Plan: | Utrechtseweg 371 375 en Utrechtseweg 302 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00052-0301 |
Het perceel Utrechtseweg 371 ter plaatse van het bestaande kantoorgebouw heeft op basis van het vigerende bestemmingsplan 'Plan van Uitbreiding in onderdelen aan de Utrechtseweg - de Hogeweg - aan en nabij de Groenesteeg' uit 1963 de bestemming 'Gebouwen van bijzondere aard' met de nadere aanduiding 'Proefstation voor kippenziekten'. Momenteel is op het perceel circa 1.000 m² aan bebouwing aanwezig (het vigerende bestemmingsplan staat 3.300 m² aan bebouwing toe). Het voorliggende plan voor de bouw van woningen voorziet in een totale bebouwde oppervlakte van circa 2400 m2. De Rietveldvilla aan de Utrechtseweg 375 is in het bovengenoemde bestemmingsplan bestemd voor "Bebouwing LH landhuizen".
Het perceel Utrechtseweg 302 heeft op basis van het vigerende bestemmingsplan 'Plan van Uitbreiding in onderdelen aan de Utrechtseweg - de Hogeweg - aan en nabij de Groenesteeg' uit 1963 de bestemming 'Landelijke bebouwing'. Ter plaatse mogen alleen gebouwen ten dienste agrarische bedrijven worden gebouwd. Per bedrijf is een vrijstaande woning toegestaan. Op het terrein is een voormalige dienstwoning aanwezig.
In de structuurvisie wordt het ontwikkelingsbeeld voor de gemeente Amersfoort geschetst. Het gebied van de Utrechtseweg e.o., waar dit bestemmingsplan deel van uitmaakt, is aangewezen als gebied waar de komende jaren herstructurering aan de orde is. In de visie is over de Utrechtseweg e.o. de navolgende tekst opgenomen : "Het gebied rond de Utrechtseweg ten zuiden en ten oosten van de Stichtse Rotonde wordt gekenmerkt door diverse instellingen in het groen. Dit karakter blijft de komende jaren gehandhaafd, maar in het gebied is renovatie en sloop en nieuwbouw aan de orde. De "rode" ontwikkelingen worden terughoudend benaderd. Randvoorwaarde is dat het groene en landschappelijke karakter van het gebied wordt bewaard en versterkt".
Deze door de gemeenteraad op 30 maart 2004 vastgestelde visie formuleert de gewenste ontwikkelingen voor natuur, water, recreatie, landschap, cultuurhistorie en landbouw. Het vormt het kader voor gemeentelijk beleid ten aanzien van de grote groengebieden in de stad en het buitengebied. De visie onderscheidt verschillende deelgebieden. Met betrekking tot de Utrechtse Heuvelrug, waar het plangebied deel van uitmaakt, worden de volgende uitgangspunten gegeven:
- het verbeteren van de ecologische verbindingen tussen de Amersfoortse bosgebieden 'binnen de ring' en het gebied daarbuiten;
- het vergroten van de toegankelijkheid van nu afgesloten privéterreinen van instellingen, bedrijven, scholen aan de zuidzijde van 'de ring' en het verminderen van de barrièrewerking van de A28 en de defensieterreinen voor recreatie.
Op de bij de visie behorende kaart is het plangebied aangemerkt als 'Bosgebied met bebouwing'.
In 2009 is de 'Nota Parkeernormen Amersfoort 2009' vastgesteld. Redenen voor het opstellen waren de noodzakelijke actualisering vanwege de ontwikkelingen in autobezit en -gebruik, een onderzoek naar de wijze waarop parkeernormen gebruikt moeten worden ten gunste van de leef- en woonomgeving en een gemeentelijke wens tot vermindering en vereenvoudiging van het aantal parkeernormen. Bovendien bleken in aantal situaties de parkeernormen niet of onvoldoende antwoord te geven op de vraag waarop de parkeervraag moest worden berekend. In de nota is voor de meeste parkeernormen gebruik gemaakt bij de kerncijfers van het CROW. Hierdoor hanteert de gemeente de meest actuele en landelijk uniforme normen.
Het beleid van de gemeente betreft met name het stedelijk gebied en is weergegeven in het 'Waterplan Amersfoort' van 2004. Als onderdeel van de hierin verwoorde visie zijn "duurzaamheidsprincipes", voorwaarden en ambities beschreven en zijn vervolgens per gebied accenten gelegd met behulp van streefbeelden. Verder sluit het plan nauw aan bij het waterhuishoudingsplan van de provincie en waterbeheerplan van het waterschap Vallei en Eem. Het streefbeeld voor oppervlaktewater vanuit het waterplan voor het gebied is "Water voor Natuur". Bij "Water voor Natuur" ligt het accent op de ecologie.
Op 26 april 2011 heeft de gemeenteraad de Visie werklokaties 2030 vastgesteld.
In deze visie wordt de ambitie uitgesproken dat Amersfoort er voor kiest om nadrukkelijk een woon- én werkstad te blijven met een goede balans tussen wonen en werken, regionaal. Deze visie gaat over de plekken waar mensen in Amersfoort nu en in de toekomst kunnen werken. Op bedrijventerreinen, kantoorlocaties, maar ook in toenemende mate in woonwijken. Met de Visie Werklokaties wordt de koers aangegeven voor het verbeteren van randvoorwaarden om een aantrekkelijke woon- en werkstad te blijven. In deze Visie wordt het versterken van locaties en aanpakken van leegstand voor kantoren beoogd door meer ruimte te bieden voor functiemenging en transformatie: er dient meer ruimte te worden geboden aan eigenaren om kantoren om te vormen naar bijvoorbeeld voorzieningen of wonen.