Plan: | Leusden-Noord |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0327.107-0401 |
Archeologie algemeen: wetgevend kader
Op 1 september 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) in werking getreden. Dit is een herziening van de Monumentenwet 1988. Met deze herziening zijn de belangrijkste bevoegdheden aangaande de archeologie bij de gemeente neergelegd. De gemeenteraad is op grond van de Monumentenwet verplicht bij de vaststelling van bestemmingsplannen rekening te houden met de in de grond aanwezige of te verwachten archeologische waarden. Om dit te kunnen onderbouwen dient de gemeente er voor te zorgen dat de archeologische waarden en verwachtingen binnen het gemeentelijk grondgebied bekend zijn. Deze waarden en verwachtingen zijn aangegeven op een voor de gemeente opgestelde Archeologische Verwachtings- en Beleidsadvieskaart, die op basis van archeologische waarnemingen en vondsten, landschappelijke en historische gegevens tot stand is gekomen. De op de gemeente toegespitste Archeologische Beleidsadvieskaart vervangt de inmiddels verouderde Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW) en Archeologische Monumenten Kaart (AMK).
Archeologie binnen plangebied Leusden Noord
Het plangebied kenmerkt zich door de aanwezigheid van een relatief laaggelegen dekzandvlakte, die op enkele plaatsen hogere delen (dekzandruggen of -welvingen) kent. Deze hoge delen kunnen deels zijn afgedekt met een esdek. Dit is een (waarschijnlijk) laat-middeleeuws plaggendek dat doer landbouwers werd opgeworpen om een vruchtbare bodem te creëren. Dergelijke esdekken zijn nog aanwezig in het noordoosten en het van het plangebied. Met name deze hogere gronden zijn in het verleden geschikt geweest voor bewoning en landbewerking.
Op historisch kaartmateriaal staan zes boerderijplaatsen aangegeven binnen het plangebied. De noord-zuid lopende Hamersveldseweg-Zwarteweg en de oost-west georiënteerde Asschatterweg zijn bekende historische wegtraces.
Waarden en verwachtingen
De Archeologische Verwachtingskaart geeft aan wat de verwachting is op het aantreffen van archeologische resten en welke bekende archeologische waarden er binnen het plangebied reeds vastgesteld zijn.
Hoge archeologische waarde
Binnen het plangebied Leusden Noord liggen geen zones met bekende archeologische waarden, zoals bekende archeologische vindplaatsen of archeologische monumenten.
Binnen het plangebied zijn wel drie archeologische verwachtingsgebieden aanwezig. Dit zijn gebieden waar - op basis van onder meer het bodemtype - archeologische waarden in hoge, middelhoge of lage mate verwacht worden.
Lage verwachting
Ter hoogte van de laag gelegen dekzandvlakte ligt een grote zone met lage archeologische verwachting.
Middelhoge verwachting
De zone aan de noordoostzijde en zuidwestzijde van het plangebied hebben een middelhoge archeologische verwachting op basis van de aanwezigheid van hogere gronden (dekzandrug en -welving). Op deze gronden kunnen sporen van prehistorische jagers-verzamelaars voorkomen.
Hoge verwachting
De zones in het plangebied waar een esdek is geconstateerd hebben een hoge archeologische verwachting gekregen. Deze gronden waren in het verleden bekende vestigingslocaties. Op deze gronden kunnen sporen van landbouwers voorkomen. De zes bekende historische boerderijerven hebben ook een hoge verwachting toebedeeld gekregen. De zone rond de Hamersveldseweg heeft een hoge verwachting gekregen op basis van het mogelijk voorkomen van historische bebouwing.
Beleidsregels
De zones met een archeologische verwachting brengen ieder verschillende aanvullende regels met zich mee wat betreft de voorschriften in de omgevingsvergunning (zie regels) wanneer er bodemverstorende activiteit plaatsvindt dieper dan 30cm. onder maaiveld. De gebieden met een lage, middelhoge en hoge verwachting hebben daarom op de verbeelding de dubbelbestemming "Waarde - Archeologie"gekregen.
De hoge archeologische verwachting is op de Archeologische Beleidskaart aangegeven met de kleur oranje. Voor deze zones geldt een archeologische onderzoeksplicht bij bodemingrepen dieper dan 30cm onder maaiveld en groter dan 100m2.
De middelhoge archeologische verwachting is op de Archeologische Beleidskaart aangegeven met de kleur geel. Voor deze zones geldt een archeologische onderzoeksplicht bij bodemingrepen dieper dan 30cm onder maaiveld en groter dan 500m2.
De lage archeologische verwachting is op de Archeologische Beleidskaart aangegeven met de kleur groen. Voor deze zones geldt een archeologische onderzoeksplicht bij bodemingrepen dieper dan 30cm onder maaiveld en groter dan 10.000m2.
afbeelding - uitsnede uit de Archeologische Beleidskaart Leusden