Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Dorp Odijk 2012
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0312.bpODKdorpodijk-va02

5.9 Cultuurhistorie

Als gevolg van de Modernisering Monumentenzorg (MoMo) is het Bro (artikel 3.6.1. lid 2) gewijzigd. Wat voor archeologie geldt is gaan gelden voor al het cultureel erfgoed. In de toelichting van het bestemmingsplan dient een beschrijving te worden opgenomen van de wijze waarop met de in het gebied aanwezige cultuurhistorische waarden en in de grond aanwezige of te verwachten monumenten rekening is gehouden. Ook de facetten historische (stede)bouwkunde en historische geografie dienen te worden meegenomen in de belangenafweging. Hierbij gaat het om zowel beschermde als niet formeel beschermde objecten en structuren.
 
Planspecifiek
In het plangebied van de kern Odijk hebben een aantal panden de status van rijksmonument of gemeentelijk monument. Deze panden zijn reeds in § 4.2.4 beschreven. Dit zijn zogenaamde waardevaste elementen. De rijksmonumenten zijn op de verbeelding met de aanduiding ‘specifieke bouwaanduiding – rijksmonument’ aangeduid en de gemeentelijke monumenten met de aanduiding ‘specifieke bouwaanduiding – gemeentelijkmonument’. De gronden met deze aanduidingen zijn mede bestemd voor het behoud, beheer en herstel van monumenten. Bij het (ver)bouwen dient hiermee rekening te worden gehouden.
 
Naast bijzondere elementen met de status rijks- of gemeentelijk monument zijn in het plangebied ook diverse cultuurhistorisch waardevolle elementen, structuren en gebieden aanwezig. Hieronder vallen in ieder geval de bebouwing van de dorpskern van ca. 1830 en de bebouwingslinten van de uitbreidingen uit de periode 1870-1945. De grenzen van deze gebieden zijn opgenomen in het ‘Archeologiebeleid voor het buitengebied van de gemeente Bunnik en de kernen’ 2010. Omdat deze gebieden geen deel uit maken van een beschermd stads- en dorpsgezicht, de structuur voornamelijk wordt bepaald door de openbare gebieden en het feit dat het nieuwe bestemmingsplan conserverend van aard is, waardoor veel van deze elementen hun bescherming krijgen doordat de bestaande situatie wordt vastgelegd, is vooreerst geen nadere bescherming in het bestemmingsplan opgenomen.