Plan: | Cabauw - Uitbreiding |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0331.04cabauwuitbr00000-BP00 |
Watertoets
Sinds 14 februari 2001 is het verplicht een Watertoets bij ruimtelijke ontwikkelingen uit te voeren, wat als gevolg heeft dat in alle ruimtelijke plannen - en dus ook het bestemmingsplan - een zogeheten waterparagraaf moet zijn opgenomen. De waterparagraaf omvat het advies van de waterbeheerder en een gemotiveerd besluit ten aanzien van de wateraspecten. Eventuele afwijkingen van het advies van de waterbeheerder worden gemotiveerd. Daarbij moet door de initiatiefnemer worden aangegeven hoe met die afwijking wordt omgegaan. In laatste instantie kan worden teruggegrepen op het nemen verzachtende maatregelen of compensatie inclusief afspraken over financiering en uitvoering.
Overleg
Het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden voert in het plangebied het waterkwantiteits- en het waterkwaliteitsbeheer. De gemeente is verantwoordelijk voor de (aanleg van) riolering. In het kader van de watertoets is er overleg gevoerd met de waterbeheerder en is er een waterhuishoudingsplan (oktober 2009) opgesteld.
Uit dit waterhuishoudingsplan kan het volgende worden afgeleid.
Er is sprake van een drietal ontwikkelingen:
Ad 1: herinrichting van het gebied van de huidige school
Op de locatie van de huidige school vinden geen waterhuishoudkundige aanpassingen plaats.
Ad2: woningbouwlocatie ten oosten van de Kerklaan
Deze ontwikkeling betreft de bouw van 35 woningen, de bouw van een nieuwe school op het terrein van het huidige verenigingsgebouw de Geste aan de Cabauwsekade, de aanleg van wegen, parkeerplaatsen, het dempen van een sloot en het graven van nieuwe waterpartijen. De woningbouwlocatie komt te liggen in de hoogwaterzone van bebouwd gebied. Dit betekent dat de peilgrens polderpeil-hoogwaterpeil verlegd moet worden. Hiervoor zullen kunstwerken worden aangelegd.
In het plangebied is thans 3.036 m² aan verharding c.q. bebouwd oppervlak aanwezig. In de nieuwe situatie zal dat 8.582 m2 zijn. Voor de toename zal 10% watercompensatie gerealiseerd moeten worden, dit komt neer op 555 m2.
In het plangebied is op dit moment 3.953 m2 aan water aanwezig. In de nieuwe situatie is dat 4.508 m2, een toename van 555 m2.
Het bestemmingsplan voorziet in de mogelijkheden voor watercompensatie. Er zal een keurvergunning nodig zijn voor het dempen van de sloot en het graven van nieuwe waterpartijen. In de aanvraag keurvergunning zullen de overige civieltechnische zaken waarvoor een vergunning nodig is worden meegenomen.
Ad3: het nieuwe clubgebouw en het evenemententerrein
Deze ontwikkeling betreft de sloop van een bestaand club gebouw van circa 240 m². Daarvoor in de plaats zal een nieuw verenigingsgebouw worden gebouwd met een oppervlakte van ongeveer 540 m2. Een toename van het oppervlak met 300 m2.
Naast deze ontwikkeling zal een evenemententerrein worden aangelegd in open verharding (sintels). Daarvoor is het noodzakelijk dat een sloot wordt gedempt. Met een oppervlakte van circa 690 m2.
De demping van deze sloot zal 1:1 worden gecompenseerd. De toename van het bebouwd oppervlak (300 m2) zal voor 10% gecompenseerd worden.
De bestemmingsplanregels voorzien er in om deze watercompensatie te realiseren.
Door de initiatiefnemer, de Stichting Vocus, zal een keurvergunning worden aangevraagd, voor het dempen van de sloot en het graven van vervangend water.
Beheer en onderhoud
In het plangebied liggen geen hoofdwatergangen. Deze hoeven er in de nieuwe situatie ook niet te komen. Alle watergangen in de woningbouwlocatie worden beheerd door de gemeente.
Riolering
Voor de woningbouwlocatie zal een rioleringsplan worden opgesteld. Uitgangspunt is dat de woningen ten noorden van het zogenaamde schelpenpad (de voetgangersverbinding tussen de Kerklaan en het evenemententerrein) zullen worden aangesloten op de bestaande vacuümleiding in de Cabauwsekade. Voor de overige geplande woningen zal een vrijvervalstelsel worden toegepast. Hemelwater zal via de bermen worden geloosd op het oppervlaktewater.
Waterkwaliteit
Om het hemelwater schoon te houden is het van belang dat geen uitlogende materialen als zink, lood en koper worden toegepast, op plaatsen waar deze materialen in contact komen met het hemelwater. Bij straten, parkeervakken en dergelijke is het van belang dat geen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
Veiligheid
De dijklichamen aan weerszijden van de Lopiker Wetering hebben de functie van Regionale Waterkering. De dijklichamen met een waterkerende functie zijn eveneens beschermd op basis van de Keur van het Waterschap. Het deel van de beschermingszone aan de zuidzijde van de Lopiker Wetering is op de plankaart als dubbelbestemming opgenomen.
Werkzaamheden aan waterstaatkundige bouwwerken, zoals watergangen, oevers e.d. zijn zonder keurontheffing van het waterschap niet toegestaan.
Vergunningen
Voor werkzaamheden aan de watergangen is een keurvergunning nodig van het waterschap. Deze zal moeten worden aangevraagd voor dempen of verbreden van watergangen en het realiseren van kunstwerken.