direct naar inhoud van 6.2 Regels
Plan: Soesterkwartier
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00003-0301

6.2 Regels

• Hoofdstukopbouw van de regels
De regels zijn verdeeld over vier hoofdstukken:

  • 1. Inleidende regels. In dit hoofdstuk worden begrippen verklaard die in de regels worden gebruikt. Dit gebeurt om een eenduidige uitleg en toepassing van de regels te waarborgen. Ook is bepaald de wijze waarop gemeten moet worden bij het toepassen van de regels.
  • 2. Bestemmingsregels. In dit tweede hoofdstuk zijn de bepalingen van de bestemmingen opgenomen. Elk artikel kent de volgende opzet: eerst wordt het toegestane gebruik geformuleerd in de bestemmingsomschrijving. Vervolgens zijn bouwregels opgenomen. Aansluitend volgen afwijkingsbevoegdheden met betrekking tot bouw-en/of gebruiksregels.
  • 3. Algemene regels. In dit hoofdstuk zijn bepalingen opgenomen met een algemeen karakter. Ze gelden dus voor het gehele plan. Het zijn achtereenvolgens een antidubbeltelbepaling, algemene gebruiksregels en een bepaling uitsluiting aanvullende werking bouwverordening.
  • 4. Overgangs- en slotregels. In het laatste hoofdstuk zijn respectievelijk het overgangsrecht en een slotregel opgenomen. Hoewel het hier in wezen ook algemene regels betreft, zijn deze vanwege hun meer bijzondere karakter in een apart hoofdstuk opgenomen.

• Per bestemming
Hieronder volgt een uitleg van een aantal bestemmingen die het bestemmingsplan kent. Sommige bestemmingen spreken voor zich en worden daarom niet nader toegelicht.

Gemengd 1, 2 en 3

Het betreft drie afzonderlijke bestemmingen. Gemengd 1 is opgenomen voor detailhandel, kantoren en bedrijven in categorie 1 of 2 uit de Bedrijvenlijst.

De verschillende commerciële functies binnen het Soesterkwartier kunnen door deze bestemming worden uitgeruild. Daarbij is wel als voorwaarde opgenomen dat aan de parkeernormen moet worden voldaan.

Gemengd 2 is opgenomen voor alle bestaande horecagelegenheden. Hierdoor mag alle bestaande horeca in het plangebied blijven bestaan, maar bestaat de mogelijkheid om deze functie uit te ruilen met andere commerciële functies. In Gemengd 1 is horeca uitgesloten, om te voorkomen dat er nieuwe horecagelegenheden ontstaan.

Panden aan de Soesterweg waarin detailhandel, kantoren en bedrijven in categorie 1 of 2 uit de Bedrijvenlijst gevestigd is, zijn bestemd voor Gemend 3. In deze panden mag ook de begane grond voor wonen worden gebruikt. Bij Gemengd 1 en 2 mag alleen op de verdieping(en) worden gewoond.

Alleen de hoofdgebouwen zijn binnen het bouwblok opgenomen. Door middel van een afwijking worden uitbreidingen van de commerciële ruimtes mogelijk gemaakt. Voor het afwijken van het bestemmingsplan ten behoeve van uitbreidingen zijn voorwaarden opgenomen. In ieder geval dient voldaan te worden aan de in Amersfoort geldende parkeernormen.Bij afwijken wordt de procedure gevolgd die is vervat in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Maatschappelijk

De niet-commerciële voorzieningen hebben een maatschappelijke bestemming gekregen. Uitzondering hierop vormen de recreatieve functies, zoals sportvelden en volkstuinen. Binnen de bestemming maatschappelijk zijn de volgende functieaanduidingen op de verbeelding terug te vinden: zorginstelling, religie, begraafplaats, onderwijs, schooltuin en welzijninstelling.

Binnen de bestemming Maatschappelijk is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor het afwijken van het bestemmingsplan ten behoeve van beperkte uitbreidingen buiten het aangegeven bouwblok. Er is een maximum verbonden aan de uitbreidingsmogelijkheden en er worden eisen gesteld ten aanzien van het inpassen van nieuwe bebouwing in de omgeving. Met name in de Groengordel is dit een belangrijk aspect.

Wonen 1 t/m 5

Aangezien het Soesterkwartier vooral een woonwijk is, is de meeste bebouwing bestemd voor wonen. Er is onderscheid gemaakt in:
Wonen 1, voor aaneengebouwde woningen
Wonen 2, voor 2-onder-1 kap woningen
Wonen 3, voor vrijstaande woningen
Wonen 4, voor gestapelde woningen
Wonen 5 voor meergezinswoningen.

In paragraaf 4.2 Stedenbouwkundige uitgangspunten wordt een toelichting gegeven op de keuzes die zijn gemaakt voor de bebouwingsmogelijkheden binnen deze bestemming.

Binnen alle woningen zijn beroepen en bedrijven aan huis toegestaan.

Waarde- archeologie (dubbelbestemming)

De dubbelbestemming omvat een eigen stelsel van regels voor bouwen en gebruik voor het behoud en bescherming van de archeologische waarden. Deze bestemming functioneert naast de regeling die is verbonden aan de onderliggende bestemming.

Onderhavig plangebied is een gebied met een middelhoge en hoge archeologische verwachting en ligt binnen de bebouwde kom. In de regels en op de verbeelding correspondeert dat respectievelijk met Waarde-Archeologie 1 en 2

Er mag slechts worden gebouwd indien aanvrager van een omgevingsvergunning een archeologisch onderzoeksrapport heeft overgelegd waarin de archeologische waarden naar het oordeel van burgemeester en wethouders voldoende zijn vastgesteld. Er zijn uitzonderingen op het overleggen van een onderzoeksrapport en er kunnen voorwaarden aan de vergunning worden verbonden.

Daarnaast is het verboden om zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaaheden uit te voeren, over een oppervlakte van meer dan 500 m² resp. 100 m² en mogen de bodemingrepen niet dieper zijn dan 30 cm. Er zijn uitzonderingen mogelijk en er kunnen voorwaarden aan de vergunning worden verbonden.

Algemene afwijkingsregels

Met een afwijking is kamergewijze bewoning mogelijk. In artikel 30.3 wordt bepaald dat burgemeester en wethouders kunnen afwijken van de begripsbepaling "woning" door kamergewijze verhuur toe te staan mits wordt voldaan aan de beleidsregels "Woonruimteverdeling gemeente Amersfoort".