direct naar inhoud van 2.1 Geschiedenis Eemdijk
Plan: Eemdijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0313.Eemdijk0400-0401

2.1 Geschiedenis Eemdijk

De kern Eemdijk is relatief laat ontstaan, omdat het voortdurend oprukkende water van de Zuiderzee menselijke nederzettingen aan de monding van de Eem bedreigde. Weliswaar werd omstreeks 1400 ter bescherming van het land de Eemdijk aangelegd, maar hierdoor was het gevaar nog niet geweken. De waaien (dijkdoorbraakkolken), die men nu nog langs de Eem aantreft vormen hier het tastbare bewijs van. De waaien kunnen beschouwd worden als littekens van de strijd tegen het water.
Pas in de 19e eeuw ontstond er langs de Eemdijk een buurtschap nabij een waai van de Eem. Dit buurtschap ('Dijkhuizen' genaamd) bestond uit wat huizen, een haventje ('Het Haventje'), een sluis (de 'Bikkers Sluis') en een vaart (de Bikkersvaart).

In een later stadium werd langs de Bikkersvaart de Vaartweg aangelegd. Tevens werd de waai afgesneden en de Vaartweg doorgetrokken. Zo ontstond de Ringweg als restant van de oorspronkelijke bocht in de Eemdijk (rond de waai). In de loop der jaren is vervolgens de bebouwing langs de aanwezige wegen verdicht tot de kern, die er momenteel is.

In de vorige eeuw is een aanvang gemaakt met twee kleinschalige uitbreidingen:

  • door opvulling van de ruimte langs de Ringweg in het huidige hart van het dorp;
  • de uitbreiding langs het Kerkepad (Ringweg - Noord).

Begin jaren '90 is de gemeente begonnen met een geleidelijke uitbreiding ten noordoosten van Eemdijk (Ringweg - Noord). Aan de Eemdijk is naast de kerk aan de Eemdijk (nr. 47) een doorsteek gemaakt naar het buitengebied. Vanaf hier is geleidelijk een nieuwe buurt gebouwd die tussen de basisschool en de kerk aansluiting vindt bij de Vaartweg.