direct naar inhoud van 5.4 Bodemkwaliteit
Plan: Bilthoven Noord 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0310.0007BP11007-VG01

5.4 Bodemkwaliteit

Wettelijk kader/inleiding

De bodemkwaliteit kan van invloed zijn op de beoogde functie of de (financiële) haalbaarheid van een bestemming. Daarom is inzicht in de (milieuhygiënische) kwaliteit van de bodem van belang. Het is wettelijk geregeld (alsmede in de gemeentelijke bouwverordening) dat de realisatie van een bestemming pas kan plaatsvinden als de bodem geschikt is (of geschikt is gemaakt) voor het beoogde doel. Daarom dient bij iedere eventuele nieuwe bouwactiviteit of nieuwe bestemming de bodemkwaliteit in beeld te worden gebracht. Voor het bestemmingsplan is het van belang, gelet op de Wro, de bodemsituatie op hoofdlijnen in beeld te brengen, teneinde de uitvoerbaarheid van de bestemmingen te kunnen motiveren.

Bodemverontreiniging

Het bestemmingsplan 'Bilthoven Noord' gaat uit van de bestaande situatie. Het eventueel realiseren van nieuwbouw (woningen) kan alleen via een wijzigingsbevoegdheid. Ten behoeve van de vaststelling van dit bestemmingsplan is er, mede gelet op hetgeen hierna is vermeld, geen aanleiding om nader (verkennend) bodemonderzoek uit te voeren.

Binnen het gebied Bilthoven Noord (een gebied met voornamelijk vrijstaande woningen) hebben in het verleden nauwelijks bodembedreigende (bedrijfs)activiteiten plaatsgevonden. In bijlage 1 worden de bodembedreigende (bedrijfs)activiteiten weergegeven. De informatie is afkomstig van het in 2004 door ReGister uitgevoerde historisch onderzoek naar verdachte activiteiten.

Bilderdijklaan 74

Op de Bilderdijklaan 74 is in 2009 een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd in het kader van een bouwaanvraag (Van der Poel Consult bv, rapportnummer 1.904.088, april 2009). In de grond op het zuidoostelijk deel van het perceel zijn sterk verhoogde gehalten aan PAK en zink aangetroffen. In het grondwater is een matig verhoogd gehalte aan zink aangetroffen. Er is sprake van een vermoedelijk ernstig geval van bodemverontreiniging. Mochten er ter plaatse van het vermoedelijk geval van ernstige bodemverontreiniging bouw- of graafwerkzaamheden plaatsvinden, dan dient een sanering te worden uitgevoerd of moet met een aanvullend bodemonderzoek worden aangetoond dat sprake is van een niet ernstig geval van bodemverontreiniging. De locatie is bij de provincie Utrecht geregistreerd onder UT0310/00245.

Soestdijkseweg Noord

Deze locatie betreft het voormalig Ensah-terrein en is nu bebouwd met woningen. In het verleden zijn in het grondwater (na afronding van een sanering) nog verhoogde gehalten zink aangetroffen. In een brief van de provincie Utrecht (nummer: 00/930678 MBE, d.d. 18 september 2000) wordt vermeld dat de concentraties als achtergrondgehalten kunnen worden beschouwd. De locatie blijft bij de provincie geregistreerd. De status bij de provincie Utrecht, d.d. 9 mei 2011, is 'ernstig, niet urgent'.

Vermeerlaan 8

Voor deze locatie is in 1998 door de provincie Utrecht een beschikking afgegeven omtrent de ernst en urgentie van de vastgestelde verontreinigingen. Op de locatie waren ernstige verontreinigingen met diverse zware metalen en PAK aangetroffen, als gevolg van stortingen met bodemvreemde materialen in het verleden. Mogelijk is dit stortmateriaal ook aanwezig op Vermeerlaan 6. Beschikt is dat sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging, maar dat het treffen van saneringsmaatregelen niet urgent is. Na sanering is in 1999 door de provincie ingestemd met het bereikte saneringsresultaat. De verontreinigingen zijn afdoende verwijderd ter plaatse van Vermeerlaan 8.

Wagnerlaan 26

In februari 2002 is de ondergrondse tank op het perceel verwijderd en de aanwezige verontreinigde grond met minerale olie, gesaneerd. Op het grondwater bleek een drijflaag met minerale olie aanwezig te zijn. Bij nieuwe ontwikkelingen op het perceel moet worden onderzocht of het grondwater verontreinigd is met minerale olie. Van de tanksanering is een evaluatieverslag opgesteld (Adico Milieutechniek BV, rapportnummer: 02.0056/RW, 26 februari 2002).

Wbb-locaties

Binnen het bestemmingsplangebied zijn ook een aantal Wet bodembescherming(Wbb)-locaties gelegen. Een Wbb-locatie is een locatie waar (vermoedelijk) sprake is, of was, van een ernstig geval van bodemverontreiniging. De provincie Utrecht is in dergelijke gevallen bevoegd gezag. In bijlage 2 worden de adressen genoemd, en staat de status van de bodemverontreiniging aangegeven.

Ondergrondse huisbrandolietanks

Ten behoeve van de verwarming van woningen, zijn in het verleden bij een groot aantal woningen in het gebied Bilthoven Noord tanks in de ondergrond geplaatst voor de opslag van huisbrandolie. Nadat overgegaan is op verwarming met gas zijn veel tanks onschadelijk gemaakt en hiervoor zijn Kiwa-certificaten verleend. Van een aantal tanks is bekend dat deze door lekkage bodemverontreiniging hebben veroorzaakt, maar dat deze bodemverontreiniging niet met spoed gesaneerd hoeft te worden.

Voormalige sloten

Binnen het bestemmingsplangebied hebben in het verleden een aantal sloten gelegen die nu zijn gedempt. Onbekend is waarmee de sloten zijn gedempt.

Bomkraters

Op luchtfoto's uit circa 1945 zijn nabij de spoorlijn Utrecht - Amersfoort / Bilderdijklaan, de Handellaan, Heidepark en sportvelden; en in de omgeving van de basisschool en werkplaats Kindergemeenschap relatief veel bomkraters te zien, veroorzaakt door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de praktijk is gebleken dat circa 10% van de afgeworpen bommen niet is geëxplodeerd en in de bodem is achtergebleven als blindganger. Gezien het groot aantal waargenomen kraters is ter plaatse een verhoogd risico op het aantreffen van een blindganger tijdens bouw- en graafwerkzaamheden.

Geadviseerd wordt om in geval van bouw- en graafwerkzaamheden een zoekactie uit te laten voeren (conform de BRL-OCE, beoordelingsrichtlijn 'Opsporen van Conventionele Explosieven') door een gespecialiseerd c.q. gecertificeerd bedrijf (te vinden op internet via www.explosievenopsporing.nl, onder 'Leden').