direct naar inhoud van Artikel 3 Bedrijf
Plan: Soesterkwartier
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00003-0301

Artikel 3 Bedrijf

3.1 Bestemmingsomschrijving

De voor 'Bedrijf' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • a. bedrijven in categorie 1 en 2 uit de Staat van Bedrijfsactiviteiten zoals opgenomen in bijlage 1;
  • b. internetwinkels;
  • c. op de percelen aan de Puntenburgerlaan 64 en 70a en Soesterweg 450/452 is op de verdieping een bedrijfswoning toegestaan;
  • d. ter plaatse van de aanduiding 'nutsvoorziening': uitsluitend nutsvoorzieningen;
  • e. bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals groen, water en voorzieningen voor de waterhuishouding, nutsvoorzieningen, wegen en paden, parkeervoorzieningen en laad- en losvoorzieningen en erven;

met dien verstande dat per bedrijf voorzien dient te worden in voldoende parkeergelegenheid conform de gemeentelijke parkeernormen zoals vastgelegd in de Nota Parkeernormen d.d. 27 januari 2009.

3.2 Bouwregels

Op en in deze gronden zijn uitsluitend gebouwen en andere bouwwerken toegestaan, die ten dienste staan van de bestemming.

3.2.1 Gebouwen - algemeen

Voor het bouwen van gebouwen en overkappingen gelden de volgende regels:

  • a. alleen toegestaan binnen het bouwvlak;
  • b. er mogen niet meer bouwlagen worden gebouwd dan zoals aangegeven op de verbeelding;
  • c. ter plaatse van de aanduiding 'kap' mogen gebouwen worden afgedekt met een kap;
  • d. ter plaatse van de aanduiding 'nutsvoorziening' mag de bouwhoogte niet meer dan 4 meter bedragen;
  • e. de gronden binnen een bouwvlak mogen geheel worden volgebouwd;
  • f. kelders die geheel zijn gelegen onder het peil zijn overal toegestaan waar gebouwen zijn toegestaan;
  • g. kelders die gedeeltelijk boven het peil uitsteken zijn overal toegestaan waar gebouwen zijn toegestaan;
  • h. in afwijking van het bepaalde a tot en met g geldt voor nutsvoorzieningen dat deze tevens buiten het bouwvlak zijn toegestaan.

3.2.2 Andere bouwwerken

Voor het bouwen van andere bouwwerken gelden de volgende regels:

  • a. de hoogte van andere bouwwerken buiten het bouwvlak mag maximaal 1 meter bedragen;
  • b. de hoogte van andere bouwwerken binnen het bouwvlak mag niet meer bedragen dan hierna is aangegeven:
bouwwerken   max. bouwhoogte  
palen, masten en reclame- en andere tekens   8 m  
verlichtingsmasten en
antenne-installaties, voor zover gelegen achter de voorgevelrooilijn tevens bouwgrens  
12 m  
luifels   6 m  
andere overkappingen   3 m  
erf- en terreinafscheidingen voor de voorgevel   1 m  
overige erf- en perceelsafscheidingen en overige andere bouwwerken   2 m  

3.2.3 Schotelantennes

Voor het plaatsen van schotelantennes gelden de volgende regels:

  • a. schotelantennes achter de voorgevelrooilijn of het verlengde daarvan mogen een doorsnede hebben van niet meer dan 2 m en een hoogte van niet meer dan 5 m;
  • b. schotelantennes vóór de voorgevelrooilijn of het verlengde daarvan mogen een doorsnede hebben van niet meer dan 1 m en mogen enkel aan de (hoofd)voorgevel worden opgericht terwijl de bovenzijde van de schotelantenne niet boven de goothoogte van het bijbehorende gebouw mag uitsteken.
3.3 Nadere eisen

Burgemeester en wethouders kunnen overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.6, lid 1, onder d van de Wet ruimtelijke ordening, nadere eisen stellen met betrekking tot:

  • a. het waarborgen van het bestaande dakenlandschap, waarbij met de kapvorm en -richting en de goot- en nokhoogte aansluiting wordt gezocht bij het oorspronkelijke straatbeeld;
  • b. de hoogte van de hoofdbebouwing bij vervangende nieuwbouw, waarbij de hoogte van het bestaande hoofdgebouw uitgangspunt is.
3.4 Specifieke gebruiksregels

