Plan: | Hoogland |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00048-0302 |
Binnen het plangebied komen naast het wonen verschillende soorten functies voor, zoals maatschappelijke voorzieningen, detailhandel, kleine bedrijven en kantoren. De woonfunctie neemt de belangrijkste plaats in. De overige functies staan ten dienste van deze woonfunctie en hebben hoofdzakelijk een functie als wijkvoorziening. Deze overige functies zijn met name geconcentreerd langs de Zevenhuizerstraat en de Hamseweg.
De kleinschaligheid van de bebouwing tezamen met de menging van functies, geven Hoogland een dorps karakter.
In het dorp Hoogland wonen ruim 10.200 mensen (bron: GBA/O&S 1 januari 2011) die zijn gehuisvest in ruim 4000 woningen (bron: SOB / CBS /WOZ / O&S 1 januari 2011 / SP 2009). Ongeveer 80% van de woningen is in eigendom van de bewoners. Ruim 85% van de woningen is grondgebonden. De overige kleine 15% betreft appartementen of woningen boven winkels. In Hoogland zijn er weinig woningen voor senioren (zoals in Leo’s Oord, de Malehoeve en Nieuw Wede) en ook sociale huur komt relatief weinig voor.
Karakteristieken van Hoogland zijn de kleinschaligheid en de historische kern. Het specifieke karakter van dit woonmilieu draagt bij aan het brede scala van verschillende woonmilieus in Amersfoort.
Hoogland heeft nauwelijks uitbreidingsmogelijkheden. Uitbreiding van de woningvoorraad komt alleen aan de orde bij herinrichting van bestaande gebieden, bijvoorbeeld van voormalige bedrijfslocaties. Een recent plan waarbij nieuwe woningen worden gerealiseerd in Hoogland is de nieuwbouw van het winkelcentrum Kraailandhof.
Bedrijven en kantoren
Verspreid over het plangebied komt een aantal bedrijven voor. Het gaat met name om bedrijven in een lagere milieucategorie, die passen binnen de woonomgeving. De bedrijvigheid concentreert zich vooral langs de Zevenhuizerstraat en de Hamseweg.
Er bevindt zich een beperkt aantal kantoren in Hoogland. Het grootste kantoorgebouw is gesitueerd Bunschoterstraat / Van Boetselaerlaan.
Daarnaast komt er bedrijvigheid voor in de vorm van beroepen of bedrijven aan huis. Het gaat hier om bedrijfjes in of bij woningen, waarbij de bedrijfsdoeleinden ondergeschikt zijn aan de woonbestemming. Voorbeelden hiervan zijn kleine kantoren, ontwerpstudio’s en dergelijke.
Detailhandel
Aan de Hamseweg (tussen de rotonde en de Komhoeklaan) en rondom Kraailandhof bevinden zich twee wijkwinkelcentra. Het winkelcentrum Kraailandhof is voornamelijk gericht op de dagelijkse aankopen en de winkelconcentratie aan de Hamseweg heeft een gemengd aanbod dagelijkse en niet-dagelijkse artikelen. Het winkelcentrum Kraailandhof zal binnen de planperiode van dit bestemmingsplan vernieuwd worden.
Daarnaast zijn nog enkele winkels gesitueerd op andere locaties langs de Hamseweg, aan de Zevenhuizerstraat en aan de Kerklaan. De winkelvoorzieningen in Hoogland hebben hoofdzakelijk een wijkgebonden karakter, dat wil zeggen dat zij zich specifiek richten op het Hooglandse publiek. Een enkele grotere winkel vervult een wijkoverstijgende functie.
Horeca
In Hoogland is op verschillende locaties horeca aanwezig. De meeste horeca is gevestigd langs de Zevenhuizerstraat en de Hamseweg. De horeca in Hoogland beperkt zich tot eet- en drinkgelegenheden en een partycentrum; er is geen hotel in Hoogland. Partycentrum 't Hoogh Landt heeft naast de horecafunctie ook een maatschappelijke functie; het biedt oefenruimte aan verschillende verenigingen.
Het dorp Hoogland kent een voorzieningenniveau dat goed aansluit bij de omvang van het dorp. De voorzieningen liggen verspreid over het dorp en zijn over het algemeen van voldoende kwaliteit.
Cultureel
Aan de Engweg is een aantal voorzieningen bijeengebracht. Op nummer 9 is de Bibliotheek Hoogland gevestigd. Naast de bibliotheek is het wijkcentrum De Neng gevestigd op perceel Engweg 7. Tegenover de bibliotheek en het wijkcentrum, aan de andere zijde van het Struweelpad, ligt speeltuin Ookee.
