Plan: | Park Schothorst e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00068-0301 |
Het bestemmingsplan “Park Schothorst e.o". betreft met name een aanpassing van een aantal verouderde bestemmingsplannen, waarbij de bouw- en gebruiksregels zijn geactualiseerd. In het plangebied zijn twee ontwikkelingen voorzien, die zijn beschreven in paragraaf 4.3. Het betreft de ontwikkeling van een nieuw Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) en een particulier initiaitief om in de witte villa, gelegen aan de Schorhorsterlaan 11, horeca en / of (zorg)woningen te realiseren.
De Wet ruimtelijke ordening verplicht gemeenten om een exploitatieplan vast te stellen voor gronden waarop, bijvoorbeeld door middel van een bestemmingsplan, een aangewezen bouwplan is voorgenomen. Een bouwplan is een 'aangewezen bouwplan' als deze valt binnen de omschrijving in artikel 6.2.1. van het Besluit ruimtelijke ordening:
Gemeenten zijn op grond van de Wro verplicht om de kosten van de grondexploitatie te verhalen. In die gevallen dat de gemeente de uitgeefbare gronden in eigendom heeft, vindt verhaal van de kosten van de grondexploitatie plaats door verkoop van bouwrijpe grond. Wanneer de gemeente niet over de gronden beschikt, kan de gemeente een overeenkomst over grondexploitatie aangaan waarbij de grondeigenaar zich verbindt de kosten van grondexploitatie aan de gemeente te voldoen. Indien het niet mogelijk is het kostenverhaal bij overeenkomst te verzekeren dient er, gelijktijdig met het bestemmingsplan, een exploitatieplan vastgesteld te worden. In dat laatste geval worden de kosten van de grondexploitatie verhaald door een financiële voorwaarde aan de bouwvergunning te verbinden. Kostenverhaal met behulp van een exploitatieplan wordt het verplichte kostenverhaal genoemd, in tegenstelling tot het vrijwillige kostenverhaal bij overeenkomst. Overeenkomsten die tot stand komen voorafgaand aan de vaststelling van een exploitatieplan worden anterieure overeenkomsten genoemd. Ook na vaststelling van een exploitatieplan is het mogelijk een overeenkomst over grondexploitatie aan te gaan. Laatstbedoelde overeenkomsten worden posterieure overeenkomsten genoemd.
Nieuw Centrum voor Natuur en Milieu Educatie:
De bouw van het nieuwe Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) wordt financieel volledig gedekt met verzekeringsuitkeringen naar aanleiding van de brand in september 2010. Dit geldt zowel voor de bouwkosten, bijkomende kosten, terreininrichting als de gemeentelijke plankosten. De totale stichtingskosten zijn gelijk aan de verzekeringsuitkeringen. Er is daarom geen noodzaak om een exploitatieplan vast te stellen of een anterieure overeenkomst te sluiten.
Horeca en/of (zorgwonen) in de Witte Villa, Schothorsterlaan 11
De huidige bestemming van de Witte Villa is 'Kantoor'. In de regels van dit bestemmingsplan maken we niet direct horeca en/of (zorg)wonen mogelijk, omdat nog onderzocht moet worden welke invloed deze ontwikkelingen hebben op de omgeving, bijvoorbeeld op het gebied van geluid of parkeren. Daarom is gekozen voor een wijzigingsbevoegdheid, waarmee op termijn de bestemming kan worden gewijzigd als de gevolgen voor de omgeving zijn onderzocht. Op dit moment is een economische onderbouwing dan ook niet aan de orde, dit volgt bij de uitwerking van de plannen.
Het bestemmingsplan is gezien het bovenstaande economisch uitvoerbaar. De gemeentelijke kosten voor de bouw van het nieuwe CNME zijn gedekt. Een eventuele functiewijziging in de Witte villa moet nog nader worden uitgewerkt, waardoor een economische onderbouwing nu nog niet aan de orde is. |