Plan: | Randmeer |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0313.randmeer0800-0402 |
In de Beleidsnota Externe Veiligheid van de provincie Utrecht (juli 2003) zijn de provinciale ambities voor de jaren na 2003 uitgewerkt. Deze zijn hoger dan de wettelijke ondergrens. Voor het plaatsgebonden risico (PR) streeft de provincie naar een kans op overlijden die niet groter is dan één op de honderd miljoen jaar (10-8 per jaar), terwijl ten aanzien van het groepsrisico (GR) de provincie streeft naar 0,1 maal de oriënterende waarde.
Op 27 oktober 2004 is het Besluit externe veiligheid en inrichtingen (Bevi) in werking getreden. In dit besluit worden de normen voor het plaatsgebonden risico en de doorwerking daarvan op het gebied van de ruimtelijke planvorming en bij de vergunningverlening op grond van de wet milieubeheer verankerd, voor zover de risico's voor de omgeving worden veroorzaakt door inrichtingen.
De gemeente onderschrijft de provinciale ambities. Aangenomen wordt dat door het stringent hanteren van de wettelijke regels het ambitieniveau kan gaan worden gehaald.
Koelinstallatie Haringweg nr. 27
In de directe omgeving van het plangebied ligt één bedrijf met een risicovolle inrichting. Het betreft hier de vestiging van een Zeevisgroothandel aan de Haringweg (nr. 27) op het bedrijventerrein Zuidwenk. Het bedrijf beschikt over een grote koel- en vriesinstallatie. Gebruikelijke koelmiddelen bij grotere installaties zijn ammoniak of soorten freon (een synthetische chloorfluorkoolwaterstof). Ammoniak is een giftig gas. Het synthetische koelmiddel is op zich ongevaarlijk, maar kan bij verbranding wel giftige gassen vormen. Bovendien kunnen de verbrandingsproducten van het isolatiemateriaal van de gekoelde ruimten giftig of kankerverwekkend zijn. Bedrijven met meer dan 100 kg koelmiddel in gebruik en/of de gekoelde ruimte met een oppervlakte groter dan 250 m³ worden door de provincie vermeld op de provinciale risicokaart.
Op de risicokaart is een risicocontour geprojecteerd, waarin het risico op overlijden van een individu door een calamiteit bij het betreffende object één op de miljoen per jaar (10-6 contour) is. In de berekening van de risicocontour is uitgegaan van het meest negatieve scenario van een calamiteit die zich bij een bedrijf kan voordoen. Verder is uitgegaan van een tijdstip waarop de meeste mensen thuis zijn en gemiddelde meteorologische omstandigheden.
Afbeelding - ligging risicocontour (bron: risicokaart, provincie Utrecht)
De maatgevende effectcirkel van de inrichting ligt op 80 m. Het effect van vrijkomende giftige stoffen (ammoniak) in geval van calamiteiten (brand) is hierbij maatgevend. Bij nieuwe ontwikkelingen binnen deze zone dient aandacht te worden besteed aan de externe veiligheid. Woningen dienen te worden getoetst aan de grenswaarden voor het Plaatsgebonden Risico (PR) en de streefwaarden voor het Groepsrisico (GR), zoals deze staan vermeld in het Bevi.
Voor het bedrijf is door de brandweer een aanvalsplan opgesteld waarbij zowel rekening is gehouden met ammoniak en de biogascentrale. Het bedrijf ligt in het uiterste noordoosten van Bunschoten van industrieterrein Zuidwenk. Het aanrijden kan door de ligging van het bedrijf als van de brandweerkazerne alleen vanuit het zuiden plaatsvinden enkele honderden meters voor het bedrijf kan nog worden besloten om het bedrijf vanuit het westen of vanuit het zuiden te benaderen. Wat betreft bluswatervoorziening ligt vlak naast de entree een primaire bluswatervoorziening en binnen 1 kilometer kan worden beschikt over secundaire (onbeperkt) bluswatervoorziening.
Transport gevaarlijke stoffen
Het transport van gevaarlijke stoffen in de kern Spakenburg en op het bedrijventerrein is middels een gemeentelijke verbodsbepaling uitgesloten. Voor de bevoorrading, de aanvoer van de koelvloeistof, van het voornoemde bedrijf is ontheffing verleend voor een bevoorradingsroute die vanaf de Oostelijke Randweg, via respectievelijk de Botstraat en de Haringweg naar het desbetreffende perceel loopt.
Afstanden tot plangebied
Het nieuw te ontwikkelen woongebied Zuyderzee ligt met een afstand van circa 380 m tot de inrichting bij het grootst mogelijke invloedsgebied (i.c. 400 m). Dit is iets meer dan de afstand van 360 m welke bij een 1% letaliteit/groepsrisico met een waarde 10-6 bij een installatie met ammoniakopslag van dergelijke grootte moet worden aangehouden.
Het gebied bevindt zich tevens buiten het risicogebied van de voorgenoemde transportroute voor ammoniakaanvoer.
Voor zowel het plaatsgebonden risico als het groepsrisico zijn er geen bezwaren tegen realisatie van woonbebouwing binnen het betreffende ontwikkelingsgebied.