direct naar inhoud van 4.3 Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen
Plan: Amersfoort oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00047-0301

4.3 Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen

Liendertseweg e.o.

In Liendert zijn plannen ontwikkeld om een achttal portiekflatgebouwen langs de Liendertseweg en Wiekslag te slopen en te vervangen door nieuwe eengezinswoningen en appartementen. Reden hiervoor is dat de flats niet meer voldoend aan de eisen van deze tijd.

De gemeente en de Alliantie hebben voor dit gebied een concept stedenbouwkundig plan gemaakt, dat ook besproken is met bewoners en omwonenden. Een verdere uitwerking heeft echter niet kunnen plaatsvinden. De planning voor deze ontwikkeling lwijkt teveel af van de planning van dit bestemmingsplan, waardoor het niet mogelijk is om hiermee gelijk op te trekken. De ontwikkeling is daarom buiten beschouwing gelaten in dit bestemmingsplan, besloten is om de huidige situatie in dit bestemmingsplan op te nemen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00047-0301_0090.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00047-0301_0091.jpg"

Nieuwe plannen voor de Liendertseweg en omgeving zijn niet meegenomen in dit bestemmingsplan. De bestaande situatie is leidend in dit bestemmingsplan. Zodra de plannen daadwerkelijk leiden tot ruimtelijke ontwikkelingen, wordt hiervoor een aparte planologische procedure doorlopen.  

ABC school Liendert:

In Liendert zijn plannen ontwikkeld voor het bouwen van een Amersfoortse Brede Combinatie (ABC-) School met opvang en welzijnswerk tussen de Leeuwerikstraat en Wiekslag.

In de Amersfoortse Brede Combinatie (ABC-)school werken voorzieningen als onderwijs, opvang en welzijnswerk voor kinderen van 0 tot 12 jaar samen. In sommige wijken delen ze een gebouw, in andere stemmen ze vooral met elkaar af. In Liendert komt er een ABC-school op de plek van basisschool De Windroos. Dat is tussen de Wiekslag, de Leeuwerikstraat en de Vinkenbaan. In het nieuwe gebouw komen de basisscholen De Wiekslag en De Windroos, een peuterspeelzaal en een kinderopvang.

De plannen voor de ABC-school en het gebied eromheen worden momenteel nog uitgewerkt en er vinden diverse onderzoeken plaats. Helaas wijkt de planning voor deze ontwikkeling teveel af van de planning van dit bestemmingsplan, waardoor het niet mogelijk is om hiermee gelijk op te trekken. De ontwikkeling is daarom buiten beschouwing gelaten in dit bestemmingsplan, besloten is om de huidige situatie in dit bestemmingsplan op te nemen.

In de meest recente planning voor de ABC school is uitgegaan van het betrekken van een nieuw gebouw in 2014.

Kop Gildenkwartier

De Kop van het Gildenkwartier maakt deel uit van het omvangrijke stedelijke herontwikkelingsgebied Centraal Stadsgebied Noord. In 2006 is een stedenbouwkundige studie gemaakt voor de ontwikkeling van de Kop van het Gildenkwartier, met naast woningbouw ook ruimte voor commerciële voorzieningen, behoud van het bestaande monumentale benzinestation en optioneel woningbouw op het terrein van muziekvereniging Juliana en Bernhard. Enkele uitgangspunten die indertijd gehanteerd werden zijn echter gewijzigd. Zo hebben veranderende marktomstandigheden hun invloed gehad op het te realiseren programma. Ook zijn de parkeernormen aangescherpt en werd het opheffen van een driehoekig plantsoentje aan de Koppelweg door de gemeente als onwenselijk gezien.

De laatste inzichten en randvoorwaarden voor het gebied staan beschreven in het "Definitief Onwerp Stedenbouw Beeldkwaliteit Kop van het Gildenskwartier - Amersfoort". Aan de hand hiervan worden de plannen verder uitgewerkt en wordt een planologische procedure opgestart. Uit praktische overwegingen is besloten om de nieuwbouwplannen NIET mee te nemen in dit bestemmingsplan. Omwonenden worden op de hoogte gesteld wanneer een planologische procedure start voor de nieuwbouw.

Plannen voor de kop van het Gildenkwartier zijn niet in dit bestemmingsplan opgenomen. De bestaande situatie is leidend in dit bestemmingsplan.  

Plannen waarvoor al een aparte planologische procedure is gestart:

Nieuwbouw bij Orionflat

Ten tijde van het opstellen van dit bestemmingsplan ligt een ontwerp bestemmingsplan Orion ter inzage. Dit bestemmingsplan maakt het mogelijk om 92 woonappartementen op te richten, circa 1.400 m2 bruto vloeroppervlak maatschappelijke functies op de begane grond en een bijbehorende parkeervoorziening. Het plangebied ligt in de wijk De Koppel en wordt begrensd door de Ringweg-Koppel in het noorden en de Meridiaan in het oosten. Aan de westzijde wordt het plangebied begrensd door de Grote Beer en aan de zuidzijde door de grasveldjes aan de Orion.

Naar verwachting wordt het bestemmingsplan Orion vastgesteld tijdens de ter inzagelegging van het ontwerp van dit bestemmingsplan. Daarom is besloten om in dit bestemmingsplan al aan te haken op het nieuwe plan, de verbeelding is daarom 1 op 1 overgenomen. Voor het volledige bestemmingsplan met de onderbouwing van de nieuwbouw wordt verwezen naar www.ruimtelijkeplannen.nl (zoek op naam "Orion").

Nieuwbouw woningen aan het Verzetsplein

Ten tijde van het opstellen van dit bestemmingsplan heeft al een ontwerp bestemmingsplan Verzetsplein ter inzage gelegen. Het bestemmingsplan ‘Verzetplein’ maakt het mogelijk een woongebouw met 15 appartementen op te richten, bestaande uit vier bouwlagen. Parkeren is voorzien in de parkeerkelder en deels op het maaiveld.

Het plangebied ligt in het centrale deel van de wijk Rustenburg ten noorden van de Van Randwijcklaan. Het plangebied wordt begrensd door het Verzetsplein in het noorden en oosten, de Van Randwijcklaan in het zuiden en een wandelpad door het plantsoen in het westen.

Naar verwachting wordt het bestemmingsplan Verzetsplein vastgesteld tijdens de ter inzagelegging van het ontwerp van dit bestemmingsplan. Daarom is besloten om in dit bestemmingsplan al aan te haken op het nieuwe plan, de verbeelding is daarom 1 op 1 overgenomen. Voor het volledige bestemmingsplan met de onderbouwing van de nieuwbouw wordt verwezen naar www.ruimtelijkeplannen.nl (zoek op ID "NL.IMRO.0307.BP00045-0201").