Plan: | Engelenweide |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0340.BPEngelenweide-OH01 |
Het voorliggende bestemmingsplan kent drie hoofdbestemmingen: “Groen”, “Verkeer - Verblijfsgebied” en “Wonen”.
Groen
Een kwaliteit van de voorgenomen ontwikkeling is de groene omkadering van het plangebied. Deels bestaat dit uit de aanleg van een houtwal aan de oostkant van het project. Aan de west- en noordkant wordt ook een groene c.q. natuurlijke strook gerealiseerd.
Sprake is van een concreet ruimtegebruik, fysiek aanwezige ruimtelijke objecten en daardoor een ruimtelijke relevantie. Aan de betreffende gronden is daarom een eigen bestemming toegekend.
De als 'Groen' aangewezen gronden zijn bedoeld voor groenvoorzieningen, parken, watergangen en waterpartijen, speelvoorzieningen, paden, in- en uitritten, parkeervoorzieningen en andere ondergeschikte verhardingen. Deze omschrijving is overgenomen uit het bestemmingsplan Het Bosje, fase 3' (voorontwerp), aangezien het bestemmingsplan Buitengebied 2010 de bestemming 'Groen' niet kent.
Ten behoeve van de bescherming van de aan te leggen houtwal, inclusief natuurlijk struweel, is binnen een deel van de bestemming 'Groen' de aanduiding 'houtwal' opgenomen.
De erven aan de voorzijde van de woningen vallen binnen de bestemming 'Groen' en niet binnen de bestemming 'Wonen'. Hetzelfde geldt voor grote delen van de zij-erven bij de woningen. Hiermee wordt ongewenste (vergunningvrije) bebouwing aan de straatzijde van de woningen zo veel als mogelijk voorkomen.
Op de gronden mogen geen gebouwen worden gebouwd. Bouwwerken geen gebouwen zijnde mogen uitsluitend ten behoeve van de aangegeven doeleinden worden gebouwd, tot een bouwhoogte van 3.00 meter. Erfafscheidingen mogen daarentegen maar maximaal 1.00 meter hoog zijn. Hiermee wordt voorkomen dat aan de voorzijde van de woningen hoge erfafscheidingen worden opgericht. Voor speelvoorzieningen geldt een ruimere regeling van 4 meter. Deze bouwregels zijn ook afkomstig uit het bestemmingsplan Het Bosje, fase 3 (voorontwerp). Binnen de aanduiding 'houtwal' zijn geen speelvoorzieningen toegestaan ter bescherming van de aanwezige natuurwaarden. Een extra bescherming voor de natuurlijke waarden, via een omgevingsvergunning voor werken, geen bouwwerken zijnde, en voor werkzaamheden, is niet nodig. De planregels bieden in combinatie met het gemeentelijke kapvergunningenstelsel al voldoende bescherming aan de natuurlijke waarden.
Verkeer - Verblijfsgebied
In het plangebied is een centraal gelegen openbaar binnengebied geprojecteerd. Aan de voorzijde wordt dit ontsloten door een weg richting de Cuneraweg. Aan de noordwestkant wordt aansluitend op dit binnengebied een route voor langzaam verkeer gerealiseerd richting de Wijk Petenbos in Veenendaal. Naast een ontsluitingsfunctie, voor voorziene woningen binnen en buiten het plangebied, hebben de betreffende gronden vooral een verblijfsfunctie. Zodoende zijn deze onder de bestemming 'Verkeer – Verblijfsgebied' gebracht.
Voor zover van toepassing zijn de bestemmingsregels overgenomen uit de bestemming 'Verkeer - Verblijf' van het voorontwerpbestemmingsplan bestemmingsplan 'Het Bosje, fase 3'.
Ten behoeve van het hemelwater wordt ondergrondse opvang gerealiseerd. Gezien het belang van voldoende opvangmogelijkheden voor het hemelwater wordt dit apart genoemd in de bestemmingsomschrijving.
