direct naar inhoud van 5.5 Conclusie
Plan: Kern Linschoten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0335.BPKernLinschoten-VA03

5.5 Conclusie

Het plangebied is op rijksniveau gelegen in het nationale landschap Groene Hart. Het beleid van het Rijk is er op gericht dat ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk moeten zijn, mits de kernkwaliteiten van het landschap worden behouden of worden versterkt ('ja, mits'-regime). Binnen nationale landschappen is ruimte voor ten hoogste de eigen bevolkingsgroei (migratiesaldo nul) en ruimte voor de aanwezige regionale en lokale bedrijvigheid.

Op provinciaal niveau is het rijksbeleid doorvertaald naar een ruimtelijke afbakening van bebouwingskernen door de zogeheten rode contouren. Het plangebied is vrijwel binnen deze rode contour gelegen. Het ruimtelijke beleid dat door de provincie voor het stedelijke gebied wordt nagestreefd, richt zich in het bijzonder op intensief ruimtegebruik, benutting van bestaande restcapaciteit en benutting van inbreidings- en transformatielocaties.

De gemeente bereidt een Dorpsvisie voor de kern Linschoten voor. Omdat deze visie nog niet is vastgesteld, is in dit bestemmingsplan geen rekening gehouden met de mogelijke inhoud hiervan. Voor het plangebied geldt verder dat rekening dient te worden gehouden met de aanwezige cultuurhistorische elementen, waaronder de rijks- en gemeentelijke monumenten en MIP-panden, en de aanwezigheid van het beschermd dorpsgezicht. Tot slot wil de gemeente Montfoort de leefbaarheid en sociale samenhang in de kernen behouden. Daarnaast wil zij ervoor zorgen dat de beschikbare woonruimte op een manier wordt verdeeld dat alle bevolkingsgroepen gelijke kansen hebben.

De beoogde ontwikkelingen in het plangebied voldoen aan de beleidskaders van de verschillende overheidsniveaus aangezien ze allemaal zijn gelegen binnen bestaand stedelijk gebied. In algemene zin kan worden opgemerkt dat het omvormen van bebouwing tot functies waar vraag naar is, zoals woningen en maatschappelijke voorzieningen bijdraagt aan de leefbaarheid van de kern.