Samen met de gemeenten Lopik en Oudewater heeft de gemeente gewerkt aan een landschapsontwikkelingsplan (LOP) voor het buitengebied van de drie gemeenten. Het plan geeft inzicht in de mogelijkheden en keuzen voor de landschapsontwikkeling voor de komende circa 30 jaar. Ook zijn samen met de eigenaren in het gebied realiseerbare projecten benoemd voor de komende 10 tot 15 jaar. In het plan is het beleid van het rijk, de provincie en andere overheden en organisaties doorvertaald naar het lokale niveau.
Voor de drie gemeenten staat behoud en ontwikkeling van de streekeigen identiteit, verscheidenheid en beleving van het landschap voorop, onder de voorwaarde dat een groot deel van het gebied levensvatbaar blijft voor de landbouw en met name de veeteelt. Er is echter behoefte aan het inpassen van tal van niet-agrarische ontwikkelingen. Bij het vaststellen van nieuwe ontwikkelingsrichtingen moeten de bestaande kernkwaliteiten van het landschap in al haar facetten als basis en richtinggevend kader dienen voor ruimtelijke veranderingen. Een integrale aanpak van de problematiek over de gemeentegrenzen heen is hierbij van belang. In het plan is aandacht besteed aan actuele thema’s zoals de wateropgave, de cultuurhistorische structuren en elementen van het landschap, beeldkwaliteit van bebouwing, beplanting en dorpsranden, het recreatief medegebruik, functieveranderingen bij boerderijen, agrarisch natuurbeheer, etc.
In het LOP worden drie ontwikkelingsscenario’s geschetst:
- Autonome ontwikkeling waarbij een sterke landbouw met een grofmazig landschapspatroon de toon voert;
- Actieve landschapsontwikkeling waarbij een verbrede landbouw in een fijnmazig landschap het beeld vormen;
- Landschapspark waarbij grote veranderingen in het grondgebruik plaatsvinden.
In samenspraak met de klankbordgroep is in plaats van voor één scenario te kiezen, de keuze gemaakt voor het thema Behouden agrarische functie met versterking van natuur- en landschapswaarden. De landschapsvisie is hiermee met name op ontwikkelingsscenario’s 1 en 2 gebaseerd.
Omdat het landschapsontwikkelingsplan met name het buitengebied van de gemeente omhelst en dit plangebied in het stedelijk gebied is gelegen is het LOP strikt genomen niet van belang voor het plangebied. Door de omgeving van de planlocatie, situering van het programma, inclusief de afstand tussen de twee onder één kap-woningen en het agrarische landschap wordt een minimale impact van de beoogde ontwikkeling op het landelijk gebied verwacht. Het plan is derhalve niet strijdig aan de ambitie voor een agrarische functie met versterking van landschapswaarden.