direct naar inhoud van 5.8 Duurzaamheid
Plan: Utrechtseweg 371 375 en Utrechtseweg 302
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00052-0301

5.8 Duurzaamheid

Beleid

Een duurzaam project realiseren is de samenhang vinden op ruimtelijk, sociaal-cultureel, economisch en ecologisch vlak. De lange termijnopgaven, zoals klimaatbestendigheid, beheersing van de verkeersdruk en energieneutrale gebouwen moeten in zicht blijven. Bij elke verbetering dienen dit soort zaken opgepakt te worden; zo kunnen toekomstige problemen voorkomen worden.

Aandacht voor duurzaam en milieubewust bouwen in alle stadia van het ontwerp en

bouwproces is belangrijk. Al op stedenbouwkundig niveau moeten hierbij keuzes worden gemaakt. Naast het gemeentelijk beleid moet bij de uitwerking van de plannen op bouwplanniveau tevens rekening worden gehouden met het landelijk beleid: het Klimaatakkoord 2007-2011. Hierin is vastgesteld dat in 2020 de nieuwbouw klimaatneuraal moet zijn. Het rijk gaat de komende jaren stapsgewijs de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) aanscherpen. Voor woningbouw is de EPC van 0,8 naar 0,6 in januari 2011 al verlaagd. De volgende aanscherping naar 0,4 wordt in 2015 ingevoerd met als doel de energieneutrale woning in 2020.

Materiaalgebruik (nieuwbouw)

Voor bepaalde materialen, waaronder hout uit niet duurzaam beheerde bossen en uitlogende bouwmetalen (koper, lood en zink) voor zover deze worden toegepast op plaatsen die zijn blootgesteld aan weersinvloeden, geldt een toepassingsverbod.

Het realiseren van groene daken en gevels wordt gestimuleerd. Behalve een waarde voor planten en dieren heeft dit ook een functie voor waterberging, zuurstofproductie en CO2-vastlegging. Het voorkomt hittestres en vangt fijnstof en heeft bovendien een positief effect op de luchtkwaliteit.

Het instrument GPR

De gemeente Amersfoort wil controleerbare prestatieafspraken voor de duurzaamheid van gebouwen. Daarom heeft zij gekozen voor het vastleggen van resultaatverplichtingen met behulp van het landelijke instrument GPR-gebouw. Met dit instrument wordt de duurzaamheidprestatie van een gebouw voor 5 thema's gekwantificeerd. Deze thema's zijn “Energie”, “Milieu”, “Gezondheid”, “Gebruikskwaliteit” en “Toekomstwaarde”. Per thema wordt een score gegeven op een schaal van 0 tot 10.

Het landelijke beleid is gericht op energieneutrale nieuwbouw vanaf 2020. Dit komt overeen met een GPR-score van 10 voor het thema “Energie”. Voor “Energie” houdt de gemeente Amersfoort voor het jaar 2011 een streefniveau aan van 7,5. Voor de andere thema's “Milieu”, “Gezondheid”, “Gebruikskwaliteit” en “Toekomstwaarde, is de minimum resultaatverplichtingen voor nieuwbouw per thema op een score van 7,0 vastgelegd.

De hogere score voor het thema “Energie” versnelt de transitie naar duurzame energie. Komende jaren wordt gewerkt aan een verdere aanscherping van de energiescore. Het streven is om in 2015 een GPR-score van 9,0 te hanteren. Hiermee wordt deels invulling gegeven aan de ambitie van de gemeenteraad om als stad in 2030 CO2 neutraal te zijn en daarmee te voldoen aan de kernwaarde duurzaamheid uit het coalitieakkoord.

Ambitie project “Utrechtseweg Amersfoort”

Voor de situatie in het plangebied geldt dat de woningen aan de Utrechtseweg 371 zo duurzaam mogelijk worden gerealiseerd.

Op het aspect energie is de ambitie om aan de energienorm die voor 2015 gaat gelden te voldoen (woningen: EPC 0,4). De wijze waarop dit gaat gebeuren wordt in een vervolgfase onderzocht. Een van de afwegingen zal zijn of een WKO-installatie mogelijk is. Doordat de locatie nabij een waterwingebied ligt vergt het nader onderzoek of dit vergunningstechnisch mogelijk is.

Regenwater wordt geinfiltreerd op specifieke plekken waardoor poelen kunnen ontstaan met hun eigen milieuhabitat. De kopers van de kavels zal worden voorgeschreven duurzame materialen toe te passen (o.a. FSC-hout). Daarnaast worden de kopers beperkt door geen materialisatie van zware metalen in de buitengevel of dak toe te passen.

Op het gebied van gezondheid zal het project goed scoren. Mensen wonen in een ruim gebied met veel groen. Het geluid van de Utrechtseweg wordt technisch opgelost en door de hofstructuur zullen bewoners hier weinig last van hebben.

De gebruikskwaliteit is afhankelijk van de invulling van de toekomstige bewoners en opdrachtgevers van de woningen en zal daarmee aansluiten op de woonwensen van de kopers. De leefkwaliteit zal hoog zijn door het buurtgevoel door de beperkte omvang van het project.

De toekomstwaarde is hoog door de mogelijkheid om grote plattegronden op de begane grond te realiseren. Een oppervlakte van ca. 100 m2 op de begane grond is mogelijk waardoor levensloopbestendige woningen nagenoeg gegarandeerd zijn.

Utrechtseweg Amersfoort v.o.f. zal bij de uitwerking van de plannen regelmatig in overleg treden met gemeente Amersfoort over de invulling van duurzaam bouwen en leven.