direct naar inhoud van 3.8 Bestaande functies
Plan: Soesterkwartier
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00003-0301

3.8 Bestaande functies

Het Soesterkwartier is een wijk waar voornamelijk gewoond wordt. Daarnaast zijn er op beperkte(re) schaal maatschappelijke voorzieningen, detailhandel, horeca, bedrijven en kantoren. Uiteraard is er in de wijk ook een openbaar gebied, bestaande uit ruimte voor verkeer en verblijf en groenvoorzieningen.

De woonfunctie neemt in het Soesterkwartier de belangrijkste plaats in. De overige functies staan ten dienste van deze woonfunctie en hebben hoofdzakelijk een functie als wijkvoorziening. Enkele concentraties van deze overige functies zijn te vinden langs de Noordewierweg en de Soesterweg.

3.8.1 Wonen

Het Soesterkwartier is een typische arbeiderswijk met een relatief geïsoleerde ligging. De wijk wordt gekenmerkt door een karaktervolle bebouwing die in gedeeltes is gerealiseerd vanaf 1900 tot 1960. De woningvoorraad bestaat in belangrijke mate uit kleinere arbeidershuisjes van een, gezien de leeftijd, matige kwaliteit. Bijna 75% van de voorraad bestaat uit eengezinswoningen, ruim 22% is gestapeld.

Momenteel worden veel van de huurwoningen van de corporaties verkocht aan de bewoners. Nu is nog ruim 60% van de woningen in het Soesterkwartier huurwoning. Dit percentage zal door de verkoop afnemen.

3.8.2 Maatschappelijke voorzieningen

In het Soesterkwartier komen verspreid over het gebied diverse voorzieningen voor.

Binnen het Soesterkwartier bevinden zich de volgende maatschappelijke voorzieningen:

  • Onderwijs en Kinderopvang

In het plangebied komen drie scholen voor basisonderwijs, met ieder nog een dependance in het plangebied, voor.

In het plangebied zijn drie kinderdagverblijven gevestigd, twee peuterspeelzalen en twee BSO's.

  • Religieus

In het plangebied bevinden zich vier gebouwen met een religieuze functie. De moskee aan de Soesterweg 34-36 is verhuisd naar de wijk Liendert en is niet meer als religieus gebouw opgenomen.

  • Gezondheidszorg

In het plangebied is een drietal gebouwen met een medische functie.

  • Sport

In het plangebied zijn weinig openbare sportvoorzieningen aanwezig. Wel zijn er de voetbalvereniging KVVA, de korfbalvereniging KV Soesterkwartier en de tennisvereniging TV Soesterkwartier. Er zijn ook twee gymlokalen aanwezig in de wijk. Eén aan de Twentseweg en één aan de Paulus Borstraat. De laatste is niet meer in gebruik en het is op dit moment onduidelijk wat hiermee gaat gebeuren.

  • Sociaal-cultureel

In het plangebied zijn een paar sociaal-culturele voorzieningen aanwezig, zoals de wijkcentra 'De Tandem' aan de Paulus Borstraat en 'De Sleutel' aan de Noordewierweg. Verder zijn er drie speel-tuinen verspreid over de wijk aanwezig en een scoutinggebouw aanwezig.

  • Woon-zorgcomplex voor ouderen

In het Soesterkwartier bevindt zich woon-zorgcomplex 'Puntenburg' aan de Puntenburgerlaan 100. Dit complex heeft ruim 139 woningen met voorzieningen zoals een kapper. Op hetzelfde terrein bevindt zich nog een complex gelegen aan de IJsselstraat/Dollardstraat. Hier bevinden zich 85 woningen. Het betreft hier allemaal zelfstandige wooneenheden.

3.8.3 Detailhandel

In het Soesterkwartier zijn detailhandelsvoorzieningen voornamelijk te vinden langs de Noordewierweg, en dan met name het gedeelte tussen de Merwedestraat en de Berkelstraat. Verder bevindt zich langs de Puntenburgerlaan een strip met winkels. Langs de Soesterweg is een aantal winkels te vinden en er is een kleine strip met winkels langs de Isseltseveld. In het plangebied is niet een volledig winkelaanbod aanwezig. Net buiten het plangebied bevindt zich een 'Dirk van de Broek' supermarkt aan de Henegouwsestraat en wordt 'De Plantage', waarin ongeveer 3000 m2detailhandel ligt, ontwikkeld. Hoewel deze locaties buiten het plangebied liggen hebben ze zeker invloed op de detailhandel binnen het plangebied.