Voorts bevindt zich het muziekgebouw van muziekvereniging St. Caecilia net buiten het plangebied aan de Sportlaan 28.
Religieus
In het plangebied bevinden zich twee gebouwen met een religieuze functie: de katholieke Sint Martinusparochie aan de Kerklaan 22 en de protestantse kerk De Inham aan de Hamseweg 40. Bij de Sint Martinusparochie is een begraafplaats, welke onlangs is uitgebreid.
Gezondheidszorg
Verspreid over het plangebied is een aantal huisartsen en tandartsen gevestigd. Daarnaast zijn nog een praktijk voor fysiotherapie en een apotheek aanwezig. Een aantal van deze voorzieningen wordt als beroep aan huis uitgeoefend. In de nieuwbouw bij het winkelcentrum Kraailandhof wordt een AHOED (Apotheek en Huisarts Onder Eén Dak) gerealiseerd.
Sportvoorzieningen
Binnen de grenzen van het plangebied is een (klein) aantal sportvoorzieningen gesitueerd. Op het perceel Breelandhof 8 is sportzaal “De Bieshaar” gevestigd. Daarnaast is op het perceel Zevenhuizerstraat 46 een gymnastieklokaal gesitueerd.
Verder is nog een overdekt zwembad aanwezig op het perceel Sportlaan 15.
Een groot deel van de sportvoorzieningen voor Hoogland ligt net buiten het plangebied, in park Schothorst, dat aan de oostzijde van het plangebied grenst. Het betreft hier het sportpark van de v.v. Hoogland, Tennis Club Hoogland en manege De Hooglandertjes. Deze sportvoorzieningen vervullen nadrukkelijk een functie voor het dorp Hoogland.
Onderwijs en kinderopvang
In het plangebied zijn 5 basisscholen gevestigd:
- De Bieshaar (openbaar), Bongerd 17
- De Biezen (katholiek), Kraailand 1
- De Langenoord (katholiek), Kerklaan 7 en dependance, Engweg 3-3A
- De Berkenschool, (protestants-christelijk), Berkenlaan 29-31
- De Horizon, (gereformeerd), Sportlaan 14 en dependance, Engweg 3B
De prognoses voor deze scholen zijn voor de komende 10 jaar dat er geen krimp zal plaatsvinden. Dit komt door de blijvende bevolkingsgroei in Amersfoort.
De dependances aan de Engweg zijn gevestigd in zogenaamde 'schoolwoningen'. Deze gebouwen hebben de uitstraling van woningen en kunnen nadat de schoolfunctie niet meer nodig is, technisch eenvoudig worden omgezet naar woningen. De scholen hebben in ieder geval nog tot 2017 een contract om de dependances als school te gebruiken. Het is nog niet bekend of er nadien nog steeds behoefte is aan deze dependances.
Naast de basisscholen, waar ook kinderen van buiten Hoogland gebruik van maken, zijn in het plangebied enkele vestigingen voor kinderopvang aanwezig. In het plangebied bevindt zich geen voortgezet onderwijs.
Speelvoorzieningen
In Hoogland is veel informele speelruimte voor kinderen, jeugd en jongeren aanwezig in de vorm van veldjes, bosjes, pleintjes en doodlopende straatjes. Ook stadspark Schothorst dat grenst aan de oostzijde van het plangebied biedt informele speel- en ontmoetingsruimte. De noordrand van het plangebied, aan de rondweg-Noord is overwegend groen, heuvelachtig en toegankelijk. Deze ruimte is goed toegankelijk en 'bespeelbaar'.
Op de meeste plekken in Hoogland is ruim voldoende speelgelegenheid voor alle groepen (kinderen van 0 t/m 5, kinderen van 6 t/m 11 en jeugdigen van 12 t/m 18) kinderen. In de buurt Bieshaar Noord zou het nog beter kunnen, door ergens aan de Zandkamp nog een speelplek voor kinderen te creëren.
Voor de meer dan 1.000 jongeren in Hoogland zouden 10 tot 11 goede sport- en ontmoetingsplekken beschikbaar moeten zijn. In de meeste buurten zijn de centrale speelplekken hiervoor geschikt. Ook de plek in stadspark Schothorst is voor de jongeren een aantrekkelijke plek om te sporten en te ontmoeten. In enkele buurten zouden de centrale speelplekken aangepast kunnen worden, door bijvoorbeeld bankjes of voetbaldoeltjes te plaatsen.