direct naar inhoud van 4.1 Projectbeschrijving
Plan: Gerrit Rietveld College, Tuindorp
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPGERRITRIETTUINDO-0601

4.1 Projectbeschrijving

4.1.1 Programma

Het nieuwe programma bestaat, naast de herinrichting van de openbare ruimte, uit twee onderdelen. In de eerste fase zal ten noorden van de huidige bebouwing een nieuw schoolgebouw met 200 m2 voorzieningen worden opgericht. Na realisatie zal de bestaande school worden gesloopt en zullen circa 80 woningen met maximaal 1.000 m2 voorzieningen worden gebouwd.

School
Het Gerrit Rietveld College wil dé scholengemeenschap zijn in Utrecht voor Gymnasium, Technasium, Atheneum, HAVO en MAVO, waarbij leerlingen een brede keuzemogelijkheid hebben in het onderwijsprogramma. De nieuwe school zal plaats bieden aan circa 1.200 leerlingen. Het nieuwe gebouw heeft ten behoeve van onderwijs een omvang van circa 9.700 m2 brutovloeroppervlak (bvo). Hierbinnen zal ook de sportvoorziening/gymzaal worden opgenomen. Deze sportvoorziening kan ook los van de school worden gebruikt. In het nieuwe gebouw zal ook een deel van het maatschappelijk/commercieel programma (200 m2) worden gerealiseerd. Het beoogde bouwplan heeft een totaal oppervlak van circa 9.900 bvo m2.

Wonen
Tuindorp is een geliefde woonwijk, zoals blijkt uit de vraag naar woningen in deze wijk. Vooral voor eengezinswoningen is veel belangstelling. In vergelijking met de gemiddelde cijfers voor de stad valt daarnaast op dat er in Tuindorp relatief veel 55+ers zijn. De woningvraag is dan ook vooral te verwachten van gezinnen en senioren.

Er kunnen circa 80 woningen gerealiseerd worden, waarbij het accent ligt op eengezinswoningen in de middeldure en dure koop. Het beoogde programma bestaat uit circa 65% eengezinswoningen en circa 35% meergezinswoningen. Van de toegevoegde woningbouw zal 30% gerealiseerd worden in de sociale huur- dan wel binnen de sociale koopsector.

Voorzieningen
Ook in het woongebied is er een vestigingsmogelijkheid voor gemengde functies in de plint van de gebouwen. Het gaat hier om maximaal 1.000 m2 bvo maatschappelijke/commerciële voorzieningen die aanvullend zijn voor de school of een buurtfunctie kunnen vervullen. In totaal zal er dus maximaal 1.200 m2 bvo aan voorzieningen worden toegestaan. Hierbij kan gedacht worden aan zorg- en welzijnsvoorzieningen en onderwijsgerelateerde functies (kinderdagopvang, peuterspeelzaal, bibliotheek, fysiotherapie, huisarts en een buurthuis).

4.1.2 Stedenbouwkundig plan

Het plangebied wordt gezien als de nieuwe beëindiging van het woongebied tussen de Eykmanlaan en de prof. Jordanlaan. Uitgangspunt voor zowel de school als de woningen is intensief ruimtegebruik. De school zorgt, in het noordelijk deel van het gebied, qua functie en massa vervolgens voor een verbijzondering op de kop van het plangebied. De woningen komen in het zuidelijk deel, aansluitend op het bestaande woongebied Zonnebloemhof en aansluitend op de wijk Tuindorp.

Op het snijpunt van de twee bestaande waterlopen wordt een openbare ruimte toegevoegd. Deze openbare ruimte gaat de schakel vormen tussen de bestaande en nieuwe buurt. De westzijde van deze ruimte wordt bestemd voor groen en de nieuw aan te leggen waterloop. De oostzijde wordt een verblijfsplek met een parkachtige inrichting.
De openbare ruimte biedt uitzicht op de lange lijnen van de watergangen. Ten noorden en oosten van deze openbare ruimte ontvouwen zich het nieuwe woongebied, de buurtvoorzieningen en de school. Zowel de bestaande als de nieuwe functies zijn hier op de openbare ruimte georiënteerd. Vanuit deze openbare ruimte komt een (radiale) (autovrije) straat langs de zuidkant van de school die verbinding maakt met de buitenrand van het gebied. Het toevoegen van de openbare ruimte zorgt niet alleen voor lucht in het gebied maar er ontstaat ook een plek waaraan het bebouwde programma goed gesitueerd kan worden.
Voor het woongebied is nog niet (exact) bekend op welke wijze de woningen en voorzieningen gesitueerd en ontsloten zullen worden. Er is in het kader van het Stedenbouwkundig Plan van Eisen (SPvE) wel een proefverkaveling opgesteld (zie afbeelding proefverkaveling). De ontsluiting zal in principe op de parallelweg komen met eventueel een mogelijkheid voor een ontsluiting op de Winklerlaan (zie verder paragraaf 4.2).

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPGERRITRIETTUINDO-0601_0004.png"

Afbeelding: Proefverkaveling woongebied


De school krijgt een meerzijdige oriëntatie. Bij de Eykmanlaan krijgt de school de hoofdentree, een gezicht naar de stad, is de sportvoorziening/gymzaal gesitueerd en worden auto’s en fietsen geparkeerd. Ook in de richting van de openbare ruimte aan de zuid-westzijde heeft de school een gezicht en een entree. Hier toont de school zich naar de wijk. Het schoolgebouw moet herkenbaar en representatief worden, waardoor het eigen karakter van de school tot uitdrukking komt.

Wat betreft de hoogteopbouw is het gebied te onderscheiden in een binnen- en buitenzijde. De buitenzijde van het plangebied, langs de Eykmanlaan, bestaat uit een hogere wand die het achterliggende gebied beschermt. De binnenzijde heeft een hoogte die aansluit op die van de directe omgeving.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPGERRITRIETTUINDO-0601_0005.png"

Afbeelding: Artist impressie ontwerp school

De binnenzijde van het woongebied krijgt een tuindorpachtige, traditionele verkavelingsopzet waarbij de woningen een voortuin hebben, de toegang aan de straat krijgen en de privétuinen aan de achterzijde komen. De wijze waarop de school aansluit op de omgeving en de omliggende woningen past in de ruimtelijke opzet van Tuindorp met een entree aan de straat en het erf aan de luwe zijde van het blok.