Plan: | Valleipark 2009 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | ex art. 10 WRO beheer/ontwikkeling |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0327.88-0501 |
Op 15 november 2007 is de 'Wet luchtkwaliteit' in werking getreden, Met de 'Wet luchtkwaliteit' wordt de wijziging van de Wet milieubeheer op het gebied van luchtkwaliteitseisen (Hoofdstuk 5 titel 2 Wm, Stb. 2007, 414) bedoeld. De 'Wet luchtkwaliteit' vervangt het Besluit luchtkwaliteit 2005.
De 'Wet luchtkwaliteit' voorziet onder meer in een gebiedsgerichte aanpak van de luchtkwaliteit via het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). De programma-aanpak zorgt voor een flexibele koppeling tussen ruimtelijke activiteiten en milieugevolgen. Van bepaalde projecten met getalsmatige grenzen is vastgesteld dat deze 'niet in betekenende mate' (NIBM) bijdragen aan de luchtverontreiniging. Deze mogen zonder toetsing aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit uitgevoerd worden.
Een project draagt 'niet in betekende mate' bij aan de luchtverontreiniging als de 1% grens niet wordt overschreden. De 1% grens is gedefinieerd als 1% van de grenswaarde voor de jaargemiddelde concentratie van fijn stof (PM10) of stikstofdioxide (NO2). Dit komt overeen met 0,4 microgram/m3 voor zowel PM10 als NO2. De Nederlandse overheid heeft de EU verzocht om verlenging van de termijn (derogatie) waarbinnen de luchtkwaliteitseisen gerealiseerd moeten zijn. Derogatie is verleend en het NSL zal vermoedelijk medio 2009 in haar volle omvang in werking treden. Ook zullen de uitvoeringsregels rond saldering dan verruimd worden. Verder zal de definitie van 'niet in betekenende mate' verlegd worden van 1% naar 3% van de grenswaarde.
Het Europees parlement heeft besloten om lidstaten onder voorwaarden meer tijd te geven om de normen te bewerkstelligen. Het betreft lidstaten die de norm voor fijn stof (van 2005) niet tijdig hebben kunnen realiseren, maar wel veel maatregelen hebben genomen. Het ministerie van VROM heeft een samenvatting gemaakt met de stand van zaken, met onder andere de nieuwe normen.
Luchtkwaliteitseisen vormen onder de nieuwe 'Wet luchtkwaliteit' geen belemmering voor ruimtelijke ontwikkeling als:
Het aantal te bouwen woningen in het plangebied (170) blijft ruimschoots onder de criteria voor "In Betekenende Mate" Het project draagt dus niet in betekenende mate bij aan de verslechtering van de luchtkwaliteit. Het project Valleipark hoeft dus formeel niet getoetst te worden aan de Wet luchtkwaliteit.
Er is een luchtkwaliteitsonderzoek onderzoek uitgevoerd door DHV. Dit onderzoek dateert uit 2006, dus van voor de wetswijziging. De conclusie is dat er in het plangebied in 2010 en in 2015 voor zowel NO2 als PM10 geen sprake is van overschrijding van de grenswaarden uit het Bik 2005. De overige stoffen voldoen ook aan het Bik 2005. Omdat er geen overschrijdingen zijn geconstateerd, is het toetsen van de planbijdrage niet relevant.
Het project Valleipark leidt niet tot een verslechtering van de luchtkwaliteit en draagt dus niet in betekenende mate bij aan de verslechtering van de luchtkwaliteit.