Plan: | Park Schothorst e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00068-0301 |
Ook evenementen worden in dit bestemmingsplan beoordeeld op hun effecten op de omgeving. Vanwege de grootte en de ligging nabij het beschermde landgoed is vooral de dekzandrug van belang in de beoordeling van de eventuele gevolgen van evenementen.
Bij evenementen blijft de beoordeling van de ruimtelijk relevante milieubelasting in praktische zin beperkt tot het milieuaspect geluid. In het geval van de dekzandrug zijn zowel de geluidsniveaus op de omliggende woningen als de gevolgen van het geluid op Flora en Fauna van belang.
Geluidniveaus op omliggende woningen
In het kader van de evenementennota Amersfoort 2009-2015 is in 2009 de akoestische situatie van park Schothorst onderzocht. Het rapport is als bijlage 3 bij deze toelichting opgenomen. Het rapport bevat een toelichting op de beperkingen aan het produceren van (muziek)geluid die volgens de evenementennota aan een festival op het terrein opgelegd worden. Dit omvat ook een beoordeling of de eisen reeel zijn en enerzijds het daadwerkelijk organiseren van een festival mogelijk maken en anderszijds niet onnodig ruim zijn. In hoofdstuk 6 van het rapport zijn diverse conclusies getrokken.
Een van de belangrijkste conclusies luidt dat bij een toelaatbaar geluidniveau van 80 tot 85 dB(A) de geluidsniveaus in de dichtst bij liggende woningen meer dan 50 dB(A) bedraagt. Deze niveaus zijn zo hoog dat een aantal bewoners elders bezigheden gaan zoeken. Als tijdelijk ongemak wordt dit nog wel geaccepteerd, maar vanwege het gedwongen karakter niet prettig ervaren. Het betreft de middelgrote en grote festivals. Overwogen kan worden om deze te beperken tot ten hoogte één festival per maand met een geluidbelasting van 80 dB(A) of meer en op maximaal twee avonden per festival.
Op de dekzandrug in Stadspark Schothorst zijn in principe geen evenementen toegestaan met een toelaatbare geluidsbelasting van 80 - 85 dB(A). Hetzelfde geldt voor de andere twee terreinen waar soms evenementen plaatsvinden. |
Bij kleinere muziekfestivals (tot ca. 5000 bezoekers) zijn toelaatbare geluidsniveaus tot 75 dB(A) nodig. In de dichtst bij gelegen woningenvarieert het geluidsniveau tussen 40 en 50 dB(A). Deze niveaus worden als tijdelijk ongemak vaak geaccepteerd.
Op de dekzandrug in Stadspark Schothorst en de overige terreinen met evenementen zijn in principe geen evenementen toegestaan met een toelaatbare geluidsbelasting van 75 dB(A). |
Algemene festivals met beperkte geluidsbelastingen tot 70 dB(A) zullen / blijken voor omwonenden weinig problemen opleveren. Aan de geluidsluwe zijde van de dichtst bij gelegen woningen kunnen geluidsniveaus van 40 dB(A) optreden.
In het bestemmingsplan is aangegeven dat op de drie terreinen een maximale geluidsbelasting geldt van 70 dB(A). Deze maximale geluidsbelasting is ook in de evenementennota gehanteerd, waarbij is aangegeven dat dit het geluidsniveau is dat tot op heden voor het dorpsfeest hoogland is gehanteerd. Het aantal dagen dat evenementen mogen plaatsvinden is bij alle drie de terreinen begrensd. |
Andere conclusies zijn het stellen van de sluitingstijd op 23.00 voor festivals met een toelaatbare geluidsbelasting van 75 dB(A) en hoger en het aanvullen van de eisen in dB(A) met eisen in dB(C).
In de evenementennota 2009-2015 is exact aangegeven welke sluitingstijden voor evenementen worden gehanteerd: " Voor de evenementen geldt op zondag een eindtijd van 19.00 uur. Op vrijdagen en zaterdagen wordt een eindtijd van 23.00 uur gehanteerd, met een ontheffingsmogelijkheid tot 24.00 uur. Op de overige dagen geldt een eindtijd van 20.00 uur, met een ontheffingsmogelijkheid tot 22.00 uur. Een uitzondering op de eindtijden wordt gemaakt voor het Dorpsfeest Hoogland. Dit evenement wordt al jaren met een grote betrokkenheid van veel omwonenden op deze locatie georganiseerd. De afspraken die tot op heden met deze organisatie zijn gemaakt willen we handhaven. Dat betekent dat het Dorpsfeest op één donderdag kan programmeren tot 23.00 uur en op de aansluitende vrijdag en zaterdag tot 0.30 uur. " Tevens zijn de eisen nu aangevuld met eisen in dB(C), deze zijn ook in de regels opgenomen. |
Gevolgen van geluid op Flora en Fauna
In 2009 heeft een oriënterend onderzoek plaatsgevonden naar effecten van evenementen op beschermde doorten die op landgoed Schothorst voorkomen. Dit onderzoek vond plaats in het kader van de Flora- en Faunawet. Het volledige onderzoek is bijlage 2 opgenomen bij dit bestemmingsplan.
De algemene conclusie luidt dat evenementen kunnen leiden tot negatieve effecten op (broed)vogels, vleermuizenen grondgebonden zoogdieren en daarmee kunnen leiden tot overtredeing van verbodsbepalingen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat negatieve effecten optreden, maar dat deze effecten vaakl moeilijk te kwantificeren en onvoorspelbaar zijn. Op het gebied van festivals en verstoring van fauna bestaat helaas een kennislacune. De grootste effecten zijn te verwachten in de meest kwetsbare periode van broedende vogels (nestbouw en eileg) en vleermuizen in het kraamseizoen, bij meerdaagse evenementen waarbij sprake is van hoge geluidsbelasting en uitstraling van verlichting naar de bosrand.
Op 12 november 2009 heeft overleg plaatsgevonden met een medewerker van de dienst regelingen van het ministerie van LNV over evenementen op de dekzandrug in relatie tot de Flora en Faunawet. Daarbij is afgesproken dat de organisatie van het Highlands blues- en rockfestival in samenwerking met de ecoloog van de gemeente Amersfoort aan de Dienst Regelingen ter beoordeling vooraf een plan zal voorleggen. Daarin wordt specifiek voor dit festival aangegeven welke maatregelen worden genomen om te voorkomen dat artikel 11 van de Flora en Faunawet (het verstoren van nesten), wordt overtreden.