direct naar inhoud van 1.2 Bestemmingsplan
Plan: Amersfoort oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00047-0301

1.2 Bestemmingsplan

1.2.1 Ligging en begrenzing van het bestemmingsplan

Het bestemmingsplan “Amersfoort Oost” beslaat de wijken Koppel, Kruiskamp, Liendert en Rustenburg. Het gebied wordt - met de klok mee - begrensd door:

- de Koppel

- de Eem

- het Valleikanaal

- de spoorlijn richting Hoevelaken

- Outputweg

- Hogeweg

- de bebouwing aan de Spreeuwenstraat

- de Zwaluwenstraat

- het Valleikanaal

- de Hogeweg

- Flierbeeksingel

- Scheltussingel.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00047-0301_0001.jpg"

Plangebied bestemmingsplan Amersfoort Oost.

Bron: Google maps, bewerking gemeente Amersfoort.

1.2.2 Geldend(e) plan(nen)

Binnen het plangebied zijn de volgende bestemmingsplannen vervangen:

Nr.   Naam plan   Vastgesteld door Raad   Goedkeuring GS   Kroon/RvS  
1   Bestemmingsplan Kruiskamp - Koppel 2002   28 januari 2003   20 mei 2003   Geen beroep  
2   Bestemmingsplan Liendert - Rustenburg 2003   28 januari 2003   20 mei 2003   Geen beroep  
3   Park Weelde 2   4 januari 2010   N.v.t.   Geen beroep  
4   Beringstraat   28 september 2010   N.v.t.   Geen beroep  
5   Lemaire   In procedure   In procedure   In procedure  
6   Spoorwegzone   29 juni 2004   28 september 2004   Geen beroep  
7   Uitbreidingsplan Kruiskamp   27 maart 1951   22 april 1952   Geen beroep  
8   Stadsvernieuwingsplan CSG - uitwerkingsplan Eemkwartier Oost   22 augustus 1995   17 oktober 1995   25 juni 1998  
9   Stadsvernieuwingsplan CSG - Bestemmingsplan Gildenkwartier herziening I   25 juli 1996
 
3 september 1996   25 juni 1998  

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00047-0301_0002.jpg"

De bestemmingsplannen die met dit nieuwe bestemmingsplan vervangen worden.

Bron: ruimtelijkeplannen.nl, bewerking gemeente Amersfoort

1.2.3 Totstandkoming van het bestemmingplan

Om een goed beeld te vormen van het plangebied heeft voorafgaand aan de opstelling van dit bestemmingsplan een inventarisatie plaatsgevonden vanaf de openbare weg, via luchtfoto's en aan de hand van verleende vergunningen en de te vervangen bestemmingsplannen.

Bij de inventarisatie vanaf de openbare weg zijn de te vervangen bestemmingsplannen meegenomen en is aan de hand daarvan per perceel bekeken of de situatie nog overeenkwam met de bouw- en gebruiksregels uit dat bestemmingsplan. Van percelen waar sprake was van een duidelijke afwijking van het bestemmingsplan (zoals tuinen die ten koste van een parkeergelegenheid vergroot zijn of grote bouwwerken die voor de voorgevel geplaatst zijn) is een foto en een rapportage gemaakt. Per afwijking is vervolgens de keuze gemaakt of deze in het nieuwe bestemmingsplan direct wordt toegestaan (legaliseren), via een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid wordt toegestaan (per geval beoordelen) of wordt geweigerd met al dan niet een aanschrijving op de strijdige bouw of het strijdige gebruik. Verder is bekeken of in het te vervangen bestemmingsplan de bouwhoogtes van alle gebouwen en andere bouwwerken goed waren vermeld en of het gebruik van de openbare ruimte overeenkwam met het bestemmingsplan. Een voorbeeld is een groenstrook die in het te vervangen bestemmingsplan is aangegeven als 'verblijfsgebied'. In het nieuwe bestemmingsplan wordt dan de keuze gemaakt of deze strook definitief een groenbestemming moet krijgen of dat de verblijfsgebied bestemming gehandhaafd blijft, bijvoorbeeld om het mogelijk te maken om parkeerplaatsen te realiseren.

Bij de inventarisatie via luchtfoto's is bekeken alle gronden die in gebruik zijn door één eigenaar ook in eigendom van deze eigenaar zijn. In sommige gevallen is geconstateerd dat tuinen zijn vergroot door gemeentegrond hieraan toe te voegen, zonder deze aan te kopen. Verder is bekeken hoeveel bebouwing er aan de achterzijde van de percelen aanwezig is (niet zichtbaar is vanaf de openbare weg) en of dit passend is binnen de bouwmogelijkheden van het bestemmingsplan. In de gevallen dat meer dan 50% van de achterzijde van het perceel bebouwd is, is de vraag gesteld of dit kan worden toegestaan of dat dit strijdig moet blijven met het bestemmingsplan. Tot slot is via de luchtfoto's goed de begrenzing van bepaalde functies te zien. Ook hierbij wordt bekeken of dit nog overeenkomst met het te actualiseren bestemmingsplan.

De inventarisatie aan de hand van vergunningen houdt in dat voor het gehele plangebied een overzicht is gemaakt van vergunningen die zijn verleend om af te mogen wijken van het te vervangen bestemmingsplan. Hieruit kan bijvoorbeeld blijken dat in het plangebied veel vergunningen zijn verleend voor dakopbouwen, waarbij moest worden afgeweken van het te actualiseren bestemmingsplan. In zo'n geval kan worden overwogen om voortaan dakopbouwen direct in het bestemmingsplan toe te staan, zodat vergunningen sneller en makkelijker kunnen worden verleend.

Bij de inventarisatie aan de hand van de te vervangen bestemmingsplannen zijn de toelichtingen en de regelingen van de nu geldende bestemmingsplannen bestudeerd. In de toelichtingen is de historisch - ruimtelijke ontwikkeling van het plangebied toegelicht en is aangegeven welke belangrijke ruimtelijke elementen in het plangebied aanwezig zijn, zoals hoofdgroenstructuren en monumenten. Verder is in de te vervangen bestemmingsplannen te zien of de bouw- en gebruiksmogelijkheden van een perceel ruimer zijn dan tot nu toe wordt benut. Indien dit het geval is, kunnen de ruimere mogelijkheden worden aangehouden om flexibiliteit in het plan te handhaven.

Aan de hand van bovenstaande inventarisaties is een verbeelding (plankaart) getekend en zijn deze toelichting en regels gemaakt. Alle aandachtspunten die uit de inventarisaties voortkwamen hebben geleid tot een aantal ruimtelijke keuzes voor dit bestemmingsplan, welke in paragraaf 4.2 is toegelicht.

Dit bestemmingsplan is vooral bedoeld als actualisering: de ruimtelijke situatie die op deze manier is vastgelegd, is in feite een soort 'foto' van het plangebied, een momentopname waarbij in principe geen nieuwe ontwikkelingen zijn meegenomen. Enkel recente plannen die al in werking zijn getreden, zoals plan Park Weelde 2 (hoek van Randwijcklaan / ringweg Kruiskamp) en Lemaire (tussen van Randwijcklaan en Roggeveenstraat), zijn ook opgenomen in het plangebied. De ontwikkelingslocaties in dit bestemmingsplan zijn beschreven in paragraaf 4.3.

De werkwijze voor het opstellen van dit bestemmingsplan is beschreven in de "startnotitie bestemmingsplan Amersfoort Oost'. In deze startnotitie is onder andere beschreven hoe de begrenzing van het plangebied is bepaald, hoe de communicatie is opgepakt, hoe Amersfoort vernieuwt projecten een vertaling krijgen in dit bestemmingsplan, hoe de ontwikkelingslocaties worden opgenomen in het bestemmingsplan en welke aandachtspunten in het gebied spelen.

De startnotitie is op 30 augustus 2011 vastgesteld door de gemeenteraad.