direct naar inhoud van 3.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20158-VS00

3.5 Gemeentelijk beleid

3.5.1 Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst

In de Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst (2005) is de volgende passage opgenomen met betrekking tot glastuinbouw (als onderdeel van het deelgebied Groene Carré):

Bij Steenenkamer/Stadsland is sprake van een tuinbouwcluster in een gebied waar ook veel woningen voorkomen. De bestaande tuinbouwbedrijven kunnen zich binnen de milieurandvoorwaarden ontwikkelen, nieuwvestiging en hervestiging van glastuinbouwbedrijven op deze locatie is niet mogelijk. Wanneer sprake is van te verplaatsen glastuinbouw als gevolg van stedelijke ontwikkelingen of vanwege het ontbreken van ontwikkelingsmogelijkheden voor glastuinbouwbedrijven op de huidige locatie, gaat de gemeente in samenwerking met het Stedelijk Netwerk Stedendriehoek op zoek naar een hervestigingslocatie. Er vindt nu al in regionaal verband een studie plaats naar een dergelijke locatie.

3.5.2 Masterplan Withagen

Op basis van het bestaande provinciale, regionale en gemeentelijke beleid heeft de gemeente Voorst een Masterplan opgesteld voor het gebied ten zuiden van de VAR, het glastuinbouwgebied Withagen. Het Masterplan is op 10 oktober 2011 door de gemeenteraad vastgesteld.

Het Masterplan is een beleidsdocument dat kaders aangeeft waarbinnen de glastuinbouw zich kan ontwikkelen. Het Masterplan geeft inzicht in de gewenste landschappelijke inrichting en waterstructuren, op welke locaties glastuinbouwontwikkeling gewenst is en op welk locatie dit juist niet gewenst is. Het resultaat is weergegeven op een kaart met hoofdfuncties en een kaart met het groenblauwe casco. Als studiegebied is een gebied van ca 70 ha genomen dat is begrensd in het kader van de Ruimtelijke Verordening Gelderland. Het blijkt dat het noordelijk deel van het gebied zicht het best leent voor vestiging van glastuinbouw. In dit gebied kan 24 ha netto glas worden ontwikkeld. Ten westen van de Oude Zutphenseweg zijn er nog mogelijkheden voor de ontwikkeling van twee kleinere bedrijfslocaties.

In totaal is er in het gebied ruimte voor 47 ha glasontwikkeling (bruto) waarvan ruim 30 ha netto.

3.5.3 Woonvisie: diversiteit in wonen 2011-2015

In de Woonvisie geeft de gemeente de kwalitatieve en kwantitatieve ontwikkelingsrichting voor het wonen aan. De woonvisie is een thematische structuurvisie die zich richt op ruimtelijke ontwikkelingen die met het ‘wonen’ samenhangen. De Structuurvisie Wonen biedt de programmatische kaders voor de uitwerking, vaststelling en actualisering van bestemmingsplannen.
De Woonvisie heeft de formele procedure van structuurvisie als bedoelt in de Wet ruimtelijke ordening doorlopen en is op 10 oktober 2011 vastgesteld.

In de woonvisie wordt aandacht besteed aan het kwalitaitief woonprogramma tot 2020. Zo staat er beschreven dat er in de periode tot 2020 circa 600 woning in de gemeente Voorst gerealiseerd moeten worden. Tevens is hierin een verdeling aangebracht tussen woningen in het bereikbare, middeldure en dure segment. 40% van de woningbouw moet in het bereikbare segment gerealiseerd worden en 60% in het overige marktsegment. In het voorliggende bouwplan worden 3 woningen gerealiseerd in het bereikbare segment. Het gaat hierbij om de drie woningen aan de noordzijde van de Dernhorstlaan 11. Hierdoor wordt voldaan aan bovenstaand uitgangspunt.

Daarnaast zijn bij het opstellen van dit beleid de huidige bouwplannen geïnventariseerd. Dit was nodig om te bepalen hoeveel ruimte er nog over was van de 600 woningen. In deze inventarisatie zijn de woningen van het huidige bouwplan meegenomen.