direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: Park Schothorst e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00068-0301

1.1 Aanleiding

In park Schothorst zijn - net als in andere delen van Amersfoort - meerdere bestemmingsplannen van kracht die verouderd of bijna verouderd zijn. Een 'verouderd' bestemmingsplan is een bestemmingsplan dat ouder is dan 10 jaar. Wettelijk is namelijk bepaald dat bestemmingsplannen elke 10 jaar geactualiseerd moeten worden, zodat Rijks-, Provinciaal en gemeentelijk beleid in de plannen verwerkt is en de planologische situtaie zoveel mogelijk overeenkomst met de feitelijke situatie. Verder gelden voor bestemmingsplannen nu landelijk voorgeschreven standaarden, de 'standaard vergelijkbare bestemmingsplannen' (SVBP2008, vanaf 1 juli 2013 SVBP2012). Doot het verplichte gebruik van deze standaarden worden alle bestemmingsplannen in Nederland identiek opzet en vormgegeven, wat de leesbaarheid en vergelijkbaarheid voor bewoners, ondernemers en andere gebruikers ten goede komt. Verder worden bestemmingsplannen in heel Nederland nu volgens het 'informatiemodel ruitmtelijke ordening' (IMRO2008, vanaf 1 juli 2013 IMRO2012) opgesteld. Hierdoor zijn bestemmingsplannen binnen de gemeente nu eenvoudig te raadplegen en kunnen deze eenvoudig worden uitgewisseld met andere overheden zoals de provincie. Met de vaststelling van het bestemmingsplan "park Schothorst e.o." is de komende 10 jaar sprake van een actueel en digitaal vergelijkbaar bestemmingsplan dat voldoet aan de wettelijke verplichtingen.

Dit bestemmingsplan heeft vooral een beheergericht karakter. Dit houdt in dat het bestaande gebruik en de bestaande uitstraling van het park, zoals bekend bij het opstellen van het bestemmingsplan, is vastgelegd. Het beheergerichte karakter van dit bestemmingsplan houdt niet in dat de ruimtelijke situatie in het park en de omgeving voor de komende 10 jaar wordt bevroren. Uitgangspunt is dat onnodige starheid van het plan moet worden voorkomen. Het is namelijk niet zinvol om voor elke kleine wijziging een afzondelijk bestemmingsplan te maken. Daarnaast zijn in het plangebied particuliere percelen aanwezig , waarbinnen het mogelijk moet zijn om kleine wijzigingen in de vorm van functiewijzigingen of kleine bouwwerken toe te staan als dit geen invloed heeft op de directe omgeving. Bij de particuliere percelen is bekeken of de 'oude' bestemming uit het voorgaande bestemmingsplan meer bouw- of gebruiksmogelijkheden bood dan tot nu toe is benut. Wanneer er sprake is van ruimere (nog onbenutte) mogelijkheden zijn deze ook in dit nieuwe bestemmingsplan opgenomen. Dit vergroot de flexibiliteit van dit bestemmingsplan en sluit aan bij het uitgangspunt uit het coalitieakkoord 2010-2014 dat 'bestemmingsplannen moeten worden geactualiseerd en dat meer ruimte moet worden gelaten aan burgers door globaler te bestemmen.

Ondanks het feit dat dit bestemmingsplan voor het grootste deel de bestaande situatie in en rond het park vastlegt, is er een klein aantal locaties opgenomen waarin nieuwe (ten opzichte van het oude bestemmingsplan) bouw- of gebruiksmogelijkheden worden vermeld. Het gaat om enkele kleine plannen waarvoor ten tijde van de ter inzagelegging van het ontwerp van dit bestemmingsplan al stedenbouwkundige randvoorwaarden of een definitief stedenbouwkundig ontwerp, benodigde onderzoeken (zoals archeologisch onderzoek of een bodemonderzoek) en een vastgestelde anterieure overeenkomst of grondexploitatie beschikbaar waren. In deze gevallen zou het opstarten van een aparte planologische procedure alleen maar extra tijd en (belasting)geld kosten, terwijl deze ontwikkeling net zo makkelijk meegenomen kan worden in dit bestemmingsplan. Verder zijn ruimtelijke plannen, die al bestuurlijk en maatschappelijk zijn goedgekeurd en waarover geen discussie meer bestaat, opgenomen in dit bestemmingsplan. Het betreft in werking getreden bestemmingsplannen of projecten waarvoor vrijstelling/ontheffing/afwijking van het vooragaande bestemmingsplan is verleend en waarvoor de gehele ruimtelijke-juridische procedure reeds is afgerond. Overige nieuwe ontwikkelingen (op perceelsoverschrijdend niveau) zijn niet meegenomen. Hiervoor wordt zo nodig een afzonderlijk bestemmingsplan gemaakt of een besluit om af te wijken van het bestemmingsplan genomen. Bij voorkeur wordt het afzonderlijke bestemmingsplan of het afwijkingsbesluit gedurende de procedure van dit bestemmingsplan alsnog ingepast, maar dan moet er vóór de ter inzagelegging van het ontwerp van dit bestemmingsplan al sprake zijn van een in werking getreden besluit.