direct naar inhoud van 7.6 Lijst van Bedrijfsactiviteiten (LvB)
Plan: Het Zand
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPHETZAND-0601

7.6 Lijst van Bedrijfsactiviteiten (LvB)

Bij dit bestemmingsplan wordt gebruik gemaakt van de Utrechtse standaardlijst van bedrijfsactiviteiten.
De Utrechtse standaardlijst van bedrijfsactiviteiten is gebaseerd op de bestaande "oude" Utrechtse lijst van bedrijfsactiviteiten, maar aangepast en gemoderniseerd door gebruik te maken van de gegevens van de VNG uitgave "Bedrijven en Milieuzonering"( VNG, 1999). In de VNG uitgave wordt de gemeenten de vrijheid gelaten voor elk van de 11 zones een eigen categorie te maken.

De Utrechtse standaardlijst van bedrijfsactiviteiten kent dezelfde werkwijze als de VNG uitgave, maar hanteert enigszins andere zones en andere categoriedefinities.
Voor deze Utrechtse standaardlijst is gekozen, vanwege de eenduidigheid van de relatie tussen categorie en zoneringsafstand en vanwege de gewenste uniformiteit in de systematiek van de bestemmingsplannen binnen de gemeente.

Zonering

De zoneringstappen zijn 40 m, 100 m, 300 m, 500 m en 1500 m. Veel bestaande bedrijfsterreinen zijn volgens die afstandsstappen opgebouwd en deze afstanden zijn op de desbetreffende plankaart zijn aangegeven.
De hinderafstand is gebaseerd op een aantal relevante milieuaspecten:geur, geluid, trilling, gevaar, stof.

De categorie-indeling van de Utrechtse standaardlijst

Voor categorie 1 geldt: bedrijven of installaties passend binnen de woonomgeving.
Voor categorie 2 geldt: bedrijven of installaties passend op bedrijfsterrein dat grenst aan woningen of in daartoe aangegeven zones voor functiemenging waarbij geen noodzakelijke afstand dient te worden aangehouden.

Vanwege de grote sprong tussen categorie 4 en 5 is een categorie 4a ingevoerd. Dit betreft bedrijven waarvan de hinderafstand op ca. 300 meter ligt.

Categorie-indeling Utrechtse standaardlijst   afstand tot gevoelige bebouwing  
cat. 1   0 m  
cat. 2   0 m  
cat. 3   40 m  
cat. 4   100 m  
cat. 4a   300 m  
cat. 5   500 m  
cat. 6   1.500 m  

De Utrechtse Lijst van Bedrijfsactiviteiten kent twee categorieën van zeer lichte en lichte bedrijvigheid en installaties (cat. 1 en 2) die zonder problemen passen binnen de woonomgeving en passen in zones voor functiemenging. Bij deze categorieën is in de jarenlange praktijk gebleken dat het niet noodzakelijk is een ruimtelijke scheiding door middel van een zoneringafstand aan te houden. Eventuele lichte hinder kan steeds door milieutechnische maatregelen ondervangen worden.
Voor de zwaardere bedrijvigheid is per categorie steeds één zoneringsafstand aangegeven.

Indeling van bedrijven op grond van hun potentiële hinderlijkheid

De VNG-afstanden tot woonbebouwing voor de diverse bedrijfstypen zijn zoveel mogelijk overgenomen in de Utrechtse lijst van bedrijfsactiviteiten.
Zowel de VNG-lijst als de Utrechtse lijst van bedrijfsactiviteiten zijn indicatief, omdat steeds de mogelijkheid bestaat, mits goed gemotiveerd, uit planologische overwegingen de aan te houden afstanden enigszins te wijzigen. Ook is het mogelijk op planologische gronden bedrijven te weren die op basis van afstandscriteria wel toegelaten kunnen worden. Dit betekent, dat niet bij ieder bestemmingsplan exact dezelfde lijst van bedrijfsactiviteiten gehanteerd wordt.

Per bestemmingsplan wordt de Utrechtse standaardlijst van bedrijfsactiviteiten afgestemd op de bestaande dan wel de toekomstige situatie. De bepaling van de afstanden is gebaseerd op de een inventarisatie van milieuemissies in het plangebied en de omgeving in relatie tot de gevoelige functies en objecten in het plangebied en de omgeving. Het milieuaspect met de grootste hinder is maatgevend voor de afstand. Er kunnen kleinere afstanden voorkomen van bedrijfsactiviteiten waar uit ervaring is gebleken dat daarbij geen hinder optreedt. Waar deze kleinere afstanden zijn aangehouden wordt voorkomen dat bedrijven in de lijst van bedrijfsactiviteiten in een hogere afstandsklasse worden geplaatst, zonder dat vanuit hinderoogpunt daartoe enige aanleiding is geweest. Het omgekeerde kan ook het geval zijn.

Differentiatie naar grootte in de bedrijfsklassen

Op diverse plaatsen in de Utrechtse lijst van bedrijfsactiviteiten is een nadere differentiatie van de indeling volgens de SBI-code toegepast. De SBI (Standaard Bedrijfs Indeling) is echter niet primair bedoeld om milieueffecten van bedrijven te categoriseren. De Utrechtse differentiëring wordt aangehouden uit overwegingen van uniformering van de systematiek en rechtszekerheid.