Onder verboden gebruik als bedoeld in artikel 2.1, lid 1, sub c van de Wabo wordt mede verstaan een gebruik van gronden en bouwwerken ten behoeve van:

  • a. Opslag ten behoeve van bedrijvigheid die op grond van dit artikel is toegestaan, is uitsluitend toegestaan achter het verlengde van de voorgevel.
  • b. Met uitzondering van het bepaalde in artikel 3.1, onder b is detailhandel uitgesloten, behalve voor productiegebonden detailhandel in ter plaatse vervaardigde of bewerkte producten;
  • c. Kantoren zijn enkel toegestaan als de oppervlakte niet meer bedraagt dan 50% van het hoofdgebouw met een maximum van 2000 m2.
3.5 Afwijking
3.5.1 Toestaan vergelijkbare bedrijven

Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in artikel 3.1 voor het toestaan van een ander bedrijf dan ter plaatse is toegestaan, met uitzondering van nutsvoorzieningen, met inachtneming van de volgende voorwaarden:

  • a. het bedrijf kan voor wat betreft de aard en de omvang van de milieuhinder die het veroorzaakt gelijk kan worden gesteld met een bedrijf genoemd in de categorieën 1 of 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten zoals opgenomen in bijlage 1;
  • b. er vindt geen onevenredige aantasting plaats van de bouw- en gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden.

3.5.2 Toestaan detailhandel in grove bouwmaterialen, tuininrichtingsartikelen en/of volumineuze goederen, behoudens detailhandel in brand- en of explosiegevaarlijke goederen

Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in artikel 3.4 onder b voor het toestaan van detailhandel in grove bouwmaterialen, tuininrichtingsartikelen, dan wel volumineuze goederen, met inachtneming van de volgende voorwaarden:

  • a. de vestiging brengt geen structurele verstoring van het bestaande voorzieningenpatroon met zich mee, hetgeen moet blijken uit een distributie planologisch onderzoek;
  • b. voldaan wordt aan de gemeentelijke parkeernormen zoals vastgelegd in de gemeentelijke parkeernota d.d. 27 januari 2009 en er uit oogpunt van verkeersveiligheid en een goede verkeersafwikkeling geen bezwaren bestaan..

3.5.3 Toestaan zwaardere categorie bedrijvigheid

Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in artikel 3.5.1 voor het toestaan van bedrijven in categorie 3 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten, dan wel daarmee vergelijkbaar zijn voor wat betreft de aard en de omvang van de milieuhinder, met inachtneming van de volgende voorwaarden:

  • a. er vindt geen onevenredige toename van de aantasting van het woon- en leefklimaat en de verkeersveiligheid plaats;
  • b. er vindt geen onevenredige aantasting plaats van de bouw- en gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden.

3.5.4 Andere bouwwerken buiten het bouwvlak

Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 3.2.2, onder a, voor de bouw van andere bouwwerken buiten het bouwvlak, waarbij maximaal kan worden afgeweken tot de hoogtes zoals bedoeld in artikel 3.2.2, onder b.

3.5.5 Parkeernormen

Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 3.1 en 3.5.2 voor het wijzigen van de parkeernormen overeenkomstig een nieuwe door de gemeenteraad vast te stellen parkeernota, dan wel een wijziging van de parkeernormen.

3.5.6 Bedrijfswoning

Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in artikel 3.1 voor het toestaan van een bedrijfswoning aan de Puntenburgerlaan nrs. 68 A en 70 A, mits stedenbouwkundig aanvaarbaar, binnen het bouwvlak wordt gebouwd, maximaal 1 bouwlaag en voldaan wordt aan een maximale vloeroppervlak van 110 m².

3.6 Wijzigingsbevoegdheid

Wijziging Staat van Bedrijfsactiviteiten
Burgemeester en wethouders kunnen overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.6, lid 1, onder a van de Wro het plan wijzigen voor het toevoegen en schrappen van soorten bedrijven en het veranderen van de categorie-indeling van soorten bedrijven, voor zover veranderingen in de bedrijfsvoering en de milieugevolgen van soorten bedrijven hiertoe aanleiding geven.