Plan: | Eemdijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0313.Eemdijk0400-0301 |
afbeelding - aanwezige functies (functiekaart)
Wonen
Binnen de begrenzing van de kom Eemdijk overheerst de woonfunctie. In Eemdijk woonden op 1 januari 2010 ruim 850 inwoners (dit is inclusief het aantal inwoners uit het omliggende buitengebied).
Het oude dorp telt circa 220 woningen. Met de dorpsuitbreiding Ringweg - Noord zijn ongeveer 70 ééngezinswoningen aan de plaatselijke woningvoorraad toegevoegd.
Circa 1/3 van de woningvoorraad kan worden beschouwd als 'kleine woningen' voor alleenstaanden, senioren en jonge starters. De huidige woningvoorraad verkeert gemiddeld in goede staat.
Onderwijs en sociaal-maatschappelijke diensten
Eemdijk telt één basisschool: de School met de bijbel (Vaartweg nr. 5). Op het platteland is het behoud van de basisschool van groot belang voor de leefbaarheid. Voor kinderen tot 12 jaar is het wenselijk dat voorzieningen dicht bij huis beschikbaar te zijn. De ontwikkeling van brede scholen is voor het landelijk gebied een mogelijkheid om voorzieningen voor kinderen bereikbaar te houden. In een brede school worden onderwijs en kinderopvang in hetzelfde gebouw of dicht bij elkaar aangeboden. Combinaties met primaire zorg (eerste hulp, zuigelingenzorg, zorg voor ouderen) kunnen gemakkelijk gemaakt worden. In het kader van de plattelandsontwikkeling dienen deze mogelijkheden verder te worden onderzocht.
Het dorp kent geen sociaal medische voorzieningen. Voor een huisarts, de tandarts, de apotheek en andere sociaal-maatschappelijke voorzieningen, zoals de bibliotheek en het voortgezet onderwijs, kunnen de inwoners van Eemdijk terecht in Bunschoten - Spakenburg.
Religie
In Eemdijk hebben drie christelijke gezindten ieder een eigen kerk: de Gereformeerde kerk (Vaartkerk, Vaartweg 3), de Gereformeerd kerk Vrijgemaakt (Westerkerk, Eemdijk 63) en de Christelijk geformeerde kerk (Eemdijk 47).
Voor zover bekend hebben de kerken geen moeite zich te handhaven.
Sport en recreatie
Aan de voormalige loswal is het Gemeenschapshuis 'Amalia' van de Christelijke Oranjevereniging gevestigd. Op het terrein van Amalia bevindt zich een bescheiden evenemententerrein. Ter plaatse van het gemeenschapshuis is tevens de opstapplaats voor recreanten die gebruik maken van de Eemlijn: een recreatief voet- en fietsveer dat van mei tot oktober over de Eem en het Eemmeer tussen Amersfoort, Spakenburg en Huizen vaart.
Achter de basisschool ligt een sportveld/trapveld aan de rand van het dorp.
Eemdijk maakt onderdeel uit van enkele lange afstandsfietsroutes. Het recreatief verkeer dat zich verplaatst langs de Eem of zich bedient van het veer over de Eem zorgt in de weekenden en met name in de zomermaanden voor enige recreatieve drukte.
Detailhandel en horeca
In het verleden telde het dorp enige commerciële voorzieningen. Aan de Eemdijk (nr. 59) was voorheen een buurtsuper gevestigd. Het pand is sinds enige tijd in gebruik als restaurant Ootje Eppie. Aan de overzijde, nabij het veer, is een standplaats voor ambulante handel, waar wekelijks een vishandelaar zijn waar aanbiedt.
Aan de Eemdijk (nr. 81) is sinds enige tijd een groothandel en detailhandel in decoratie-artikelen, antiek en gebruikte goederen gevestigd. Deze kan worden beschouwd als de enig overgebleven winkelvestiging binnen het dorp.
Bedrijvigheid
De bebouwing in Eemdijk, veelal bestaand uit tot woning getransformeerde oorspronkelijk agrarische woon-schuurcombinaties en de karakteristieke hooibergen refereren aan het verleden. Agrarische bedrijven en bebouwing zijn van oudsher met het dorp verbonden. Op diverse percelen zijn de schuren nog in gebruik als werkplaats of vindt opslag van goederen plaats in de voorheen agrarische opstallen. Nabij het plangebied zijn tevens twee agrarische bedrijven gevestigd: een loonwerkersbedrijf aan de noordrand (Eemdijk nr. 29) en een veeteeltbedrijf aan de zuidkant (Eemdijk nr. 79a).
In het dorp komt hier een daar nog bedrijvigheid aan huis voor, zoals een kleinschalige antiekhandel, een autorijschool en een technisch installateur. Een deel van de bevolking is actief in de ambulante handel. Dit geeft in de avonduren een kleurrijk straatbeeld met her en der geparkeerde bestel- en vrachtauto's . De wagens worden nagenoeg allemaal op eigen erf geparkeerd en veroorzaken voor zover bekend geen onaanvaardbare verzwaring voor de parkeerdruk in het dorp.