direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Valleipark 2009
Status: onherroepelijk
Plantype: ex art. 10 WRO beheer/ontwikkeling
IMRO-idn: NL.IMRO.0327.88-0501

3.2 Provinciaal beleid

3.2.1 Beleidslijn nieuwe Wro (2008, voorheen Streekplan 2005-2015)

Sinds 1 juli 2008 is de Beleidslijn nieuwe Wro van de provincie Utrecht in werking getreden. De Beleidslijn nieuwe Wro is een beleidsneutrale omzetting van het Streekplan Utrecht 2005-2015. Het doel is slagvaardig het streekplan kunnen blijven toepassen. De beleidsdoelen van het streekplan zijn niet gewijzigd. In de beleidslijn wordt verwezen naar het streekplan.

Op 13 december 2004 is het Streekplan 2005-2015 vastgesteld bij besluit van Provinciale Staten van Utrecht. Het provinciaal ruimtelijk beleid kent een vijftal hoofdlijnen:

  • Zorgvuldig ruimtegebruik. Voor ruimtelijke ontwikkelingen, zowel in het stedelijk als in het landelijk gebied, is zorgvuldig ruimtegebruik een belangrijk uitgangspunt.
  • Water. Water vormt een ordenend principe. Bij nieuwe ruimtelijke afwegingen vormt water een vertrekpunt.
  • Infrastructuur. De beschikbaarheid van bestaande infrastructuur en de (toekomstige) capaciteit van deze infrastructuur zijn mede bepalend bij het kiezen van nieuwe verstedelijkingslocaties.
  • Verstedelijking. Er wordt gestreefd naar een gedifferentieerd aanbod van wonen, werken en voorzieningen. Nieuwe woningbouw en bedrijventerreinen worden vooral gerealiseerd in het stadsgewest Utrecht en het gewest Eemland. Daarnaast vormen Veenendaal en Woerden regionale opvangkernen. Elders in de provincie wordt een terughoudend verstedelijkingsbeleid gevoerd.
  • Landelijk gebied. Het ruimtelijk ontwikkelingsbeleid is gericht op het versterken van zowel de (cultuurhistorische) identiteit, de landschappelijke diversiteit als de vitaliteit van het landelijk gebied en op de kwaliteit van de natuur en de ecologische samenhang.


Rode contouren
Bij het ruimtelijk beleid wordt voor een belangrijk deel uitgegaan van het principe van beheerste groei. Op deze manier wil de provincie Utrecht de aantasting van waardevolle en kwetsbare open ruimte door nieuwe verstedelijking zo veel mogelijk vermijden. Ook wil de provincie de contrastwerking tussen stad en land waar mogelijk versterken. Vanuit deze optiek is het gewenst nieuwe bouwmogelijkheden binnen het bestaand stedelijk gebied goed te benutten. Daarnaast is de provinciale ambitie nadrukkelijk gericht op stedelijke vernieuwing en kwaliteitsvergroting in het bestaand stedelijk gebied. Dit heeft geleid tot een ruimtelijk beleid dat compactheid van bebouwingskernen nastreeft. Beleidsmatig is dit onder meer vertaald in een ruimtelijke afbakening van bebouwingskernen door zogeheten rode contouren. De verstedelijkingsambities moeten plaatsvinden binnen de rode contouren. Bij nieuwbouw van woningen en bij bedrijventerreinen wordt in het Streekplan prioriteit gegeven aan herstructurering en revitalisering. Vervolgens komen inbreiding en intensivering in beeld. Pas daarna kan worden gekozen voor uitbreiding.

Ruimtelijke ontwikkelingen Leusden
Uitgegaan wordt van een provinciaal woningbouwprogramma van in totaal 1500 woningen voor de hele gemeente. Doordat de grenzen van Leusden duidelijk worden bepaald door de aanwezige waarden en door beperkende omstandigheden in het omringende gebied zijn nieuwe uitleglocaties minder gewenst. Het accent van de woningbouwontwikkeling zal daarom liggen op het benutten van restcapaciteit, inbreiden en transformeren. De locatie Tabaksteeg en 't Spieghel zijn hiervan de belangrijkste. Daarnaast zijn er enkele kleinere inbreidingslocaties in het stedelijk gebied van de gemeente. Het Streekplan meldt voor het plangebied dat de sportvelden in het noord-oosten van de kern verplaatst zullen worden naar de overzijde van het Valleikanaal ten gunste van vervangende woningbouw.

Water
Bij in- en uitbreidingen moet voldoende ruimte worden aangehouden voor wateropvang en waterberging. Hiervoor is meer ruimte nodig dan waar men in het verleden vanuit is gegaan. Door klimaatverandering (meer neerslag in de winter) is de grondwaterstand gestegen; als gevolg hiervan moet er anders gebouwd worden. Dit is overigens vooral een ontwerptechnische randvoorwaarde. Er geldt een inspanningsverplichting voor gemeenten om duurzaam stedelijk waterbeheer zoveel mogelijk te integreren in de ruimtelijke plannen

De sportvelden langs het Valleikanaal worden verplaatst naar recreatiegebied De Schammer. Op de plaats van de sportvelden zal de nieuwe woonwijk het Valleipark gerealiseerd worden met circa 170 woningen. De ontwikkeling van het Valleipark, dat aansluit bij de reeds bestaande bebouwing van Leusden en een afronding vormt van het noordoostelijke gedeelte van het stedelijk gebied van de gemeente, sluit goed aan bij de uitgangspunten van het Streekplan 2005-2015.