Plan: | Soesterkwartier |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00003-0301 |
Het nieuwe bestemmingsplan voor het Soesterkwartier legt met name de bestaande situatie vast, waarbij onder 'bestaande situatie' de bestaande feitelijke en planologische situatie en geldend, vastgesteld beleid wordt verstaan. Alle verleende vrijstellingen van het geldende bestemmingsplan worden in het nieuwe bestemmingsplan overgenomen.
Bij een aantal percelen spelen recente ontwikkelingen, ontstaan uit lopende vrijstellingsprocedures (oude WRO) of al eerder gemaakte afspraken. Hierna wordt voor deze percelen beschreven hoe hiermee wordt omgegaan in het nieuwe bestemmingsplan.
• Doorsteek Soesterweg / ontsluiting Piet Mondriaanplein
De ontwikkelingen aan de noordzijde van het station aan het Piet Mondriaanplein behelzen onder andere een doorsteek voor langzaam verkeer naar de Soesterweg, om zo een goede verbinding tussen het Soesterkwartier en het station te realiseren. Hiervoor moet een doorsteek worden gecreëerd tussen de woningen Soesterweg 16 en 22. Dit is op basis van het geldende bestemmingsplan voor het Soesterkwartier niet toegestaan.
Aanvankelijk was het de bedoeling om de doorsteek planologisch te regelen via het te actualiseren bestemmingsplan Soesterkwartier. Doordat de actualisatie van het bestemmingsplan Soesterkwartier om diverse redenen is vertraagd, kwam de planning van realisatie van de doorsteek in gevaar. Vanuit bewoners van het Soesterkwartier (geuit door de Belangenvereniging Soesterkwartier en de klankbordgroep Puntenburg) is er gevraagd om een spoedige aanleg van de doorsteek, omdat het de verbinding tussen het Soesterkwartier en het station aanzienlijk verbetert. Ook vanwege de komst van de Hogeschool Utrecht is een spoedige realisatie van de doorsteek gewenst omdat er door de doorsteek een snellere verbinding komt tussen de HU en het Station (Noordzijde).
Daarom wordt voorgesteld om vooruitlopend op de actualisatie van het bestemmingsplan een postzegel bestemmingsplan voor de doorsteek in procedure te brengen. Vervolgens wordt de doorsteek geïntegreerd in het nieuwe bestemmingsplan Soesterkwartier.
• Legalisatie Primulastraat 7
In een bijgebouw bij een woning is ten behoeve van het glasvezelnetwerk een trafostation geplaatst. Dit past niet binnen de geldende woonbestemming.
Om het geheel zonder overschrijding van de geluidsnormen voldoende te kunnen koelen, moet er een koelinstallatie aan de buitenzijde van het bijgebouw worden geplaatst. Ook dit past niet binnen de voorschriften van het geldende bestemmingsplan. Omdat er sprake is van het wijzigen van het gebruik en bouwwerkzaamheden buiten het bestaande bouwwerk, kan dit niet met een ontheffing worden geregeld. Daarom wordt deze ontwikkeling in het nieuwe bestemmingsplan gelegaliseerd.
• Wijzigingsbevoegdheid Soesterweg 253
Voorheen was dit perceel bestemd voor 'bebouwing ten algemene nutte'. Deze bebouwing is weg, waardoor het perceel braak is komen te liggen. Dit perceel is momenteel in gebruik als speelplaats. Voor het vernieuwen van deze speelplaats is in 2006 een tijdelijke vrijstelling verleend voor een periode van 5 jaar. Voor de toekomst is het de bedoeling dat deze speelplaats wordt verplaatst naar de Wagenwerkplaats. Als het perceel weer vrij komt (volgens de vrijstelling in 2011), kan het bestemmingsplan worden gewijzigd en worden ontwikkeld tot een nieuw woningbouwgebiedje. In de bij de toelichting behorende regels en verbeelding wordt dat mogelijk gemaakt.
• Bonifaciusstraat 61
Wijkmuseum met kantoorruimte voor de buurtbeheerder van Portaal en vergaderruimte voor het bestuur van het museum of voor de buurtbeheerder.
In het ontwerp bestemmingsplan is deze ontwikkeling al opgenomen, maar de anterieure overeenkomst is nog niet ondertekend. De ondertekening van de overeenkomst dient plaats te vinden voor vaststelling van dit bestemmingsplan.
Het wijkmuseum wordt gevestigd in een bestaande woning. Naast een museum, ter grote van één woning, komt er op het perceel een kantoor- en vergaderruimte. De kantoorruimte is bedoeld voor de buurtbeheerder van Portaal. Hier wordt elke dag een spreekuur gehouden voor buurtbewoners. Ook de wijkagent komt wel eens aan.
In de vergaderruimte kan de buurtbeheerder of het bestuur van het museum zo nu en dan vergaderen. De kantoor- en vergaderruimte zijn niet voor extern gebruik.