direct naar inhoud van 5.5 Externe veiligheid
Plan: 't Spieghel 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0327.83-0501

5.5 Externe veiligheid

Algemeen

Bij het mogelijk maken van nieuwe functies is het aspect externe veiligheid van groot belang, zeker in een gebied als 't Spieghel. Voor het aspect externe veiligheid zijn twee begrippen van belang, te weten: plaatsgebonden risico (grenswaarde) en groepsrisico (oriënterende waarde). De grenswaarde voor het plaatsgebonden risico voor woningen en kwetsbare objecten (bv kantoorgebouwen en hotels) is gesteld op een niveau van 10-6 per jaar. Dat wil zeggen dat de kans op een dodelijke situatie door een ongeval met gevaarlijke stoffen op een bepaalde plek maximaal één op de miljoen per jaar mag zijn. Het groepsrisico heeft betrekking op de kans dat een grotere groep mensen bij een dergelijk ongeval is betrokken. Hiervoor geldt geen grenswaarde, maar een oriënterende waarde en een inspanningsverplichting (het gemeentebestuur heeft bij verandering van het groepsrisico een verantwoordingsplicht).


Adviesbureau DHV heeft in opdracht van de gemeente Leusden de risicosituatie beschouwd van de toekomstige ontwikkeling van het ''t Spieghel' te Leusden ("Risicoanalyses Bestemmingsplan 't Spieghel", Md-MV-20092290, november 2009). De volgende risicobronnen zijn hierbij beschouwd:

  • Vulpunt LPG-tankstation
  • Rijksweg A28
  • Randweg
  • Hogedruk aardgastransportleiding


In onderstaande zijn de conclusie van het onderzoek per risicobron vermeld. Voor meer informatie wordt verwezen naar het genoemde rapport in bijlage 5.


Vulpunt LPG-tankstation

Plaatsgebonden risico

Het plaatsgebonden risico van het LPG-tankstation vormt geen belemmering voor het bestemmingsplan.


Groepsrisico

De nieuwbouwlocaties die in het bestemmingsplan 't Spieghel mogelijk worden gemaakt, leiden tot een toename van het groepsrisico. Deze toename leidt tot een overschrijding van de oriënterende waarde waarbij met bronmaatregel "hittewerende coating" de overschrijding wordt beperkt tot een factor 1.689 in plaats van 13.227. Op basis van het Bevi dient het groepsrisico van het LPG tankstation te worden verantwoord.


Rijksweg A28

Plaatsgebonden risico

Het vervoer van gevaarlijke stoffen over de rijksweg A28 leidt zowel in de huidige situatie (2009) als in de toekomstige situatie (2019) niet tot een 10-6 per jaar plaatsgebonden risicocontour. Het plaatsgebonden risico levert daarom geen beperkingen op voor het bestemmingsplan 't Spieghel.


Groepsrisico

De nieuwbouwlocaties die in het bestemmingsplan 't Spieghel mogelijk worden gemaakt, leiden niet tot een toename van het groepsrisico. Tevens wordt de oriëntatie waarde van het groepsrisico ten gevolge van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de A28 niet overschreden. Op grond van de circulaire RNVGS dient het groepsrisico verantwoord te worden bij een toename of overschrijding van de oriënterende waarde.

Aangezien hier geen sprake van is, hoeft het groepsrisico ten gevolge van de rijksweg A28 in het kader van bestemmingplan 't Spieghel niet verantwoord te worden.


Randweg

Plaatsgebonden risico

Het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Randweg leidt niet tot een 10-6 per jaar plaatsgebonden risicocontour. Dit geldt voor de huidige transportsituatie (2009) en voor de toekomstige transportsituatie (2019). Het plaatsgebonden risico levert daarom geen beperkingen op voor het bestemmingsplan 't Spieghel.


Groepsrisico

De nieuwbouwlocaties die in het bestemmingsplan 't Spieghel mogelijk worden gemaakt, leiden tot een toename van het groepsrisico. De oriënterende waarde voor het groepsrisico wordt echter niet overschreden. Op basis van de circulaire RNVGS dient het groepsrisico verantwoord te worden bij een toename of overschrijding van de oriënterende waarde. Aangezien hiervan sprake is, dient het groepsrisico van de Randweg ten behoeve het bestemmingplan 't Spieghel verantwoord te worden.

De verantwoording van het groepsrisico is aan de hand van het rapport "Verantwoording groepsrisico Bestemmingsplan 't Spieghel (MD-MV20092288, november 2009) in bijlage 6 nader beschouwd.


Aardgastransportleiding

De nieuwbouwlocatie die het bestemmingsplan 't Spieghel mogelijk maakt, zijn gelegen binnen de bebouwingsafstand die de 'Circulaire zonering langs hogedruk aardgastransportleidingen' stelt. Hiermee wordt niet voldaan aan de eisen die deze circulaire stelt. De planontwikkeling leidt in de huidige situatie tot een toename van het groepsrisico. Het toekomstige beleid ten aanzien van aardgastransportleidingen vormt echter geen belemmeringen voor het bestemmingsplan 't Spieghel.