Plan: | Schoneveld locaties Withagen en Dernhorstlaan |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20158-VS00 |
De provincie heeft haar ruimtelijk beleid vastgelegd in het Streekplan Gelderland 2005. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) per 1 juli 2008 heeft het streekplan Gelderland 2005 de status van structuurvisie gekregen. Dat betekent dat de inhoud van het streekplan voor de provincie de basis blijft voor haar eigen optreden in de ruimtelijke ordening
In het Streekplan Gelderland 2005 is beleid voor glastuinbouwbedrijven geformuleerd. De glastuinbouw is een sector met een hoge dynamiek en een relatief grote economische betekenis per oppervlakte-eenheid. Concentratie van glastuinbouw blijft gewenst omdat kassen een zeer grote landschappelijke en ruimtelijke impact hebben, in de concentratiegebieden gezamenlijke milieu-investeringen gedaan kunnen worden en de centrumfunctie in de glastuinbouw ook belangrijk is. Buiten de concentratiegebieden kunnen kleine clusters van bedrijven voorkomen.
In de regionale clusters mogen nieuwe bouwblokken van maximaal 5 ha worden uitgegeven voor hervestiging van een glastuinbouwbedrijf. Vestiging van een nieuw bedrijf is niet toegestaan. Een cluster kan pas als zodanig door de gemeente worden bestemd, zodra er een daadwerkelijke hervestiging gaat plaatsvinden. Ruimte binnen de clusters is beschikbaar voor hervestiging van bedrijven tot 5 ha en groei van bestaande bedrijven. Grote bedrijven (meer dan 5 ha) dienen in geval van hervestiging zich te wenden tot de nationale concentratiegebieden. Bij hervestiging geldt dat de glastuinbouw aan de vertreklocatie moet worden onttrokken. In het regiospecifieke beleid is bovenstaande als volgt uitgewerkt.
De glastuinbouw neemt een bijzondere positie in als een vitale economische sector binnen de Stedendriehoek. Binnen het stedelijk netwerk kan voor hervestiging binnen de regio zelf een nieuwe locatie voor de glastuinbouw worden gezocht. De ontwikkeling van een dergelijke locatie is grotendeels afhankelijk van de relatie van de bijpasses en de IJsselsprongen voor woningbouw en slechts voor een klein deel ten behoeve van reeds in de Stedendriehoek gevestigde bedrijven. Voor hervestigende bedrijven wordt een hervestigingslocatie van ongeveer 25 ha ingericht nabij de VAR. Grote bedrijven (meer dan 5 ha) dienen zich te vestigen op de nationale projectlocaties. De definitieve locatiekeuze vindt plaats door de regio op basis van nader onderzoek In 2007 heeft de provincie besloten dat men de oppervlaktematen wil loslaten. In de uitwerking van dit onderdeel naar de Ruimtelijke Verordening komen deze maten dan ook niet terug.
Dernhorstlaan
Zoals hierboven al beschreven is concentratie een belangrijk uitgangspunt voor glastuinbouwbedrijven. Solitair gelegen glastuinbouwbedrijven krijgen nog maar beperkte uitbreidingsmogelijkheden en worden mede daardoor gestimuleerd om zich te hervestigen in een projectvestgingslocatie of een regionaal cluster. Eén van de instrumenten die hiervoor ingezet kan worden is functieverandering.
In het ruimtelijk beleid zijn algemene uitgangspunten en randvoorwaarden geformuleerd waar functieveranderingsprojecten aan moeten voldoen. Daarbij biedt de provincie de regio's de mogelijkheid om het beleidskader voor functieverandering op regionaal niveau uit te werken.
Op grond van artikel 4.1 Wro kunnen, indien provinciale belangen dat met het oog op een goede ruimtelijke ordening noodzakelijk maken, bij of krachtens provinciale verordening regels worden gesteld omtrent de inhoud van bestemmingsplannen en omtrent de daarbij behorende toelichting.
Op 15 december 2010 hebben provinciale staten van Gelderland de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld. In de toelichting hebben provinciale staten aangegeven wat de strekking van de verordening is. "In deze verordening zijn regelingen opgenomen waarvan Provinciale Staten van mening zijn dat de provincie verantwoordelijk is voor de doorwerking daarvan. De verordening vormt een beleidsneutrale vertaling van reeds vastgesteld ruimtelijk beleid. Dit betekent dat deze verordening geen beleidswijzigingen bevat. Onder de Wro heeft de provincie geen bemoeienis meer met lokale belangen. Gemeenten worden nu vrij gelaten de lokale aspecten naar eigen inzicht te regelen. Daarnaast zijn regelingen opgenomen die naar de mening van het Rijk door de provincies nader moeten, dan wel kunnen worden uitgewerkt in een provinciale verordening. Dit vloeit voort uit de concept-AMvB Ruimte."
Inmiddels ligt een eerste herziening van de Ruimtelijke Verordening in ontwerp ter inzage (vanaf 23 januari 2012. In dit ontwerp is artikel 10 gewijd aan het onderwerp “Regionaal cluster glastuinbouw”. Het gebied Withagen is als Regionaal cluster opgenomen op de bij de verordening behorende kaart Glastuinbouw. In een bestemmingsplan wordt hervestiging en uitbreiding van bestaande glastuinbouwbedrijven met meer dan 20% toegestaan in de regionale clusters glastuinbouw. Hervestiging van een glastuinbouwbedrijf in een regionaal cluster glastuinbouw is alleen mogelijk indien kan worden aangetoond dat de glasopstanden op de vertreklocatie worden verwijderd en de vestiging van een nieuw glastuinbouwbedrijf op de vertreklocatie planologisch onmogelijk wordt gemaakt.