Plan: | HOOGWOLDE 8B |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0302.BP01044-vg01 |
In het beleidsdocument IRTV wordt de ambitie van de gemeente Nunspeet verwoord en de koers geschetst waarop de gemeente Nunspeet zich op middellange termijn wil richten. Voorop staat dat de ontwikkeling gericht moet zijn op een gevarieerd woon- en werkklimaat. De uitvoering van dit project doet aan het streefbeeld van de IRTV geen afbreuk. Uit een oogpunt van gemeentelijk beleid bestaan hiertegen derhalve geen bezwaren.
Vanuit de woonvisie bestaan tegen de voorgestelde herziening ook geen bezwaren. Het project beoogt immers niet een beleidswijziging, waardoor de hoofdlijnen van dit beleidsdocument worden aangetast. Het project beoogt uitsluitend de planologische regeling in overeenstemming te brengen met de werkelijkheid.
Op verzoek van de provincie heeft de gemeente Nunspeet in 2005 de beleidsnotitie Noodwoningen en in 2007 de aanvullende beleidsnotitie Noodwoningen opgesteld. In deze notities staat het gemeentelijk beleid met betrekking tot noodwoningen beschreven. De noodwoning aan Hoogwolde 8b wordt genoemd in deze notities. Het uitgangspunt van de notities is alleen nog noodwoningen van een 'kleine' woonbestemming
te voorzien, die voldoen aan de criteria dat het bouwwerk:
- Valt in het geldende bestemmingsplan onder het “beperkte” overgangsrecht;
- Vanaf 28 april 1998 tot op heden aansluitend wordt bewoond;
- Met een bouwvergunning tot stand is gekomen;
- Voldoet aan het bouwbesluit;
- Ligt in het Multifunctionele gebied.
In bestemmingsplan Buitengebied is de noodwoning onder het beperkte overgansrecht gebracht. Om voor een positieve bestemming in aanmerking te komen moet de woning sinds 28 april 1998 bewoond zijn. Volgens de gemeentelijke basisadministratie is de bebouwing bewoond door deheer Karmazin. Op basis van diverse verklaringen van eigenaren en gebruikers is aan te tonen dat de noodwoning sinds 1968 bewoond is geweest. Het bewijsmateriaal dat hiervoor is aangeleverd en is opgenomen in de bijlage maakt deze bewoningsgeschiedenis voldoende aannemelijk. Het gebouw is in 1978 gebouwd als vakantiewoning behorende bij de woning Hoogwolde 8b, zulks op basis van een verleende bouwvergunning d.d. 11 november 1968, nr. 261-Nunspeet.Als laatste criterium stelt de notitie dat de bebouwing aan de bouwtechnische vereisten zoals bedoeld in het bouwbesluit moet voldoen. Dit is niet het geval. Maar aangezien het voornemen bestaat de huidige noodwoning te slopen en nieuwbouw te realiseren, is dit criterium niet van belang bij het beoordelen van het verzoek, omdat een goed woon- en leefklimaat middels nieuwbouw wordt gegarandeerd.
Zoals vermeld is het perceel gelegen in het Groenblauwe raamwerk. Gelet op de ligging van het onderhavige perceel aan de rand van dit deelgebied, dicht tegen de dorpskern van Nunspeet, komen komen ecologische waarden of potentie feitelijk niet voor. Uit de hiervoor opgenomen omschrijving van de ligging van het perceel kan worden afgeleid, dat het gebied ten noorden van de Rijksweg 28 en ten zuiden van de spoorlijn Amersfoort-Zwolle ter hoogte van het dorp Nunspeet geen van de kwaliteiten bezit die het ten zuiden van de rijksweg gelegen (bos)gebied onmiskenbaar kenmerken.De intensiteit van de bebouwing en activiteiten in het gebied ten noorden van de Rijksweg 28 in aanmerking nemend is het niet aannemelijk, dat door saneren van deze storende bebouwing en activiteiten het gebied de ecologische kwaliteiten terug kan krijgen.
Concluderend kan worden gesteld, dat door de realisering van het onderhavige zeer kleinschalige project geen van de kernkwaliteiten van het deelgebied wordt aangetast.Dit project dient dan ook aan de inhoudelijke aspecten van de streekplanuitwerking te worden getoetst en kan niet beoordeeld worden op het enkele feit, dat het perceel tekentechnisch tot het Groenblauwe raamwerk wordt gerekend. Daarnaast is sprake van het realiseren van een woning die geen afbreuk doet aan de omgeving, maar middels ecologische principes een bijdrage levert aan het behouden van de ecologische waarden.
Gezegd kan worden dat medewerking aaneen partiële herziening binnen het beleid van de beleidsnotitie Noodwoningen past.De aanvullende beleidsnotitie Noodwoningen stelt een aantal ruimtelijke voorwaarden waar aan de op te nemen woonbestemming moet voldoen:
- De inhoud van de nieuwe woning is max. 300 m3, incl. kelders;
- De goot- en nokhoogte mag max. 3 en 9 meter bedragen;
- De oppervlakte van de bijgebouwen is max. 40 m2;
- De goot- en nokhoogte van de bijgebouwen is max. 3 en 5 meter.
Conclusie
Het perceel Hoogwolde 8b een kleine woonbestemming toekennen ligt in lijn met het noodwoningenbeleid. Bij het opstellen van deze partiële herziening zijn de ruimtelijke voorwaarden van de aanvullende beleidsnotitie Noodwoningen als uitgangspunt genomen.