direct naar inhoud van 3.5 Beleid op gemeentelijk niveau
Plan: Dijkverlegging Voorsterklei
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20140-VS00

3.5 Beleid op gemeentelijk niveau

3.5.1 Ruimtelijke toekomstvisie Voorst

De Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst is in januari 2005 door de Raad vastgesteld. Een belangrijk doel van de ruimtelijke toekomstvisie is het formuleren van een kader voor toekomstig gemeentelijk ruimtelijke beleid. Dit kader geeft de bestaande ambities weer ten aanzien van de gewenste ruimtelijke ontwikkeling en is daarmee een handvat voor onder meer nieuwe bestemmingsplannen. Een ander doel van de toekomstvisie was en is het aangaan van de discussie over ruimtelijke ontwikkelingen binnen Stedendriehoekverband en daarmee indirect ook binnen de provincie. Op basis van de regionale samenwerking in de Stedendriehoek wordt de agenda voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen binnen de regio opgesteld. Een derde en laatste doel is het versterken van de betrokkenheid en het vergroten van het draagvlak bij de bevolking ten aanzien van de lokale ruimtelijke ontwikkelingen. Deze toekomstvisie is grotendeels voortgekomen uit de discussie met de bevolking en geeft daarmee ook een duidelijk signaal af van de wensen vanuit de gemeenschap.

Ten aanzien van de Voorsterklei wordt in de visie gesteld dat gezien het waardevolle landschap, het belang van de gebieden voor de landbouw en de functie ten behoeve van het bergen van IJsselwater het primaat in deze gebieden ligt bij de grondgebonden landbouw, het landschap en water. Hier sluiten extensieve vormen van recreatie eventueel goed bij aan.

3.5.2 Waterplan Voorst

Het Waterplan Voorst (2009) is opgesteld in samenwerking met Waterschap Veluwe. Het waterplan gaat in op al het water in de gemeente, het water in de sloot, de regen, het rioolwater, het grondwater et cetera. Het Waterplan Voorst beschrijft het gezamenlijke beleid en visie die de gemeente en het waterschap de komende jaren ten aanzien van water gaan voeren. Het bestaande beleid, de regionale en gemeentelijke visies en de kansen en knelpunten vormen de basis voor de opgestelde watervisie.

De watervisie

Aan de hand van 6 watergerelateerde thema's worden de korte (2015) en de lange termijn (2030) visie beschreven. Het Waterplan zal op gemeentelijk niveau doorwerken in het rioleringsplan en zal een kader bieden voor ruimtelijke ordeningsplannen, zoals bestemmingsplannen en structuurvisies. Ook geeft het een goede inventarisatie van zowel het waterbeleid als de maatregelen die al uitgevoerd zijn of momenteel lopen.

Het waterplan beschrijft voor het landelijke gebied en per kern de kansen en knelpunten die een relatie hebben tot het water. Onderscheid wordt gemaakt tussen actuele bekende kansen en knelpunten, en kansen en knelpunten die nog komen gaan (de confrontatie tussen de huidige situatie en wat ons voor ogen staat, de visie).

Het maatregelenplan

In het waterplan zijn ambities en einddoelen gegeven voor de periode tot 2015 en tot 2030. De kortetermijnvisie is gekoppeld aan een maatregelenplan. De maatregelen zijn verdeeld in projecten die gekoppeld zijn aan de zes watergerelateerde thema's. De maatregelen zijn deels een inventarisatie van de lopende projecten, deels “op stapel staande” projecten en deels nieuwe projecten. Voor elke maatregel is een zogenaamde factsheet opgesteld waarin onder andere de planning, projecttrekker (gemeente, waterschap, overig) staat weergeven en welke kosten gemoeid zijn voor de maatregel. Er zijn twee typen maatregelen: onderzoeksmaatregelen en uitvoeringsmaatregelen.

In het Waterplan wordt als autonome ontwikkeling de rivier verruimende maatregelen in de Voorsterklei in het kader van Ruimte voor de Rivier genoemd waarbij gesteld wordt dat het project een apart planspoor volgt en daarom niet verder in het Waterplan aan de orde komt.