3.8.4 Horeca

Verspreid over het plangebied komt een flink aantal horecabedrijven voor: 11 horeca-a vestigingen, dit betreft cafetaria's en eethuisjes, 6 horeca-b vestigingen dit zijn voornamelijk cafés en tot slot 9 horeca-c vestigingen, dat is horeca die ondergeschikt is aan de hoofdactiviteit, zoals de kantine bij de voetbalvereniging. Verder zijn er nog vijf panden waarop dit moment geen bedrijf in zit maar nog wel een horecabestemming op zit. Deze panden houden hun bestemming

3.8.5 Bedrijven

De bedrijvigheid in Soesterkwartier is van geringe omvang. Er bevinden zich in het plangebied slechts op enkele plaatsen bedrijven. Aan de zuidzijde van de Soesterweg bevinden zich de voornaamste bedrijven. Hier moet worden opgemerkt dat de Wagenwerkplaats e.o. buiten het plangebied valt. Verder zijn op enkele binnenterreinen nog bedrijfjes gevestigd.

Een andere vorm van bedrijvigheid in het plangebied zijn de beroepen en bedrijven aan huis. Het gaat hier om bedrijfjes in woningen waarbij de bedrijfsdoeleinden ondergeschikt zijn aan de woonbestemming. Deze vorm van bedrijvigheid bevindt zich verspreid over het plangebied. Voorbeelden zijn schoonheidsspecialisten, pedicuren, administratiebureaus en dergelijke.

  • Seksinrichting

Op de Pieter Pijpersstraat 2 is een seksinrichting gevestigd. Deze locatie is in strijd met het vastgestelde gemeentelijke prostitutiebeleid (zoals opgenomen in paragraaf 2.4 van deze toelichting) aangezien dit pand zich bevindt in een specifieke woonstraat en bovendien is het in strijd met de regel dat slechts één seksinrichting per wijk mag worden gevestigd. Er is een seksinrichting gevestigd aan de Soesterweg 269-271. Deze inrichting voldoet aan de uitgangspunten van het prostitutiebeleid.

De Pieter Pijpersstraat 2 valt in het uitbreidingsplan Puntenburgerlaan-Parallelweg welk plan onherroepelijk is geworden op 18 augustus 1965. De geldende bestemming is “Tuin”, er is geen bebouwingsblok opgenomen.

Voorts is van belang dat op 1 september 2004 het facetbestemmingsplan Gebruiksbepalingen en Seksinrichtingen onherroepelijk is geworden.

Artikel 2A lid 4 bepaalt dat gebruik van gronden, bestaande gebouwen, bouwwerken en andere werken, zoals dat ten tijde van het van kracht worden van dit plan bestaat en dat in strijd is met dit plan, mag worden voortgezet en/of gewijzigd, mits door die wijziging de strijdigheid met het plan niet wordt vergroot. De seksinrichting was in het pand gevestigd vóór 2000 en het gebruik als seksinrichting is destijds niet gewraakt.

De eigenaar van het pand mag dit gebruik daarom (laten) voortzetten op grond van genoemd gebruiksovergangsrecht van het facetbestemmingsplan Gebruiksbepalingen en Seksinrichting.

Zodra het gebruik als seksinrichting, na inwerkingtreding van het plan, voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten. Er wordt voor deze specifieke situatie een persoonsgebonden overgangsrecht opgenomen.

3.8.6 Openbare ruimte

• Interne en externe ontsluitingsstructuur en categorisering wegen

De wijk is voor het gemotoriseerd verkeer op het stedelijk hoofdnetwerk aangesloten door een tweetal wegen: de Amsterdamseweg (gelegen buiten het plangebied) en de Noordewierweg/Isseltseveld. Deze gebiedsontsluitingswegen zijn tevens 50 km-wegen. De overige wegen in het plangebied zijn aangewezen als woonerf of als erftoegangswegen (30 km-wegen).

• Openbaar vervoer

De wijk wordt ontsloten door een stadsbus. Bovendien is het NS-station aan de zuidzijde van de wijk gesitueerd. Het station is onder andere toegankelijk via de noordzijde, de Soesterkwartierzijde.


• Parkeren

De opzet van de wijk is, gelet op het feit dat het een oudere wijk is, niet afgestemd op huidige autogebruik. Er is weinig parkeerruimte aanwezig door de smalle straten. Er wordt relatief veel op de stoep of in de tuin geparkeerd hetgeen een onwenselijk straatbeeld geeft. In de regels behorend bij de bestemming Tuin wordt dan ook opgenomen dat onder strijdig gebruik in ieder geval wordt begrepen het gebruik van de gronden voor het parkeren van auto's.

