direct naar inhoud van 4.2 Locatie Dernhorstlaan
Plan: Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20158-VS00

4.2 Locatie Dernhorstlaan

Op de vrijkomende locatie aan de Dernhorstlaan wordt woningbouw gerealiseerd. De nieuwbouw bevat 6 nieuwe woningen aan de Dernhorstlaan en 3 woningen rondom het boerenerf bij de bestaande boerderij. Daarnaast zijn er in het gebied nog twee bestaande woningen (één aan de Dernhorstlaan en de bestaande boerderij). De bestaande boerderij zal weer een woonfunctie krijgen en worden aangevuld met een vrijstaand bijgebouw, het bakhuis. De boerderij zal qua hoofdvorm onveranderd blijven en zal gerenoveerd worden.

Het boerderijerf wordt gebaseerd op een klassiek boerenerf. Een klassiek boerenerf is in twee delen te onderscheiden, het voor- en achtererf. Het voorerf bestaat uit de toegangsweg en de voorzijde van de voormalige boerderij. De toegangsweg krijgt een informeel karakter door het gebruik van halfverharding en is slechts 3 meter breed. De voortuin van de boerderij is eveneens onderdeel van het voorerf. De tuin wordt eenvoudig en sober ingericht; de berkengroep en het gazon nabij de straat blijven gehandhaafd. De groep dennenbomen wordt verwijderd. Nabij de voorgevel worden enkele klassieke bloemperken aangelegd. Aan de noordzijde grenzen twee tuinen aan de toegangsweg. Deze behoren gedeeltelijk tot het voorerf en moeten passend worden ingericht als weiland of moestuin. Het is van belang dat de boerderij goed in het zicht blijft vanaf de Dernhorstlaan

Op het klassieke achtererf van een boerderij staan de bedrijfsgebouwen. De nieuwe woningen worden in een overeenkomstige typologie uitgevoerd. De woningen staan direct aan het (half)verharde erf , en krijgen geen voortuinen. De woning ten noorden van de boerderij krijgt een beschutte privétuin omzoomd door een meidoorn- of veldesdoornhaag. Bij de twee woningen die meer op het achteref komen te liggen sluit een omliggend grasland aan op de gevels van de woningen. De terrassen worden zoveel mogelijk in de bouwvolumes opgenomen en waar ze in de open ruimte liggen, zijn ze zo beperkt mogelijk en worden ze door beplanting omzoomd. Het erf wordt uitgevoerd in halfverharding. Aan de achterzijde van de boerderij wordt een deel van het erf verhard met gebakken klinkers. Hiermee wordt de privéruimte gemarkeerd die bij de boerderij behoort. Ten zuiden van de boerderij kan een terras worden aangelegd.

De locatie grenst aan De Fliert. De Fliert is een A-watergang met een ecologische doelstelling. Momenteel is de oever aan de zijde van de locatie Schoneveld voorzien van een beschoeiing. In het kader van de functieverandering wordt een strook met een breedte van 10 meter heringericht met een natuurvriendelijke oever met enige variatie in het oeverafschot. Het meest westelijke punt van het perceel krijgt eveneens een natuurfunctie. Hier kan bijvoorbeeld een "stapsteen"gerealiseerd worden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20158-VS00_0004.png"

figuur 4: Impressie van de terreininrichting Dernhorstlaan 9

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20158-VS00_0005.png"

figuur 5: Sfeerimpressie van achtererfgebied

Bovenstaande is een samenvatting van het document "Masterplan Schoneveld Dernhorstlaan 9 Twello", dat als bijlage 1 bij de toelichting het bestemmingsplan is gevoegd. In het masterplan wordt de gewenste beeldkwaliteit van het gebied beschreven. Bij de definitieve ontwerpen van de woningen is de in dit document beschreven beeldkwaliteit het uitgangspunt.