direct naar inhoud van 4.9 Water
Plan: Bestemmingsplan Loerik VI-Albers Pistoriusweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0321.0280BPLOERIKVI-VAST

4.9 Water

In het algemeen is het beleid van het Rijk, de provincie Utrecht, de gemeente Houten en het waterschap HDSR gericht op een duurzaam en robuust waterbeheer. Bij ruimtelijke ontwikkelingen worden (indien doelmatig) de waterkwaliteitstrits 'gescheiden inzamelen-gescheiden afvoeren-gescheiden verwerken' en de waterkwantiteitstrits 'water vasthouden-bergen-vertraagd afvoeren' gehanteerd. Dit beleid is per overheidsniveau in de onderstaande beleidsdocumenten verankerd. Enkele van de plannen zijn beschreven in hoofdstuk 3:

  • Rijksbeleid: Nationaal Waterplan, Waterbeheer 21e eeuw, Nationaal Bestuursakkoord Water, Waterwet;
  • Provinciaal waterbeleid: Provinciaal waterplan 2010-2015;
  • Gemeentelijk waterbeleid: Gemeentelijk Rioleringsplan, Waterplan Houten 2006-2009;
  • Waterschapsbeleid: Waterbeheerplan 2010-2015 [2] “Water voorop!”, Beleidsregels 2010 Keur 2009, Waterstructuurvisie 2002.

Als lokaal beleid ten aanzien van de waterhuishouding gelden de afspraken zoals vastgelegd d.d. op 12 maart 2012. Voor een beschrijving van het watersysteem wordt verwezen naar het (gemeentelijk) Waterplan Houten 2006-2009.

Situatie

Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Op grond van het waterschapsreglement is het waterschap belast met de taak van integraal waterbeheer binnen het beheersgebied, inclusief het stedelijk gebied. Deze taak omvat zowel de zorg voor het oppervlaktewater in kwantitatief als in kwalitatief opzicht. De taken worden uitgevoerd overeenkomstig de in het waterhuishoudingsplan en integrale waterbeheersplannen vastgestelde doelstellingen. De gemeente zorgt in stedelijk gebied in het algemeen voor de afwatering.

Ten tijde van de planvorming van Houten-Zuid is in samenwerking met het HDSR een integraal waterplan gemaakt voor geheel Houten-Vinex en omgeving. De voorgestelde ontwikkelingen zijn passend in dit waterplan. Wel is geconstateerd, dat de waterafvoerduiker onder het spoor door in westelijke richting zijn maximale capaciteit heeft bereikt. De afvoer van het water zal derhalve door middel van infiltratie in combinatie van afvoer van piekbuien via het gemengd stelsel moeten plaatsvinden. Uiteraard kan het Hoogheemraadschap bij de verdere planvorming worden betrokken, teneinde de afstemming tussen de ontwikkelingen en waterhuishouding te optimaliseren.

De afvoer van het water zal door middel van infiltratie in combinatie met afvoer van piekbuien via het gemengd stelsel moeten plaatsvinden. Wij zullen bij de afvoer van hemelwater extra maatregelen treffen, waarbij hemelwater vertraagd wordt afgevoerd. Deze maatregelen dragen dan ook bij aan het voorkomen van water op straat bij hevige regenbuien. Daarbij moet een nadere keuze worden gemaakt uit tenminste de volgende opties voor infiltratiemaatregelen:

  • aanleggen halfdoorlatende straatverharding;
  • benutten groenvoorzieningen of grond onder bestrating voor tijdelijke waterberging (bijvoorbeeld door het aanleggen van wadi's met of zonder slokop, greppels of infiltratieriolering).

Maatregelen om hemelwater te infiltreren worden vooraf afgestemd met het waterschap. Er wordt gestreefd naar minimaal 20% afgekoppeld gebied.