• Groenvoorzieningen

Verspreid over het plangebied komt relatief weinig groen voor. Behoudens het grote groengebied tussen Vreeland en de Amsterdamseweg, de zogeheten groengordel. Hier bevinden zich diverse sportvoorzieningen, scholen en volkstuinen. Verder zijn er bij de Dreef en Isseltseveld groenstroken aanwezig.

Omdat er weinig groen in het Soesterkwartier aanwezig is, is het zaak het groen te beschermen tegen verdere verdichting.


• Water

In het Soesterkwartier zijn geen primaire watergangen aanwezig. In het gebied komen twee grote vijvers voor, te weten de Dreefvijvers en de vijver bij verzorgingshuis 'Puntenburg' aan de Noordewierweg. In het groengebied ten noorden van de wijk komen enkele watergangen voor. Een hiervan is tevens belangrijk voor de vissport.


• Speelvoorzieningen

Het Soesterkwartier kent drie speeltuinverenigingen. De schoolpleinen van de aanwezige basis-scholen worden ook na schooltijd gebruikt als speelplek. De aanwezige speelplekken liggen verspreid over de wijk maar met name ten zuiden van de Noordewierweg. Het groengebied ten noorden van de wijk is beperkt algemeen toegankelijk. De geografische afdekking van de wijk is afdoende zeker als schoolpleinen en speeltuinverenigingen worden meegerekend.

In 2002 is er een concept "Speelruimteplan Amersfoort 2002 - 2011" opgesteld. Het doel van dit plan is een visie opstellen voor de periode 2002 - 2011, op het (stimuleren van het) spelen en bewegen in de openbare ruimte in het algemeen, en met name door kinderen en jongeren. Hierbij wordt zowel gekeken naar de ruimte voor spelen en bewegen (ingerichte speelplekken, informele speelruimtes, locaties voor medegebruik) als naar de daar eventueel aanwezige speelvoorzieningen of spelaanleidingen.

Het Speelruimteplan geeft aanbevelingen per wijk voor wat betreft de gewenste aantallen en ligging van de verschillende speelruimten. In het kader van dit plan is onderzoek verricht naar de kwaliteit van de huidige speelruimte. De belangrijkste uitkomsten voor het Soesterkwartier zijn dat er genoeg speelvoorzieningen zijn voor de toekomstige aantallen kinderen. Wel kan het zijn dat per deelbuurt enige voorzieningen opgewaardeerd zouden moeten worden of beter benadrukt worden.


• Recreatieve fiets- en wandelpaden

Routes op wijkniveau

Voor de recreatie is een aantal uitgangen binnen de wijk belangrijk omdat zij rechtstreeks leiden naar recreatieve fiets- en/of wandelgebieden. Deze routes vormen een rustiger en daarom aantrekkelijker alternatief voor de fietspaden langs de verkeersaders Amsterdamseweg en Barchman Wuytierslaan.

  • De Soesterweg leidt via de spoorwegovergang langs de sportvelden in Bokkeduinen naar Birkhoven en vervolgens naar de Soesterduinen.
  • De Plataanstraat leidt via de oversteek over de Amsterdamseweg naar de Birkt naar de Eem-polders binnen de gemeente Soest.
  • Voor het westelijk deel van het Soesterkwartier leidt de Twentseweg via de Radiumweg en de Bunschoterstraat naar Hoogland-West.
  • Voor het middendeel van het Soesterkwartier leidt de Merwedestraat naar Hoogland-West maar dan wel via de Industrieweg en de Maatweg.
  • Voor het oostelijk deel van het Soesterkwartier zijn er twee mogelijkheden. Of via de Drentsestraat naar de Nijverheidsweg-Noord en dan de Industrieweg op of via de Friesestraat, Brabantsestraat, Kwekersbrug naar de Ringweg-Koppel en dan naar de Maatweg om hoogland-West te bereiken.
  • De Brouwerstunnel is voor alle routes richting zuidelijk Amersfoort en de aangrenzende gebieden zoals Nimmerdor- Den Treek en de Gelderse Vallei.

Bovenwijkse routes vormen met name voor bewoners van de wijken ten noorden en ten noordoosten van het stadscentrum de verbinding met de bovengenoemde gebieden. Hierbij zijn de Soesterweg en Dollardstraat van groot belang. Door het drukke verkeer is de Noordewierweg minder aantrekkelijk. Verder sluiten de routes aan op de hierboven genoemde routes op wijkniveau.