Plan: | Kern Linschoten |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0335.BPKernLinschoten-VA03 |
Nota Volkshuisvesting 2006-2010
De gemeente Montfoort wil haar inwoners van voldoende en kwalitatief goede woonruimte voorzien. In deze Nota heeft de gemeente verschillende beleidslijnen uitgezet om deze wens te realiseren. Eén van de beleidslijnen betreft het kernenbeleid. Deze beleidslijn houdt in dat ondanks het feit dat nieuwbouw nauwelijks meer mogelijk is als gevolg van rijks- en provinciaal beleid, de gemeente Montfoort wel de leefbaarheid en sociale samenhang in de kernen wil behouden. Daarnaast wil zij ervoor zorgen dat de beschikbare woonruimte op een manier wordt verdeeld dat alle bevolkingsgroepen gelijke kansen hebben.
Dorpsvisie Linschoten 2030
Het college van burgemeester en wethouders gaat een Dorpsvisie voor Linschoten opstellen. Dit is een visie op de toekomst van het dorp en vormt het kader van alle toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in de kern. De visie wordt vervolgens vertaald in een uitvoeringsplan. Naar verwachting zal de Dorpsvisie medio 2011 worden vastgesteld door de gemeenteraad. Vooralsnog is in dit bestemmingsplan geen rekening gehouden met de vertaling van het beleid uit de Dorpsvisie naar het bestemmingsplan.
Montfoort, met een toekomst met historie, Monumentennota 2005-2010
Met deze nota beoogt de gemeente Montfoort beleid te ontwikkelen om het culturele erfgoed zo goed mogelijk te beschermen. Monumenten bepalen immers voor een belangrijk deel het karakteristieke gezicht van de gemeente. Binnen het aanwezige culturele erfgoed is gekozen voor een tweetal belangrijke speerpunten: de historische kernen en de boerderijen in lintbebouwing van het buitengebied.
Met het gemeentelijk monumentenbeleid beoogt de gemeente panden en objecten in stand te houden die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun betekenis voor de wetenschap of hun cultuurhistorische waarden, bouwkundige aard of architectuur. De gemeente wil door het behoud en herstel van deze panden en objecten tevens een bijdrage te leveren aan het versterken van de identiteit en het karakter van de gemeente. De komende jaren wil de gemeente 25 MIP-panden aanwijzen als gemeentelijk monument. In dit bestemmingsplan zijn monumenten en MIP-panden op de verbeelding opgenomen. Voor de MIP-panden zijn, in verband met het ontbreken van een juridisch kader, aanvullende regels opgenomen voor de bescherming van de cultuurhistorische waarden.
Het dorpsgezicht van Linschoten is van rijkswege beschermd. Dit geldt voornamelijk voor het gebied rond de Dorpstraat. Ter bescherming van dit dorpsgezicht is een bestemmingsplan opgesteld, het bestemmingsplan Beschermd Dorpsgezicht (zie figuur 5.3). De opstelling hiervan is in de Monumentenwet voorgeschreven.
Figuur 5.3 Bestemmingsplan Beschermd Dorpsgezicht
Ook in voorliggende bestemmingsplan is rekening gehouden met de aanwezigheid van het beschermd dorpsgezicht. Naast de beschermende werking welke voortvloeit uit de monumentenwetgeving, is in dit bestemmingsplan een aanlegvergunningstelsel opgenomen voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden.