Plan: | Centraal Stadsgebied-zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00004-0301 |
Binnen het plangebied komen naast het wonen veel verschillende soorten functies voor zoals maatschappelijke voorzieningen, kleine bedrijven, kantoren en detailhandel. Veelal zijn deze functies geclusterd. De buurten Bekenstein en Luiaard zijn echte woonwijken. De functies, andere dan het wonen, concentreren zich hier met name langs de noord-zuid lopende Hendrik van Viandenstraat, wat een uitloper van het stadscentrum is. De voorzieningen in deze straat hebben met name een functie op buurtniveau. Nederberg heeft een andere dynamiek. Hier overheersen de verschillende functies het wonen. Toch zijn ook in dit deel concentratiegebieden te herkennen. Dit zijn de noord-zuidradialen, Arnhemseweg, Leusderweg, Utrechtseweg en Van Asch van Wijckstraat/Stationsstraat. En de oost-westradialen, Stadsring, Vlasakkerweg/Bergstraat en de Berkenweg. De noord-zuidradialen vormen uitlopers van het centrumgebied. Hier is dan ook de meeste detailhandel te vinden, naast de andere functies. De oost-westradialen huisvesten veelal funcies als kantoren, bedrijven en maatschappelijke voorzieningen.
In het plangebied komt een grote diversiteit aan woningtypes voor. Van grondgebonden (vrijstaand, twee-onder-een-kap en rijen woningen) tot bovenwoningen en appartementen. Ook in de woningtypes is een tweedeling aanwezig. De buurten Bekenstein en Luiaard bestaan over het algemeen uit grondgebonden woningen en in Nederberg/Zonnehof is een mix aanwezig van grondgebonden woningen, bovenwoningen en appartementen. Het percentage koopwoningen in Bekenstein/Luiaard ligt boven het Amersfoortse gemiddelde. In de wijk Zonnehof is een hoog percentage huurwoningen. Hiervan is het grootste aantal in het bezit van Alliantie en een geringer deel in het bezit van Woningstichting Ons Belang.
Verspreid over het plangebied komt een aantal bedrijven voor. Het gaat met name om bedrijven in een lagere milieucategorie.
Daarnaast komt er enige bedrijvigheid voor in de vorm van beroepen aan huis. Het gaat hier om bedrijfjes in woningen of in bijbehorende bouwwerken van woningen, waarbij de bedrijfsdoeleinden ondergeschikt zijn aan de woonbestemming. Voorbeelden hiervan zijn, kleine kantoren, ontwerpstudio’s en dergelijke.
Verspreid over het plangebied komt een aantal maatschappelijke voorzieningen voor. Er is geen sprake van een concentratie van voorzieningen.
Onderwijs en kinderopvang
In het plangebied komt 1 school voor; de protestants christelijke basisschool Prins Willem Alexander, locatie Beekenstein, aan de Frederik van Blankenheymstraat 61. De school is gehuisvest op 2 locaties; Bekenstein en Randenbroek. De locatie Bekenstein, die in dit plangebied ligt, heeft 9 lokalen.
Veel kinderen moeten buiten de eigen wijk naar school. Naast een basisschool zijn in het plangebied een gezinsvervangend tehuis aan de Frederik van Blankenheymstraat 2-4 (Zandbergen Boddaertcentrum “Scheltus”) en enkele vestigingen voor kinderopvang aanwezig.
Religieus
In het plangebied bevinden zich twee gebouwen met een religieuze functie: de Katholiek Apostolische Gemeente aan de Willem van Mechelenstraat 8 en de Van Diest kapel aan de Johannes van Dieststraat 6.
Gezondheidszorg
Verspreid over het plangebied bevindt zich een aantal panden voor de gezondheidszorg. Het gaat daarbij om huisartspraktijken, tandartspraktijken en en tiental overige medische praktijken.
Sociaal-cultureel
Enkele sociaal-culturele voorzieningen zijn in het plangebied aanwezig, onder andere een bioscoop aan de Snouckaertlaan, een bibliotheek (deze verhuist over enkele jaren naar het Eemplein) en een expositieruimte, beide aan de Zonnehof.
Nutsvoorzieningen
Verspreid over het plangebied komt een aantal, veelal kleinere, nutsvoorzieningen voor. Deze nutsvoorzieningen bestaan met name uit trafo’s.
Ook bevindt zich een straalverbindingsmast van de KPN in het gebied. Het betreft een straalverbinding tussen Amersfoort en Hilversum.
Detailhandel
Binnen het plangebied bevinden zich op meerdere plekken winkels; het nieuwbouwcomplex de Soeverein, de Hendrik van Viandenstraat en het Prinses Julianaplein. Maar ook aan de Arnhemseweg, Leusderweg, Snoukaertlaan en Stationsstraat komen detailhandelsvestigingen voor. Voor deze gebieden is op dit moment geen actief beleid. Wel is in de visie Nederberg-Zonnehof aangegeven dat de looproute van het station naar de binnenstad duidelijker moet worden. Daarom mag aan de Stationsstraat en de Snouckaertlaan detailhandel gevestigd worden, als aanloopgebied naar het stadscentrum.
De andere straten die bovenstaand zijn genoemd (Arnhemseweg, Leusderweg, Hendrik van Viandenstraat en Prinses Julianaplein) waar detailhandel mag worden gevestigd, worden eveneens aangemerkt als aan-uitloopgebieden van het stadscentrum. Zij kennen een eigen dynamiek. Wellicht dat de komende jaren wat wisseling in vestigingen plaatsvindt maar er dienen zich geen ingrijpende wijzigingen aan. Het nu reeds gemengde karakter is waardvol voor de buurt. Behoud daarvan betekent dat er ruimte voor dynamiek (zoals functieverandering op pandniveau) mogelijk is, waarbij het algehele straatbeeld een gemengd karakter moet houden.
Zakelijke dienstverlening
In het plangebied komt een groot aantal kantoren voor. Een concentratie is te vinden langs de Stadsring, de Berkenweg en rondom De Zonnehof. Het zijn op zichzelf staande zakelijke dienstverleningsfuncties maar ook functies gelegen binnen winkelgebieden komen voor.
Momenteel komt leegstand van kantoorpanden veelvuldig voor in het hele land, ook in Amersfoort. Om leegstand zo veel mogelijk te voorkomen, is voor de kantoorpanden in het plangebied een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee een andere functie (volgens de bestemming "Gemengd-2") kan worden toegestaan door burgemeester en wethouders mits de wijziging geen onevenredig nadelige gevolgen voor de omgeving heeft in de vorm van geluids-, verkeers- of parkeeroverlast en waarbij wordt voorzien in voldoende parkeergelegenheid conform de Nota Parkeernormen Amersfoort 2009 d.d. 27 januari 2009.
Horeca
Verspreid over het plangebied komt een aantal horecavestigingen voor. Een concentratie bevindt zich aan de Stationsstraat en aan de Arnhemseweg.