direct naar inhoud van 3.28 Deelgebied Y
Plan: Actualisering diverse gebieden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPACTUALISATIEDG-0402

3.28 Deelgebied Y

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPACTUALISATIEDG-0402_0040.png"

Luchtfoto met begrenzing plangebied deelgebied Y

3.28.1 Bestaande situatie

Deze locatie ligt aan de zuidkant van Utrecht en bestaat uit de woonboulevard en een deel van de A12. De locatie wordt begrensd door de Australiëlaan, de Nieuw Amsterdamlaan, Europalaan, Winthontlaan, het Merwedekanaal en de A12 en de Van Rensselaerlaan.

Op de locatie is voornamelijk detailhandel gevestigd op het gebied van meubelinrichting, keukens en badkamers. Deze grootschalige detailhandel was op basis van het vigerende bestemmingsplan mogelijk via een vrijstelling. Het gebied heeft een belangrijke functie voor Utrecht als meubelboulevard. Dit is in de loop der jaren zo gegroeid. Enkele percelen hebben een bedrijfsmatige functie, het gaat dan vooral om opslag. Daarnaast zijn er een aantal kantoren behorende bij bedrijven aanwezig. Op de hoek van de Australiëlaan en de Vrieslantlaan bevindt zich een zelfstandig kantoor.

Centraal in het westelijk deel van de locatie ligt een groenvoorziening met een horecagelegenheid (snackbar).

Op enkele plekken zijn woningen aanwezig. Het betreft bedrijfswoningen die zich boven de detailhandel bevinden. Aan de Winthontlaan bevinden zich een verkooppunt voor motorbrandstoffen en een standplaats voor detailhandel (vishandel). Aan de zuidzijde van de locatie bevindt zich de A12.

3.28.2 Toekomstige situatie

In het detailhandelsbeleid (Ontwikkelkader detailhandel 2012) is aangegeven dat winkels in principe thuis horen in winkelgebieden. Voor sommige (type) winkels wordt een uitzondering gemaakt, omdat ze niet passend dan wel wenselijk zijn vanwege de aard en/of grootte van de producten of een negatieve invloed hebben op het functioneren dan wel de uitstraling van het winkelgebied. Utrecht wil ook aan dergelijke type winkels de ruimte bieden om zich te vestigen, vanuit de gedachte haar inwoners en bezoekers een zo'n compleet mogelijk aanbod te geven. Hierbij worden echter wel randvoorwaarden in de vorm van branchebeperkingen gesteld.

De locatie betreft de Woonboulevard Utrecht. In het beleid is aangegeven dat voor winkelaanbod gericht op wonen vanwege het koopgedrag (dure aankopen, breed oriënteren, kijken en vergelijken) een sterke mate van thematische clustering voor de hand ligt. Woonboulevard Utrecht is een no nonsense sterke woonboulevard, met een breed assortiment op het gebied van wonen, eventueel aangevuld met grootschalig elektronica (bruin- en witgoed). In het detailhandelsbeleid is aangegeven dat er voor de woondetailhandel veel marktkansen zijn, waarvoor ruimte gegeven zal worden op de twee clusters in Overvecht en de woonboulevard. Volumineuze detailhandel gericht op woninginrichting, badkamers, keukens en electronica wordt in voorliggend bestemmingsplan rechtsreeks toegestaan binnen de bestemming Bedrijf.

In de bedrijventerreinenstrategie 2012 is aangegeven dat de nadruk de komende jaren zal liggen op het up-to-date houden van de bestaande locaties en niet op uitbreiding van bedrijventerreinen. Op bepaalde bedrijventerreinen is functiemenging wenselijk, maar een verdere verkantorisering is niet gewenst. Dit leidt tot leegstand van bestaande kantoren en gaat ten kosten van ruimte voor bedrijven waarvoor de terreinen zijn bedoeld. Voor het bestaande kantoorgebouw op de hoek van de Drommedarislaan en de Europalaan is de bestemming Bedrijf met aanduiding 'kantoor' opgenomen. Verder is kantoorruimte alleen ondergeschikt toegestaan. Verbreding van functies binnen bestaande zelfstandige kantoren wordt onder voorwaarden met dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt.

Het is niet meer toegestaan om nieuwe bedrijfswoningen te realiseren, aangezien dit beperkingen oplevert voor een optimaal gebruik van de bedrijfsbestemming.

Op termijn zijn er plannen om een deel van de bestaande panden te renoveren (aan de van Renselaerlaan). Ter plaatse van de percelen tussen de Hollantlaan en Nieuw Amsterdamlaan zijn er plannen om nieuwbouw te realiseren en daarmee te intensiveren en enkele hoogteaccenten toe te voegen. Deze plannen zijn echter nog niet concreet genoeg om meegenomen te worden in dit bestemmingsplan. Zodra dit wel het geval is, zal hiervoor een aparte planologische procedure doorlopen worden.

De planologische mogelijkheid voor een benzineverkooppunt aan de Zeelantlaan uit het oude plan is niet op de aangegeven locatie gerealiseerd, maar aan de Winthontlaan. Het bestaande benzineverkooppunt aan de Winthontlaan is positief bestemd. De locatie aan de Zeelantlaan komt te vervallen. Aangesloten is bij de geldende juridisch planologische regeling.