standplaatsen voor woonwagens voorzien. In het bestemmingsplan is voor het terrein aan de Groendijk een woonbestemming opgenomen. Er zijn stedenbouwkundige randvoorwaarden voor dit terrein opgenomen in de regels. Het betreft de bouw van maximaal 4 woningen, uitgevoerd als vrijstaande of twee-onder-eenkap woningen. Bij elke woning dienen twee parkeerplaatsen op eigen erf gerealiseerd te worden.

Het gebied aan de Groendijk maakt qua invulling onderdeel uit van deelplan Langerak 2. De basis voor de invulling het plangebied en voor deze toelichting wordt, zoals eerder genoemd, gevormd door het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) voor Langerak 2 en Parkwijk (vastgesteld in mei 1998) en het Stedenbouwkundig Plan (SP) voor Langerak 2 (vastgesteld op 18 april 1999). Voor de volledige beschrijving van de stedenbouwkundige invulling van Langerak 2 wordt hier kortheidshalve verwezen naar beide stedenbouwkundige plannen.

De Groenedijk is de grens tussen de onregelmatige blokverkavelingen ten noorden en de regelmatige strokenverkaveling ten zuiden van de dijk. De nieuwe verkaveling ten noorden van de Groenedijk houdt afstand om de dijk ruimtelijk met zijn ondiepe, oude verkaveling zoveel mogelijk intact te laten.

Ten zuiden van de dijk is de regelmatige strokenverkaveling als uitgangspunt genomen voor de verkavelingstructuur van bebouwingsvelden en open landschap. Deze verkavelingsvorm met relatief grote tuinen sluit goed aan bij de bestaande verkaveling langs de dijk. In de zone tussen de Groenedijk en de stadsas zijn de gebieden tussen het grillige verloop van de bestaande tuinen ingevuld met nieuwe woningen en groenvoorzieningen.

In dit gebied is ook plaats gegeven aan een kleine locatie voor de plaatsing van vier woonwagens, mede vanwege de eenvoudige ontsluiting.

De verkaveling van de woonwagenstandplaats omvat de plaatsing van drie woonwagens naast elkaar. De wagens worden ontsloten aan de Tjeerdsraklaan.

Zandweg 68 (nr 5)

Achter de Zandweg 68 is in dit bestemmingsplan door middel van een wijzigingsbevoegdheid de bouw van twee woningen mogelijk gemaakt. Voor het terrein zijn stedenbouwkundige randvoorwaarden in de regels opgenomen. Stedenbouwkundig worden de twee nieuwe woningen onderdeel van Langerak. Ze komen te staan aan de openbare groenzone en moeten in beeld en positie een zelfstandige plek innemen. Hiervoor is het belangrijk afstand te houden tot de (nog te realiseren) kavels aan de oostzijde en de watergang aan de westzijde. Tevens moeten de nieuwe woningen achter de rooilijn van de aangrenzende woningen blijven. De toegang tot de nieuwe woningen verloopt via het aangrenzende (nog te realiseren) woonbuurtje. De inrichting hiervan moet passen bij het informele karakter van het openbaar groen. Uitwerking hiervan moet onderdeel zijn van het plan als geheel.

Tenslotte is aan de Akkrumerraklaan (70-72)de bouw van een twee-onder-éénkapwoning mogelijk gemaakt die een logisch vervolg is van de reeds gerealiseerde woningen. Deze bouwmogelijkheid is overgenomen uit het voorheen geldende bestemmingsplan.

4.2.3 Ontwikkelingen waarvoor een apart bestemmingsplan is of wordt gemaakt

In de wjiken Parkwijk en Langerak is ook een locatie in ontwikkeling die niet wordt meegenomen in dit bestemmingsplan. Hieronder volgt een korte toelichting.

Slingerraklaan/Zandweg (nr 4)

Reeds vele jaren zijn er plannen om tot herontwikkeling te komen van de bedrijfslocatie Zandweg 69a in De Meern. Zo ook aan de zuidzijde van de Slingeraklaan in Leidsche Rijn. Verschillende problemen rond eigendommen en een hindercirkel van een bedrijf waren tot voor kort een belemmering voor verdere ontwikkeling.

Relatie met voorliggend bestemmingsplan

Voor de woningbouwontwikkeling tussen de Slingeraklaan en de Zandweg is inmiddels een apart bestemmingsplan vastgesteld.

enslotte is achter de bestaande woningen aan het Birstumerraklaan (ter hoogte van nummer 6) in het eerder vastgestelde Stedenbouwkundig programma van Eisen een twee-onder-eenkapwoning opgenomen. Indien hier in de toekomst een concreet initiatief voor wordt ingediend, zal een aparte planologische procedure worden doorlopen om dit bouwplan mogelijk te maken.