Plan: | Vathorst, partiele herziening De Velden 2 D |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00075-0301 |
Om tot een ruimtelijk relevante toetsing van bedrijfsvestigingen op milieuhygiënische aspecten te komen wordt het begrip milieuzonering gehanteerd. De milieuzonering zorgt voor een voldoende afstand tussen milieubelastende activiteiten (zoals bedrijven) en milieugevoelige functies (zoals woningen) in ruimtelijke plannen.
In het kader van de milieuwetgeving is een bedrijf relevant wanneer het bedrijf een inrichting is ingevolge de Wet milieubeheer. Er is sprake van een inrichting wanneer bedrijfsmatige activiteiten plaatsvinden of een activiteit in een omvang van bedrijfsmatig. In het Besluit omgevingsrecht (Bor) is aangegeven of een inrichting wel- of niet vergunningplichtig is. Voor een niet vergunningplichige inrichting gelden de regels uit het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Activiteitenbesluit). Een vergunningplichtige inrichting dient te voldoen aan de vergunningvoorschriften en, in de meeste gevallen, deels aan de voorschriften uit het Activiteitenbesluit.
Het algemene stankbeleid is door het Ministerie van VROM beschreven in de Herziene Nota Stankbeleid en in aanvulling daarop in de Brief rijksbeleid geur (opgenomen in de NeR). Het algemene uitgangspunt van het geurbeleid is het zoveel mogelijk beperken van geurhinder en het voorkomen van nieuwe hinder. Dit uitgangspunt vormt samen met het toepassen van Beste Beschikbare Technieken (BBT) de kern van het geurbeleid.
Onderdeel van het geurbeleid is dat de lokale overheden de uiteindelijke lokale afweging moeten maken zodat zij rekening kunnen houden met alle relevante belangen om tot een duurzame kwaliteit van de leefomgeving te komen.
Het geurbeleid bestaat uit de volgende beleidslijnen:
In de directe omgeving is geen sprake van bedrijvigheid die in hun bedrijfsuitvoering belemmerd kunnen worden als gevolg van dit bestemmingsplan. Op de plankaart van het bestemmingsplan Hooglanderveen 2005 is de aanduiding "Hindercontour agrarisch bedrijf" opgenomen. In de regels is vervolgens aangegeven dat binnen deze contour geen woningen mogen worden gebouwd zolang het bedrijf, dat de bron van deze hindercontour vormt, in bedrijf is. Omdat het heden geen agrarisch bedrijf meer is, is de milieuvergunning hiervoor ingetrokken. Daarnaast was deze hindercontour op basis van de regels van het bestemmingsplan Hooglanderveen 2005 geldig zolang het bedrijf dat de bron daar van vormt, in bedrijf is. In werkelijkheid is het pand eigendom van de gemeente Amersfoort en wordt het op dit moment alleen nog maar bewoond. Derhalve vormt de nieuwbouw geen belemmering voor bedrijvigheid in de omgeving.