direct naar inhoud van 3.7 ARCHEOLOGIE
Plan: STAKENBERGWEG 191-202
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0302.BP01035-vg02

3.7 ARCHEOLOGIE

Onderzoeksbureau ADC ArcheoProjecten heeft in het voorjaar van 2009 een archeologisch bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek uitgevoerd.

Volgens de IKAW heeft de noordkant van het plangebied een hoge archeologische verwachting. Dit wordt afgeleid uit de archeologische waarnemingen die in de directe omgeving van de noordkant van Stakenbergweg 202 zijn aangetroffen. De zuidkant heeft een lage archeologische verwachting, hoogstwaarschijnlijk omdat het een zone betreft die tot in het recente verleden nat en drassig was. Echter de hoeveelheid archeologische vondsten die in de omgeving zijn aangetroffen aan de noord- en westkant legitimeert ook voor die zone een hoge archeologisch verwachting. Het is goed mogelijk dat de zuidkant in de prehistorie minder nat was en dus geschikt was voor bewoning en/of ander gebruik.

Op basis van deze gespecificeerde verwachting en het Plan van Aanpak werd in het plangebied een booronderzoek uitgevoerd. De resultaten hiervan zijn dat er een overwegend intact bodemprofiel is aangetroffen, die in de directe omgeving van een beschermd archeologisch monument ligt. Voorts zijn er in het verleden vele archeologische resten gevonden in de zones aangrenzend aan het plangebied. De eventuele aanwezige resten kunnen vanaf het Mesolithicum tot in de IJzertijd dateren en wellicht ook in de late Middeleeuwen en Nieuwe Tijd.

Het bureau ADC ArcheoProjecten adviseert voor de op dit moment onbebouwde zones op de percelen Stakenbergweg 191, 198 en 202 een inventariserend veldonderzoek uit te voeren als daar verstoring van de bodem plaatsvindt door nieuwe bouwwerkzaamheden. Dit onderzoek moet uitgevoerd worden door middel van een karterend booronderzoek, teneinde de op basis van het bureauonderzoek opgestelde specifieke verwachtingen aan te vullen en te toetsen.

Indien gebouwd wordt op de bestaande bouwlocaties van stallen en woningen is geen inventariserend veldonderzoek nodig. Vooralsnog zijn geen nieuwe gebouwen geprojecteerd buiten de bestaande en archeologisch onderzochte gebieden. Het archeologisch onderzoek is als bijlage 2 bij deze ruimtelijke onderbouwing gevoegd.