Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Miep Giesstraat 44-48
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0335.BpMiepGiesstraat-VG01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Totaalvisie Montfoort 2030
Tijdens de raadsvergadering van 12 december 2011 heeft de gemeenteraad de structuurvisie 'Totaalvisie Montfoort 2030' vastgesteld. Dit plan is een dynamisch document dat als houvast kan dienen voor toekomstige ontwikkelingen. Het geeft een visie voor de toekomst van de gemeente: "Montfoort is een kleine gemeente aan de rand van het Groene Hart, die profiteert van haar ligging door een goede verbinding met het Rijkswegennet en haar mooie omgeving van agrarisch cultuurlandschap waar meanderende riviertjes als de Hollandse IJssel en de Lange Linschoten doorheen stromen".
    
Uitsnede visiekaart 'Totaalvisie Montfoort 2030'
 
Bestaande bouw
De planlocatie is gelegen in het gebied 'bestaande bouw in bebouwingskern'. Voor dit gebied geldt dat de gemeente ten behoeve van behoud van de leefbaarheid inzet op woninguitbreiding en verbetering van woonkwaliteit. Hierbij wordt het migratiesaldo nul-scenario gebruikt als uitgangspunt. Het uitbreiden van de woningvoorraad vindt plaats binnen de bestaande contouren. Bij inbreiding is het belangrijk de gewenste doelgroep te bedienen.
 
Duurzaamheid
Om duurzaamheid bij projecten concreet te maken, wordt gewerkt met een score in het programma GPR gebouw. GPR gebouw is een praktisch programma waarmee duurzaam bouwen in een rapportcijfer op vijf thema’s wordt uitgewerkt: Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. De gemeente hanteert hierbij minimaal een 7 per thema.
 
Planspecifiek
Door de beoogde inbreiding zal de huidige en rommelige invulling  van het plangebied plaatsmaken voor woningen. Dit is in lijn met de Totaalvisie. In paragraaf 3.4.3 wordt nader aandacht besteed aan de doelgroep. De duurzaamheid zal ten tijde van de omgevingsvergunningaanvraag worden getoetst. Het plan is derhalve geheel in lijn met de gemeente structuurvisie 'Totaalvisie Montfoort 2030'.
3.4.2 Geldend bestemmingsplan
Het geldende bestemmingsplan is bestemmingsplan 'Woonwijken' uit 2011. In dit bestemmingsplan hebben de gronden van de planlocatie de bestemming 'Verkeer - Woonomgeving'.
 
Planspecifiek
De beoogde ontwikkeling is strijdig aan de regels en voorschriften van 'Woonwijken'. Middels voorliggend bestemmingsplan wordt deze strijdigheid opgeheven.
3.4.3 Nota Volkshuisvesting
In de Nota Volkshuisvesting legt de gemeenteraad haar woonbeleid en ambities op het gebied van wonen vast. De nota volkshuisvesting dient onder meer als basis en leidraad voor beoordeling van toekomstige ruimtelijke plannen.
 
Er is een woningbehoefteonderzoek uitgevoerd, dat de basis vormt van de Nota Volkshuisvesting 2011-2020 zoals die door de gemeente is vastgesteld. In het woningbehoefteonderzoek is op basis van een kwantitatieve analyse en enquêtes onder bewoners een aantal conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan voor het toekomstige volkshuisvestingsbeleid. In de Nota Volkshuisvesting wordt geconcludeerd dat het aantal huishoudens in de gemeente Montfoort tot 2019 zal toenemen. Als gevolg van de toenemende vergrijzing zal met name het aantal huishoudens boven de 75 jaar zeer sterk stijgen. Bij deze groep huishoudens is behoefte aan zowel gestapelde als grondgebonden woningen. Daarbij is het gewenst om de seniorenwoningen zo dicht mogelijk bij de (centrum)voorzieningen te realiseren. Aan de andere kant zet de ontgroening (afname van jongeren) van de gemeente door, onder andere door te dure woningen en het gebrek aan starterswoningen in de gemeente.
 
Behoud van de sociale samenhang en de eigen identiteit vormt de basis van het volkshuisvestingsbeleid. Nieuwbouw is één van de instrumenten om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk inwoners voor de gemeente behouden kunnen blijven. Door de toenemende vergrijzing is er een groeiende vraag naar seniorenwoningen en meergezinswoningen, die bij voorkeur gerealiseerd worden op inbreidingslocaties in of nabij voorzieningen in de kern. Meergezinswoningen zijn ook geschikt om starters de mogelijkheid te bieden betaalbare woonruimte te kopen of te huren. Door het bouwen van twee-onder-éénkap woningen en vrijstaande woningen op uitbreidingslocaties en aan de rand van de kern kan een verhuisketen op gang gebracht worden waar met name starters van zullen profiteren. 
 
Planspecifiek
Het plan voorziet in drie starterswoningen voor jongeren. Uit het woningbehoefte onderzoekt blijkt een grote vraag naar deze woningen. Doordat het totale plan van vijf woningen 3 starterswoningen omvat kan geconcludeerd worden dat 60% van de ontwikkeling sociale woningbouw betreft. De twee andere woningen worden ontwikkeld voor de vrije markt. Deze woningen zullen de verhuisketen op gang brengen en zijn gelet op de ligging en de typologie in lijn met de Nota Volkshuisvesting. 
 
Volgens de Nota Volkshuisvesting 2011-2020 bestaat voor de kern Montfoort nog een woningbehoefte van 275 woningen tot 2020. De beoogde 5 woningen zijn passend binnen deze behoefte.