direct naar inhoud van 5.4 Vormvrije mer-beoordeling
Plan: Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20158-VS00

5.4 Vormvrije mer-beoordeling

Bij het opstellen van ruimtelijke plannen dient rekening te worden gehouden met mogelijke verplichtingen op grond van het Besluit milieueffectrapportage (Besluit mer). De onderdelen C en D van de bijlagen bij het Besluit mer geven aan of er sprake is van directe mer-plicht of mer-beoordelingsplicht. Hierin is per categorie van activiteiten een drempelwaarde voor de omvang van de activiteit gegeven.Voor glastuinbouwontwikkelingen ligt de drempelwaarde voor een mer-beoordeling op 50 ha. Voor woningbouwontwikkelingen ligt de drempel voor een mer-beoordeling op 2.000 woningen. Bij de toetsing aan de drempels uit het Besluit mer dient nadrukkelijk te worden bekeken of sprake is van samenhangende ruimtelijke ontwikkelingen, die bij elkaar opgeteld de drempelwaarden overschrijden. De locatie aan de Sluinerweg is onderdeel van het plangebied Withagen, dat in totaal circa 47 hectare bruto nieuw glastuinbouwgebied omvat. Dit betekent dat op gebiedsniveau de drempel voor een formele mer-beoordelingsplicht wordt benaderd, maar niet overschreden. Het aantal woningen op de locatie Dernhorstlaan bedraagt 11 (het gaat hierbij om 9 nieuwbouw woningen en 2 bestaande woningen welke eigendom zijn van Schoneveld) en ligt daarmee ver onder de drempelwaarde voor een formele mer-beoordelingsplicht.

Met een wijziging van het Besluit mer is per 1 april 2011 voor activiteiten onder de drempels uit de D-lijst een zogenaamde 'vormvrije mer-beoordeling' geïntroduceerd. In een dergelijke vormvrije mer-beoordeling dient te worden gemotiveerd dat gezien de aard, omvang en locatie van de activiteit geen zodanig negatieve milieugevolgen optreden die het doorlopen van een formele mer-(beoordelings)procedure noodzakelijk maken. Voor glastuinbouwontwikkelingen en woningbouwontwikkelingen is de vormvrije mer-beoordeling gekoppeld aan het bestemmingsplan. Voor de vormvrije mer-beoordeling bestaan geen vereisten voor de vorm, maar wel voor de inhoud. De motivering moet zijn gebaseerd op een toets die qua inhoud (dat wil zeggen: op basis van dezelfde criteria) aansluit bij mer-beoordeling, de diepgang kan echter anders zijn.

In bijlage 7 zit een vormvrije mer-beroordeling opgesteld door RBOI. Bij de beoordeling is gebruik gemaakt van de onderzoeksgegevens uit bijlage 2.

Gelet op het karakter van de beoogde activiteiten en de lokale omstandigheden, wordt bij de beoordeling ingegaan op de volgende milieuthema's:

  • woon- en leefmilieu (onder andere geur, verkeer, geluid, luchtkwaliteit en externe veiligheid);
  • ecologie en archeologie;
  • bodem en waterhuishouding.

Samenvattend wordt geconcludeerd dat de beoogde bedrijfsverplaatsing en de daarmee samenhangende woningbouwontwikkeling geen belangrijke negatieve milieueffecten kunnen veroorzaken die een volwaardige mer-procedure noodzakelijk maken.