direct naar inhoud van 4.1 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: ELSPEET DORP 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0302.BP01067-vg02

4.1 Cultuurhistorie en archeologie

Toetsingskader en beleid

Ter implementatie van het Verdrag van Malta, is de Monumentenwet gewijzigd. De kern van Monumentenwet is dat, wanneer de bodem wordt verstoord, archeologische resten intact moeten blijven (in situ). Wanneer dit niet mogelijk is, worden archeologische resten opgegraven en elders bewaard (ex situ). Op welke plaatsen archeologisch onderzoek aan de orde is, wordt op grond van gemeentelijk of provinciaal beleid bepaald.

Toetsing en uitgangspunten bestemmingsplan

De gemeente Nunspeet heeft een archeologische kaart op laten stellen door bureau Raap. In onderstaande figuur is een fragment van die kaart opgenomen. Hieruit blijkt dat Elspeet ligt in een gebied met een middelmatige archeologische verwachtingswaarde. Voor het gele gebied geldt dat er sprake is van een conserverend dek. Door middel van rode figuren is aangegeven waar zich cultuurhistorische vindplaatslocaties bevinden. Door middel van gekleurde stippen zijn archeologische vindplaatslocaties aangeduid.

afbeelding "i_NL.IMRO.0302.BP01067-vg02_0005.png"

Fragment Archeologische landschappenkaart (Raap-rapport 2097)

De waardering van de archeologische waarden is als volgt:

  • Voor bodemingrepen op archeologische monumenten is altijd toestemming nodig om te mogen bouwen. Deze komen in het plangebied niet voor;
  • Afhankelijk van de waardering van de archeologische vindplaats is er een buffer opgenomen rondom bekende vindplaatsen. Deze zijn bestemd als Waarde - Archeologie 2 wat inhoudt dat archeologisch onderzoek nodig is als er een omgevingsvergunning wordt aangevraagd voor bouwwerken met een oppervlakte groter dan 120 m². De gemeente kan hier overigens van afwijken. Deze gebieden zijn bestemd met de dubbelbestemming Waarde - Archeologie 2.
  • Voor gebieden met een middelmatige archeologische verwachting is archeologisch onderzoek nodig als er een omgevingsvergunning wordt aangevraagd voor bouwwerken met een oppervlakte groter dan 500 m². De gemeente kan hier overigens van afwijken. Deze zijn bestemd met de bestemming Waarde - Archeologie 3;

In dit bestemmingsplan zijn de archeologisch waardevolle gebieden door middel van dubbelbestemmingen aangegeven. Daarmee is in dit bestemmingsplan voldoende rekening gehouden met het aspect archeologie.