Plan: | Beekweide-plus |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0339.BPBeekweideplus-ow03 |
De Europese Unie heeft wetgeving in de vorm van richtlijnen uitgevaardigd. Nederland heeft deze wetgeving geïmplementeerd in nationale wetgeving via de Wet Luchtkwaliteit. De Wet Luchtkwaliteit is opgenomen in hoofdstuk 5 van de Wet milieubeheer met als titel luchtkwaliteitseisen Wet milieubeheer. Deze Wet is nader uitgewerkt in een aantal Besluiten en Regelingen, waarvan het 'Besluit Luchtkwaliteit' en de 'Regeling niet in betekenende mate bijdragen' relevant zijn voor deze ontwikkeling.
In bijlage 2 van de Wet milieubeheer zijn grenswaarden opgenomen ter bescherming van mens en milieu. In artikel 5.16 is geregeld op welke wijze het aspect luchtkwaliteit in acht dient te worden genomen bij planvorming. De grenswaarden voor stikstofdioxide en fijn stof zijn maatgevend, omdat de grenswaarden van de overige stoffen pas worden overschreden, wanneer de grenswaarden van stikstofdioxide en fijn stof al ruimschoots zijn overschreden. Indien de grenswaarden na realisatie van het plan niet worden overschreden vormt het aspect luchtkwaliteit geen belemmering voor realisatie van het plan; zelfs niet als het plan leidt tot een verslechtering van de luchtkwaliteit.
Indien één of meerdere grenswaarden reeds worden overschreden voor realisatie van het plan moet worden onderzocht of het voorgenomen plan 'in betekenende mate bijdraagt' aan de concentraties stikstofdioxide of fijn stof. Indien het voorgenomen plan niet 'in betekenende mate bijdraagt', kan het plan alsnog doorgang vinden. Indien het plan wel 'in betekenende mate bijdraagt' kan het plan alleen doorgang vinden indien de positieve effecten van dat plan en/of de met het plan samenhangende maatregelen zodanig verbeteren dat per saldo geen verslechtering optreedt.
De Uitvoeringsregels voor het bepalen van de luchtkwaliteit en de bijdrage van een plan daarin zijn vastgelegd in Algemene Maatregelen van Bestuur "Niet in Betekenende Mate Bijdragen" en de Ministeriële regelingen: "Beoordeling Luchtkwaliteit 2007" en "Projectsaldering luchtkwaliteit 2007". Op 1 augustus 2009 is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) in werking getreden. Met de inwerkingtreding van het NSL is de definitie van "niet in betekenende mate" verschoven van 1% naar 3%.
In de Regeling NIBM is een lijst met categorieën van gevallen (inrichtingen, kantoor- en woningbouwlocaties) opgenomen die niet in betekende mate bijdragen aan de luchtverontreiniging. Deze projecten kunnen zonder toetsing aan de grenswaarden voor het aspect luchtkwaliteit uitgevoerd worden. De bijdrage van NIBM-projecten aan de luchtverontreiniging wordt binnen het NSL gecompenseerd met algemene maatregelen. Bij woningbouw geldt dat een bouwplan met minder dan 1500 woningen, gelegen aan één ontsluitingsweg, niet in betekenende mate bijdraagt. Deze gevallen kunnen als gezegd zonder toetsing aan de grenswaarden voor het aspect luchtkwaliteit uitgevoerd worden.
Gelet op het feit dat binnen het plangebied maximaal totaal 300 woningen worden gebouwd, locatie Beekweide I meegerekend, kan worden gesteld dat het plan niet in betekenende mate bijdraagt en dat nader onderzoek achterwege kan blijven.
Aangezien woningen niet als gevoelige bestemming zijn aan te merken in de zin van het Besluit Gevoelige Bestemmingen vormt ook de afstand tot provinciale wegen geen belemmering voor uitvoering van de plannen.