direct naar inhoud van 2.3 Functionele structuur
Plan: Waardenburg-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0304.BPwaardenburgwest-1303

2.3 Functionele structuur

Agrarische bedrijvigheid

In het plangebied ligt nog één volwaardig agrarisch bedrijf. Het betreft een fruitteelt bedrijf aan de Achterweg. Het bedrijf is omringd door boomgaarden.

Verspreid in het plangebied ligt nog een aantal percelen die worden gebruikt voor agrarische doeleinden, onder meer bij een kwekerij en een aantal kleine graslandpercelen langs de Waalbanddijk, die hobbymatig worden gebruikt.

Bedrijven

Langs de Achterweg en de Steenweg ligt een groot aantal bedrijven. Het karakter van de bedrijven is divers, maar autoherstelinrichtingen en aanverwante bedrijven hebben de overhand. In het gebied zijn de volgende bedrijven geïnventariseerd:

Adres   Soort bedrijf  
Achterweg 1   Transportbedrijf  
Achterweg 3   (Auto)garagebedrijf met spuitinrichting  
Achterweg 5   Kozijntechniek  
Achterweg 6   (Auto)garagebedrijf  
Achterweg 7   Beleggingsinstelling  
Achterweg 9   Handelsonderneming in auto's  
Achterweg 11   Autobedrijf  
Achterweg 13a en 13b   Wand en plafond afwerking  
Achterweg 16   Drukkerij  
Steenweg 18   Dakdekkersbedrijf  
Steenweg 14   Machineonderhoud  
Steenweg 12   Autoschadehestelbedrijf  
Steenweg 10   (Auto)garagebedrijf  
Steenweg 8   (Auto)garagebedrijf  
Steenweg 6   Woonwerk units  

Bij de meeste bedrijven is een bedrijfswoning aanwezig.

Wonen

Er zijn in totaal 20 woningen in het plangebied (uitgezonderd bedrijfswoningen).

Maatschappelijke functies

Er is een tweetal gebouwen met maatschappelijke functie aanwezig in het gebied, te weten: brandweerkazerne en magazijn van het polderdistrict.

Infrastructuur

De belangrijkste weg in het plangebied is de Graaf Reinaldweg/Steenweg. Deze weg vormt een belangrijke regionale verkeersverbinding tussen de diverse dorpen langs de Waal onderling en als verbinding met de A2. De Achterweg heeft alleen een ontsluitende functie voor de aanliggende percelen. De verkeersfunctie van de Waalbandijk is zeer beperkt; de weg is alleen toegankelijk voor langzaam verkeer en bestemmingsverkeer. Dit geldt eveneens voor de inmiddels afgesloten oprit naar de A2 ( net ten oosten van het plangebied). Voor recreatief verkeer (fietsers) is deze route wel van belang.

De Oude Culemborgse Vaart, die in het westen door het plangebied stroomt, is een belangrijke A-watergang. Vroeger was dit een vaarweg in noordelijke richting, naar Culemborg. Deze A-watergang heeft een belangrijke functie in het watersysteem in de Tielerwaard.

Langs de zuidelijke grens van het plangebied ligt de Waalbandijk als doorgaand lint. Deze hoofdwaterkering loopt onder de rijksweg A2 door en gaat in het westen over in de Tuilse Dijk. Ter bescherming van het veiligheidsbelang zijn keurzones vastgesteld, waarmee beperkingen aan het grondgebruik opgelegd worden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0304.BPwaardenburgwest-1303_0002.png"

Figuur 2.1 Foto's van het plangebied