Op de gronden mogen geen gebouwen worden gebouwd. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn uitsluitend toegestaan ten dienste van de bestemming “Verkeer-Verblijfsgebied”. De beperking in bouwhoogte blijkt uit de bouwregels. De bouwregels komen overeen met de regels in de bestemming “Verkeer - Verblijf ” van het voorontwerpbestemmingsplan 'Het Bosje, fase 3'.
Wonen
De bestemming 'Wonen' is toegekend aan die gronden waar overeenkomstig het inrichtingsplan de woningen en bijbehorende achtererven en beperkte delen van de zij-erven zijn voorzien. Ingevolge dit bestemmingsplan wordt het direct mogelijk deze woningen met bijbehorende bebouwing te realiseren.
Voor zover relevant zijn de gebruiksregels in de bestemmingsomschrijving overgenomen uit de bestemming 'Wonen' van het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied 2010.
De bouwregels zijn tot stand gekomen aan de hand van het Stedenbouwkundig plan Veeneind. In de bouwregels is een onderscheid gemaakt tussen woningen, bijbehorende bouwwerken, erfafscheidingen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde. Woningen mogen alleen worden gebouwd binnen de bouwvlakken. Ten behoeve van de flexibiliteit kunnen Burgemeester en Wethouders bestaande bouwvlakken verschuiven.
De maximale goot- en bouwhoogte van het hoofdgebouw (de woning) mogen respectievelijk 7.50 en 10.50 meter bedragen. Het hoofdgebouw kent een maximale inhoud van 800 m3.
Bijbehorende bouwwerken mogen alleen binnen het gebied met de aanduiding 'erf met bebouwingsmogelijkheden', en binnen het bouwvlak worden gebouwd. Binnen vlakken met de aanduiding 'erf zonder bebouwingsmogelijkheden' geldt deze mogelijkheid niet. De maximale gezamenlijke oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bedraagt 25% van de totale kaveloppervlakte. Hieraan is wel een maximum van verbonden van 125 m2.
Er zijn separate bouwregels opgenomen voor enerzijds aan-, uit- en aan het hoofdgebouw gebouwde bijbehorende bouwwerken en anderzijds vrijstaande bijbehorende bouwwerken. Voor de eerste categorie gebouwen geldt dat zowel de goot- als de bouwhoogte ten hoogste 3 m mag bedragen. Daarbij geldt een afzonderlijke regeling voor aan- en uitbouwen. Ten aanzien van de tweede categorie gebouwen zijn de maximale goot- en bouwhoogte op respectievelijk 3 m en 4.50 m gesteld. Daarbij geldt een maximale dakhelling van 50º.
De nodige parkeervoorzieningen op eigen terrein zijn geregeld in de specifieke gebruiksregels. Er is een eis opgenomen voor een tweetal parkeergelegenheden, van voldoende afmeting, op het bouwperceel of binnen de bestemming 'Groen' (achter het verlengde van de voorgevelrooilijn op het voorerf van de woning). In de gebruiksregels is verder één en ander bepaald omtrent aan-huis-verbonden beroepen. Ook is er een regeling opgenomen ten behoeve van 'bed and breakfast'. Hiermee is invulling gegeven aan het gemeentelijke 'Beleids- en actieplan Recreatie en Toerisme gemeente Rhenen'. Via dit beleid wordt binnen de volledige gemeente de ruimte geboden om binnen woonfuncties bed and breakfast te realiseren. De voorwaarden blijken uit de regels van dit bestemmingsplan. Ook zijn regels ten aanzien van de aanleg van een zwembad opgenomen.
De bestemming biedt tot slot een nadere eisenregeling. Op grond hiervan kunnen Burgemeester en Wethouders nadere eisen stellen aan de plaats en afmeting van parkeervoorzieningen. Dit wanneer zij dat noodzakelijk achten vanuit het oogpunt van een samenhangend straat- en bebouwingsbeeld, de gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden en/of met name de bescherming van waardevolle houtwallen en hagen. De regeling is in onderhavig geval hoofdzakelijk bedoeld om ongewenste, en door dit plan onvoorziene, gevolgen van concrete bouwplannen te kunnen voorkomen.