Plan: | RECREATIETERREINEN 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0302.BP01052-vg02 |
Toetsingskader en beleid
Van groot belang voor de ruimtelijke ordeningspraktijk is de wettelijk verplichte 'watertoets'. De watertoets kan worden gezien als een procesinstrument dat moet waarborgen dat gevolgen van ruimtelijke ontwikkelingen voor de waterhuishouding meer expliciet worden afgewogen. Belangrijk onderdeel van de watertoets is het vroegtijdig afstemmen van ontwikkelingen met de betrokken waterbeheerder. Het onderhavige plangebied ligt in het beheersgebied van Waterschap Veluwe.
Toetsing en uitgangspunten voor het bestemmingsplan
De gemeente streeft samen met de waterschappen een duurzaam waterbeheer na. Dit houdt onder andere in dat nieuwe functies niet worden toegestaan op plaatsen die hiervoor niet geschikt zijn, of dat deze ingrepen moeten worden gecompenseerd door bijvoorbeeld ruimte te maken voor waterberging (retentie). De belangrijkste watergangen en voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding worden specifiek bestemd. Minder belangrijke watergangen en kleinere voorzieningen worden in de gebiedsbestemmingen opgenomen. Hierna wordt op een aantal onderdelen specifieker ingegaan.
Beken en sloten
De waterlopen in de gemeente Nunspeet bestaan vooral uit kleinere beken en sloten die een belangrijke natuurlijke en landschappelijke waarde hebben. Het gaat dan om de beken op het Veluwemassief die vanuit landschappelijk, natuurlijk en geomorfologisch oogpunt van belang zijn. De sloten in het weidevogelgebied zijn van belang omdat ze een kenmerk zijn van het gebied: een hoge grondwaterstand waardoor het gebied een goed leefgebied vormt voor weidevogels en ganzen.
Deze waardevolle beken zijn bestemd als “Water”. De overige watergangen worden niet bestemd, deze maken onderdeel uit van de gebiedsbestemming, dit is benoemd in de doeleindenomschrijving van de betreffende bestemmingen. Hierin is aangegeven dat de waterhuishouding (onder andere de aan- en afvoer van water, retentie van water en bijbehorende voorzieningen) deel uitmaakt van de bestemming.
Water in natuurgebieden
Een deel van de natuurgebieden in het plangebied zijn gebonden aan een natte omgeving, water maakt in de meeste gevallen onlosmakelijk deel uit van het natuurgebied. Het gaat vaak om vennen op het Veluwemassief, beekdalgebieden en lage delen van poldergebieden. Deze natte natuurgebieden vervullen vaak ook een belangrijke functie voor de waterhuishouding omdat het water hier wordt vastgehouden en gezuiverd. Waterpartijen en nat-drassituaties in natuurgebieden maken onderdeel uit van de gebiedsbestemmingen "Natuur – Landschap”.
Gemalen en andere voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding
De meeste voorzieningen (sluisjes, stuwen, bruggetjes) en dergelijke zijn ondergeschikt en worden meegenomen in de bestemming “Water”.
De Keur
De Keur is een verordening van het waterschap met specifieke regelgeving voor het waterschapsgebied. Het doel van de regels is het beschermen van dijken, kaden, onderhoudspaden, sloten en hoofdwatergangen. De regels gelden voor het waterschap en de ingelanden. De Keur maakt het voor het waterschap mogelijk de waterbeheersing goed uit te voeren en de sloten, kanalen, stuwen, gemalen, dijken en kaden in een goede staat te houden.
In de Keur zijn bepalingen opgenomen die onder meer de dijken en de wateren moeten beschermen. De Keur geeft ook aan wat de verplichtingen en rechten van het waterschap zijn. Door middel van afwijkingen kan afgeweken worden van bepaalde gebods- en verbodsbepalingen.
De regels uit de Keur zijn behoorlijk gedetailleerd en gericht op onderhoud en beheer, toegankelijkheid van gronden en ruimtelijk ondergeschikte ingrepen, en de Keur kent zijn eigen regels en ontheffingensysteem. Ze worden daarom niet in het bestemmingsplan vastgelegd. Dit houdt in dat bij het uitvoeren van werkzaamheden in en nabij watergangen of het graven of dempen van watergangen of -partijen een initiatiefnemer naast het bestemmingsplan bij het waterschap moet nagaan of dit is toegestaan. Het waterschap kan ook adviseren over de inrichting en aanleg van bijvoorbeeld een waterloop of een retentievijver.
Bovengenoemde beleidsuitgangspunten zijn tot stand gekomen in overleg met het Waterschap Veluwe. Daarmee is voldaan aan de procedure in het kader van de watertoets.
Dit bestemmingsplan is in hoofdzaak conserverend. Middels een afwijking wordt een aantal perceelsgebonden wijzigingen mogelijk gemaakt. Op het moment dat er gebruik wordt gemaakt van deze mogelijkheid zullen de consequenties voor de waterhuishouding worden beoordeeld.