Plan: | STAKENBERGWEG 191-202 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0302.BP01035-vg02 |
Het plan ligt aan de Stakenbergweg 191-202 in Elspeet en valt buiten bestaand stedelijk gebied. Het is circa 4,5 ha groot en bevindt zich niet binnen enige Keurzone of binnen de zoekgebieden voor waterberging zoals deze staan weergegeven in het Streekplan.
Grondwater
In het plangebied is grondwatertrap VI (Stakenbergweg 202) en grondwatertrap III (overige plangebied) aanwezig. Bij grondwatertrap VI ligt het gemiddeld hoogste grondwaterpeil tussen de 40 en 80 cm onder het maaiveld en het gemiddeld laagste grondwaterpeil ligt meer dan 120 cm onder het maaiveld.
Bij grondwatertrap III ligt het gemiddeld hoogste grondwaterpeil tussen de 25 en 40 cm onder het maaiveld en het gemiddeld laagste grondwaterpeil ligt tussen de 80 cm en 120 cm onder het maaiveld. Uit recent onderzoek blijkt dat het huidige grondwaterpeil op perceel Stakenbergweg 198-202 op 1,6m beneden maaiveld ligt, op perceel Stakenbergweg 195/197 1,3m beneden maaiveld ligt en op perceel Stakenbergweg 191 op 1,0m beneden maaiveld ligt. Er is in en om het gebied geen grondwateroverlast bekend. Het gebied ligt niet in de grondwaterfluctuatiezone zoals provincie Gelderland deze heeft gedefinieerd. Door het toepassen van bouwkundige maatregelen zal grondwater geen overlast veroorzaken in dit plan en niet structureel afgevoerd worden. Hierdoor zal het plan ‘grondwaterneutraal’ worden ontwikkeld. Hemelwater zal binnen het plangebied worden geïnfiltreerd. Wat betreft de waterkwaliteit bevat met uitzondering van perceel Stakenbergweg 191 het grondwater een licht verhoogd gehalte aan zink. Er is geen aanleiding tot het instellen van aanvullend onderzoek. Door niet uitlogende materialen toe te passen wordt voorkomen dat het te infiltreren hemelwater de bodem en het grondwater verontreinigd.
Oppervlaktewater
Het plangebied grenst aan het TOP-lijstgebied 'Dal Staverdensebeek'. Door het plangebied loopt een zijtak van de Grote Koloniebeek. Dit is een watergang met een specifiek ecologisch doelstelling (SED). Voor deze watergang geldt dat de huidige kwaliteit matig is, zowel qua waterkwaliteit als qua inrichting van de watergang. Het Keur van het Waterschap is op deze watergang van toepassing.
Het streefbeeld voor deze watergang is een halfnatuurlijke bovenloop, wat inhoudt dat natuurwaarden hersteld en beschermd moeten worden. Bij dit streefbeeld horen onder andere: een gewenste stroomsnelheid van 20-50m/s, geen stagnatie en droogval, een waterdiepte van enkele decimeters en een waterbreedte die samenhangt met stroomsnelheid en waterdiepte.
In de HEN/SED Nota van het Waterschap worden maatregelen genoemd om aan de streefbeelden te kunnen voldoen. Gedacht wordt aan: beperking van drainerende werking, herstel van natuurlijke beekloop, natuurvriendelijk onderhoud, verwijderen van eventuele beschoeiing en het verbeteren van de waterkwaliteit.
Door het toepassen van niet uitlogende materialen heeft het plan geen nadelige gevolgen voor de oppervlaktewaterkwaliteit. Ook veroorzaakt het plan geen nadelige effecten op het oppervlaktewatersysteem in de omgeving. Het oorspronkelijke plan om een poel uit te graven is in overleg met het Waterschap geschrapt omdat dit een ongewenst effect op de grondwaterstand zou hebben.
DWA en RWA
Het vuilwater wordt middels drukriolering afgevoerd. Hierop mag geen hemelwater worden aangesloten. Het hemelwater binnen het plangebied zal niet afgevoerd worden naar de riolering. Het zal binnen het plangebied worden geïnfiltreerd. Het rioolstelsel en de RWZI zijn voldoende groot voor aansluiting van de uit dit plan voortkomende extra afvoer.