Plan: | Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00070-0303 |
Het plangebied is voor een groot deel gelegen rondom het verkeersknooppunt Hoevelaken. Bij dit verkeersknooppunt komen de snelwegen A1 (Amsterdam-Apeldoorn) en de A28 (Utrecht-Groningen) samen. Rondom het knooppunt zijn er vanaf de jaren 80 vorige eeuw diverse plannen ontwikkeld en/of in ontwikkeling genomen.
Aan de noordzijde van het knooppunt wordt Vathorst ontwikkeld. Onderdeel van deze ontwikkeling is het bedrijventerrein Vathorst. Dit hoogwaardige bedrijventerrein vormt een buffer tussen de woonwijk en de A1. Het bedrijventerrein loopt langs de A1 en sluit uiteindelijk aan bij het bedrijf van Smink (een afvalverwerkingsbedrijf). De A1 wordt aan deze zijde begeleid door een geluidswal waarin bedrijven zich profileren.
Aan de oostzijde van het knooppunt Hoevelaken ligt een klein agrarisch gebied dat grenst tot aan het landgoed Hoevelaken. Dit landgoed valt op door het bosachtige karakter. Naast enkele boerderijen in het gebied zijn nabij de afslag van de A28 enkele bedrijven aanwezig. In het gebied ligt de Nijkerkerstraat die de hoofdontsluiting voor het gebied vormt. De Nijkerkerstraat verbindt Vathorst met A28 en met De Wieken. Daarnaast vormt het een verbinding met het achterland van Nijkerkerveen en Nijkerk.
Ten zuiden van het knooppunt is de ontwikkellocatie De Wieken (Zuid en Noord) gelegen. Dit bedrijventerrein wordt ontsloten via de A28 en de A1 en biedt de mogelijkheid aan zowel kleine als grotere bedrijven om zich hier te vestigen. Het ontwikkelplan richt zich niet alleen op bedrijvigheid maar ook op de relatie met het achterliggende landschap. Ten zuiden van het bedrijventerrein is het natuur en recreatiegebied Bloeidaal ontwikkeld. Dit gebied vormt de overgang tussen het bedrijventerrein en het landelijke gebied (Buitengebied Oost) en dient als uitloopgebied voor bewoners van Amersfoort en omgeving.
Ten westen van het knooppunt ligt de bedrijfs- en kantorenlocatie De Hoef. Dit bedrijventerrein is ontwikkeld vanaf 1980. De begrenzing van het terrein wordt naast het knooppunt gevormd door de spoorwegen Amersfoort-Zwolle en Amersfoort-Apeldoorn. Grenzend aan het gebied aan de zuidwestzijde ligt het station Schothorst. In de nabije omgeving van het station zijn veel kantoren ontwikkeld. Op het overige terrein is er vooral bedrijvigheid aanwezig met langs de A1 nog wat kantoorpanden. De locatie is te bereiken vanaf de A28 via de Outputweg en vanaf de A1 via de rondweg oost. Langs de rondweg direct aan de andere zijde van het spoor is het sportpark Zielhorst gelegen. Ook het kleine bedrijventerrein De Brand is aan de rondweg gelegen en is indirect bereikbaar via de Laan van Emiclaer. De Brand wordt gekarakteriseerd door een grote perifere detailhandel langs de Laan van Emiclaer en daarnaast door kantoorpanden en een hotel die zich oriënteren op de rondweg en snelweg.
Iets verder af gelegen van het knooppunt Hoevelaken ligt langs de A1 bij de afrit Vathorst/Nieuwland het bedrijventerrein Calveen. Het bedrijventerrein is gelijktijdig ontwikkeld met de woonwijk Nieuwland. Het gebied wordt begrensd door de Rondweg-Noord, het sportpark Nieuwland en de snelweg. Het wordt ontsloten via de Rondweg-Noord. Het bedrijventerrein is zeer gemengd met detailhandel, bedrijvigheid, kantoren, hotels en horeca. Opvallend is het zeer kleinschalige gebied aan de noordwestzijde van het terrein. Hier zijn woningen gecombineerd met kleinschalige bedrijfsruimte.
Dicht bij het centrum van Amersfoort ligt het oudste en tevens grootste bedrijventerrein Isselt. Het gebied strekt zich uit via de Eem en de Amsterdamseweg vanaf het Centraal Stationsgebied Noord tot aan het buitengebied van Soest. Het buitengebied van Soest is onderdeel van Eemland, een grootschalige open weidegebied dat gevormd is door de loop van de Eem.
Het bedrijventerrein Isselt wordt doorkruist door twee ontsluitingswegen Radiumweg en Industrieweg die het centrum met het noordelijk gebied verbinden. Langs de Amsterdamseweg en nabij het centrum is veel perifere detailhandel gevestigd in het overige gebied is er sprake van een gemengd bedrijventerrein met aan de westzijde ruimte voor de hoogste milieucategorieën.
Het woonwagencentrum Birkt en de ligplaatsen voor woonboten aan de Havenweg maken geen deel uit van dit bestemmingsplan. Voor beide lokaties is recent een afzonderlijke planologische procedure gevolgd; voor beide lokaties geldt een eigen onherroepelijk bestemmingsplan.Ten behoeve van de ligplaatsen voor woonboten is in het bestemmingsplan ter hoogte van de ligplaatsen wel de functieaanduiding 'oever' opgenomen, zowel op de bestemming "verkeer en verblijfsdoeleinden" als op de bestemming "bedrijventerreinen 1". Op deze manier is geregeld dat dit terrein gebruikt kan worden voor tuintjes, berging met wasgelegenheid en opslagruimte ten behoeve van woonboten.